G.K. Questions and Answers


G.K. Questions and Answers
1. Which country has voted in a referendum seeking independence?
(A) Bosnia & Herzegovina (B) Slovenia
(C) Macedonia (D) Montenegro
Ans : (D)

2. The tree whose bark yields quinine used against malaria and bacterial infections is–
(A) Mangifera (B) Citrus
(C) Cinchona (D) Ficus
Ans : (C)

3. Who proposed the “Germplasm Theory”?
(A) Weismann (B) Waldeyan
(C) Strasburger (D) Schultze
Ans : (A)

4. Which one of the following fertilizers has the maximum percentage of nitrogen?
(A) Ammonium sulphate (B) Urea
(C) Calcium cyanamide (D) Calcium ammonium nitrate
Ans : (B)

5. Which one of the following enzymes is found in human saliva?
(A) Pepsin (B) Ptyalin
(C) Renin (D) Erespin
Ans : (B)

6. The part labelled as ‘X’ in the above diagram is–
(A) Larynx (B) Trachea
(C) Bronchiole (D) Bronchus
Ans : (B)

7. The instrument used to record the intensity of earthquake is–
(A) Seismograph (B) Ediograph
(C) Climograph (D) Hythergraph
Ans : (A)

8. Most destructive and dangerous atmospheric storms on the earth is–
(A) Anticyclone (B) Tropical cyclone
(C) Temperate cyclone (D) None of these
Ans : (B)

9. Which one of the following is the most flood prone basin of India?
(A) The Ganga basin (B) The Brahmaputra basin
(C) The Subarnrekha basin (D) The Baitarni basin
Ans : (B)

10. The most common method to check floods is–
(A) The building of enbankments (B) Construction of dams
(C) Construction of reservoirs (D) None of these
Ans : (A)

11. Consider the following statements–
1. In the coastal regions, the land breeze blows over to the sea during night.
2. In the coastal regions, during night, the air over the sea is warmer than the air over land.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

12. At which of the following places is the famous Kailasa temple located?
(A) Ajanta (B) Badami
(C) Chittor (D) Ellora
Ans : (D)

13. Conquest of which of the following parts of India was effected by the Arabs for the first time?
(A) Kathiawar (B) Malwa
(C) Punjab (D) Sind
Ans : (D)

14. The head of the University of Nalanda was the great Bengali Scholar–
(A) Nagarjuna (B) Basubandhu
(C) Sheelabhadra (D) Shreenjan Atisha
Ans : (C)

15. In ancient India, a group of related families or community living homogeneously in a given locality was known as–
(A) Griha (B) Jana
(C) Kula (D) Grama
Ans : (C)

16. The Ajanta caves in Maharashtra dating from about 150 BC to AD 650, are the work of the–
(A) Vakataka and early Chalukya kings (B) Pallavas
(C) Satvahanas (D) Guptas
Ans : (A)

17. Who wrote ‘Anand Math’?
(A) Vidyasagar (B) Munshi Premchand
(C) Sarat Chandra Bose (D) Bankim Chandra Chatterjee
Ans : (D)

18. Who is known as the founder of modern India?
(A) Raja Ram Mohan Roy (B) Swami Vivekanand
(C) Ramkrishna Paramhans (D) Swami Dayanand Saraswati
Ans : (A)

19. Mohammadan Anglo-Oriental College, founded by Sir Sayyad Ahmed Khan is now known as–
(A) Agra University (B) Banaras University
(C) Aligarh Muslim University (D) St. Stephans
Ans : (C)

20. Hindu College was founded by–
(A) David Hare (B) Ram Mohan Roy
(C) Vivekanand (D) Sarojani Naidu
Ans : (A)

21. Satyashodhak Samaj was founded by–
(A) Shri Narayan Guru (B) Jotirao Govindrao Phule
(C) Swami Dayanand (D) Annie Besant  Ans : (B)

22. The book “Globalisation– India’s Adjustment Experience” was written by–
(A) Biplab Desgupta (B) Subrata Mukherjee
(C) Arti Desgupta (D) Amtya Sen
Ans : (A)

23. Who is the author of the book “Sandy Storm”?
(A) Maneka Gandhi (B) Benazir Bhutto
(C) Sharmila Tagore (D) Shashi Tharoor
Ans : (A)

24. Which of the following committee was formed to inquire into the disappearance of Netaji Subhash Chandra bose?
(A) Mukherjee Committee (B) Chatterjee Committee
(C) Bose Committee (D) Ansari Committee
Ans : (A)

25. Which of the following Indian company has been permitted to invest upto $1 billion in oil exploration by government of India?
(A) IOC (B) ONGC
(C) BPCL (D) HPCL
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *