General Knowledge Questions 2013

General Knowledge Questions 2013
1. Sunita Williams is the ……..... person of Indian origin to go into space abroad the Discovery Space Shuttle?
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans : (B)

2. Salivary amylase acts most effectively in–
(A) a neutral solution (B) an acidic solution
(C) an alkaline solution (D) any state
Ans : (A)

3. Serum is–
(A) another name of plasma (B) plasma without fibrinogen
(C) purified blood (D) none of the above
Ans : (B)

4. The blood enters the aorta from the–
(A) Left ventricle (B) Left auricle
(C) Right ventricle (D) Right auricle
Ans : (A)

5. The vitamin generally excreted in the human urine is—
(A) Vitamin A (B) Vitamin D
(C) Vitamin C (D) None of these
Ans : (C)

6. Vomiting centre lies in the–
(A) cerebrum (B) cerebellum
(C) medulla (D) diencephalon
Ans : (C)

7. Consider the following rocks–
1. Coal 2. Dolerite
3. Granite 4. Limestone
Which of the above is/are sedimentary rocks?
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) 4 only
Ans : (C)

8. Which one of the following is a metamorphic rock?
(A) Gneiss (B) Granite
(C) Limestone (D) Sandstone
Ans : (C)

9. Consider the following statements–
1. Mechanical weathering takes place only in sedimentary rocks.
2. The rain-water reacts with rocks to form new chemical substances.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (D)

10. Which one of the following is a land-locked country?
(A) Angola (B) Mozambique
(C) Namibia (D) Zimbabwe
Ans : (C)

11. Consider the following statements–
1. A valley glacier consists of not only ice but rocks also.
2. The largest of valley glaciers in India are in the Karakorum range.
3. Mountain glaciers can dig new valleys.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 1 and 2
(C) 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

12. Who were the first Europeans to start trade with India?
(A) The Dutch (B) The English
(C) The French (D) The Portuguese
Ans : (D)

13. In which one of the places, Dutch had a factory?
(A) Madras (B) Pulicat
(C) Yanam (D) Calcutta
Ans : (D)

14. Kautilya’s Arthashastra is a great treatise on–
(A) Economic policy (B) Ethics
(C) Morality (D) Statecraft
Ans : (D)

15. The introduction of Buddhism into China is traditionally attributed to–
(A) Kashyapa Matanga (B) Nagarjuna
(C) Samprati (D) None of these
Ans : (A)

16. Who, amongst the following Mughals, is regarded more as an adventurer than as a real ruler?
(A) Babar (B) Akbar
(C) Jehangir (D) Aurangzeb
Ans : (A)

17. Tantia Tope was sentenced to death at–
(A) Bhopal (B) Patiala
(C) Shivpuri (D) Jodhpur
Ans : (C)

18. Raja Kunwar Singh was associated with–
(A) Kanpur (B) Jagdishpur
(C) Rampur (D) Delhi
Ans : (B)

19. When was the Quit India Movement launched?
(A) 1945 A. D. (B) 1933 A. D.
(C) 1946 A. D. (D) 1942 A. D.
Ans : (D)

20. When did India get her freedom?
(A) 1946 A.D. (B) 1947 A.D.
(C) 1945 A.D. (D) 1931 A.D.
Ans : (B)

21. When was the Indian Constitution enforced?
(A) 26th January, 1950 A.D. (B) 30th January, 1950 A.D.
(C) 15th August, 1947 A.D. (D) 15th August, 1942 A.D.
Ans : (A)

22. The first global conference of religious leaders was held in–
(A) Moscow (B) Dubai
(C) Rome (D) Tehran
Ans : (A)

23. Who among the following Iranian-born US entrepreneur ready to ride a Russian capsule to the International space Station to become the first woman space tourist?
(A) Kim Gevaert (B) Irina Khabarova
(C) Anousheh Ansari
(D) Fariba Adelkah
Ans : (C)

24. According to Purchasing Power Parity (PPP), India is the.....largest in the world.
(A) Fourth (B) Fifth
(C) Sixth (D) Seventh
Ans : (A)

25. CD23 is a–
(A) Protein, which is responsible for trigering food allergy in humans
(B) This protein is found in a person’s intestinal track
(C) A protein associated with allergic reactions
(D) All of them
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *