GK Objective General Knowledge

GK Objective General Knowledge
1. ‘Economics planning’ refers to–
(A)  The mobilisation of taxes (B) The allocation of resources
(C)  The planning of manpower (D) The mobilisation of both taxes and manpower
Ans : (B)

2. Enzymes are chemically–
(A) fat (B) carbohydrate
(C) vitamins (D) protein
Ans : (D)

3. Fatigue occurs due to–
(A) heavy work (B) deposition of lactic acid in muscles
(C) less intake of food (D) loss of appetite
Ans : (B)

4. Basal energy requirement of an adult human being is the energy requirement of that person when he is at complete rest.  The basic of its calculation is the–
(A) body weight of the person (B) height of the person
(C) surface area of the body of the person (D) age of the person
Ans : (D)

5. A gland which is also known as the master gland, is the–
(A) pituitary (B) thyroid
(C) adrenal (D) none of these
Ans : (A)

6. lement present in maximum amount in the body is–
(A) oxygen (B) carbon
(C) phosphorus (D) nitrogen
Ans : (C)

7. Which of the following is not a major oil field in Assom?
(A) Digboi (B) Rudrasagar
(C) Moran (D) Bakol
Ans : (D)

8. Which one of the following commercial crops is grown in the shaded areas of the above map?
(A) Coffee (B) Jute
(C) Tea (D) Cotton
Ans : (C)

9. Which one of the following crops does ‘Hybrid-4’ refer to?
(A) Cotton (B) Sorghum
(C) Tobacco (D) Wheat
Ans : (D)

10. The Coromandel Coast extends from Kanyakumari to–
(A) Tuticorin (B) Pondicherry
(C) Krishna Delta (D) Mahanadi Delta
Ans : (C)

11. Which of the following has largest share in India’s exports?
(A) Ores and minerals (B) Manufactured goods
(C) Agriculture and allied products (D) Crude and petroleum products
Ans : (B)

12. ‘The Grand Trunk Road’ was laid by–
(A) Akbar (B) Ashoka
(C) Sher Shah Suri (D) Samudragupta
Ans : (C)

13. Ashoka’s Dhamma should be interpreted as–
(A) an attitude of social responsibility
(B) a synonyms for Buddhism
(C) declarations of the kings as a lay Buddhist to the Buddhist Sangha
(D) Piety resulting from good deeds inspired formal religious beliefs
Ans : (D)

14. Alexander advanced in India up to the river–
(A) Ravi (B) Satluj
(C) Beas (D) Yamuna
Ans : (C)

15. The Buddhist monk who converted Ashoka into Buddhism after the Kalinga war was–
(A) Udayana (B) Dharmapala
(C) Upagupta (D) Prasenajith
Ans : (C)

16. Which of the following ruling lies of the Marathas defeated Bajirao II, the last Peshwa?
(A) Scindhia (B) Holkar
(C) Bhonsle (D) Gaikwar
Ans : (B)

17. According to the newly adopted Constitution of Russia, the Prime Minister is appointed by–
(A) The State Duma, the Lower Chamber of the Federal Assembly
(B) The President, with the consent of the State Duma
(C) The President, with the consent of the Federal Council
(D) The Federal Council
Ans : (B)

18. Freedom of the Press in India–
(A) is specifically provided in Article 19(1) of the Constitution
(B) is implied in the wider freedom of expression guaranteed by Article 19(1)(A) of the Constitution
(C) is guaranteed under the provisions of Article 361A of the Constitution
(D) emanates from the operation of the Rule of Law in the country
Ans : (B)

19. In which respect have the Centre-State relations been specifically termed as ‘municipal relations’?
(A) Centre’s control of the State in the legislative sphere
(B) Centre’s control of the State in financial matters
(C) Centre’s control of the State in the administrative sector
(D) Centre’s control of the State in the planning process
Ans : (D)

20. Which of the following features does not belong to a federal government?
(A) The government has two distinct levels, State government and Central or Union government
(B) State governments are agents of the Central government
(C) Both Central government and State governments derive powers from the Constitution
(D) Both Central government and State governments have coordinate status
Ans : (D)

21. Article 243 of the Constitution of India, inserted by a constitutional amendment, deals with which of the following?
(A) Extending the benefits of reservation on the basis of Mandal Commission’s recommendations
(B) Land Reforms
(C) To include Konkani, Manipuri and Nepali in the list of official languages
(D) Panchayati Raj System
Ans : (D)

22. Economic planning is an essential feature of–
(A) Mixed economy (B) Dual economy
(C) Socialist economy  (D) Capitalist economy
Ans : (C)

23. When was the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) set up?
(A) 1935 (B) 1956
(C) 1964 (D) 1982
Ans : (D)

24. Where is the Indian currency notes printed?
(A) New Delhi (B) Mumbai
(C) Kolkata (D) Nashik
Ans : (D)

25. Net National Product means–
(A) Gross National Product minus cost of production
(B) Gross National Product minus depreciation
(C) Gross National Product multiplied by market prices
(D) Gross National Product minus capital stock
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *