General Knowledge Quiz Questions and Answers

General Knowledge Quiz Questions and Answers
1. Judge Anand Satyanand, a leading lawyer ombudsman of Indo-Fijian descent, was sworn in as Governor-General of–
(A) Australia (B) New Zealand
(C) Fiji (D) Swaziland
Ans : (B)

2. Name the enzyme possessed by infants that curdles milk–
(A) Pepsin (B) Rennin
(C) Gastric lipase (D) Mucus
Ans : (B)

3. The metabolism of fat takes place in the–
(A) Stomach (B) Small intestine
(C) Large intestine (D) Liver
Ans : (D)

4. Name the hormone which causes ovulation and is responsible for the formation of corpus luteum.
(C) LH (D) GH
Ans : (C)

5. Which hormone is produced by the anterior pituitary?
(C) LH (D) All of the above
Ans : (D)

6. The condition of a fall in the body temperature below 35ºC is called–
(A) pyrexia (B) hyperpyrexia
(C) hypothermia (D) low blood pressure
Ans : (C)

7. Which one of the following Indian states does not border Bangladesh?
(A) Asom (B) Manipur
(C) Mizoram (D) Tripura
Ans : (C)

8. Which one of the following Indian States is the largest producer of natural rubber?
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Asom (D) Andhra Pradesh
Ans : (B)

9. Which one of the following soils is represented by the shaded portion in the given map?
(A) Alluvial soil (B) Black soil
(C) Red and yellow soil (D) Laterite soil
Ans : (C)

10. Which one of the following States has the lowest sex ratio as per Census 2001 of India?
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Sikkim (D) Uttar Pradesh
Ans : (A)

11. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Alwaye : Fertilizers (B) Ankleswar : Crude Oil
(C) Neyveli : Aluminium (D) Nepanagar : Newsprint
Ans : (C)

12. The last Buddhist empire in India was that of–
(A) Ashoka (B) Harshavardhana
(C) Kanishka-II (D) Chandragupta Maurya
Ans : (B)

13. ‘Boghazkoi’ is important because–
(A) It is known as a significant trading centre between Central Asia and Tibet
(B) Inscriptions found here mention the name of the Vedic gods and goddess
(C) The original text of the Vedas was composed here
(D) It was a trade centre during the Sangam age
Ans : (B)

14. Who among the following was defeated by Babur in the first Battle of Panipat?
(A) Bahlol Lodhi (B) Daulat Khan Lodhi
(C) Ibrahim Lodhi (D) Sikandar Lodhi
Ans : (C)

15. The Indus Valley civilisation belongs to the
(A) Palaeolithic Age (B) Mesolithic Age
(C) Chalcolithic Age (D) Neolithic Age
Ans : (D)

16. In which script were the edicts of Ashoka inscribed?
(A) Brahmi (B) Gurumukhi
(C) Saradha (D) Devanagari
Ans : (A)

17. When the massacre of Jallianwala Bagh took place?
(A) 1920 A.D. (B) 1919 A.D.
(C) 1930 A.D. (D) 1942 A.D.
Ans : (B)

18. The first President of the Indian National Congress was–
(A) Mahatama Gandhi (B) W.C. Banerjee
(C) Badruddin Tayyabji (D) Dadabhai Naoroji
Ans : (B)

19. Kamagatamaru Episode is related to the entry of Indians into–
(A) Canada (B) The U.S.A.
(C) Great Britain (D) Japan
Ans : (A)

20. The poem ‘Inqlab Zindabad’ was composed by–
(A) Muhammad Iqbal (B) Sukhdev
(C) Sachindra Nath Sanyal (D) Rajguru
Ans : (A)

21. Indian Republic Army was active in–
(A) Mumbai (B) Bengal
(C) Chennai (D) Punjab
Ans : (B)

22. United Kingdom scientist have built a computer that mimics the complex interactions in the human brain, nick-named as–
(A) Brain Box (B) Brain Hox
(C) Brain Spikes (D) Brain Orion
Ans : (A)

23. Which one of the following bodies is not a creation of the Constitution?
(A) Finance Commission (B) Election Commission
(C) Planning Commission (D) Union Public Service Commission
Ans : (C)

24. Which of the following is not true about labour welfare?
(A) Labour welfare increases productivity
(B) Labour welfare helps in maintaining industrial peace
(C) Labour welfare provides job security
(D) Labour welfare prevents corruption
Ans : (A)

25. Juvenile delinquency is not directly affected by–
(A) Consumerism (B) Intra-familial disharmony
(C) Bio-psychological stresses of adole-scence (D) Influence of mass media
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *