General Awareness Questions and Answers


General Awareness Questions and Answers
1. Which of the following countries has decided to purchase an offshore-patrol vessel and Dhruv, the indiginously-developed Advanced-light Helicoptor from India?
(A) Mauritius (B) Iran
(C) Sri Lanka (D) Brazil
Ans : (A)

2. Which one of the following glands produces insulin in human body?
(A) Liver (B) Pancreas
(C) Spleen (D) Pituitary
Ans : (B)

3. Which one of the following is a hereditary disease?
(A) Cataract (B) Haemophilia
(C) Pellagra (D) Osteoporosis
Ans : (B)

4. Which one of the following statements is correct? Cretinism is human disorder which is due to the under secretion
of–
(A) Adrenalin hormone (B) Cortisone hormone
(C) Glucagon hormone (D) Thyroxin hormone
Ans : (D)

5. In plants, which one of the following tissues is dead?
(A) Parenchyma (B) Collenchyma
(C) Sclerenchyma (D) Phloem
Ans : (C)

6. Healing of wound is accelerated by–
(A) Vitamin A (B) Vitamin C
(C) Vitamin E (D) Vitamin K
Ans : (D)

7. Which one of the following States is not a major producer of Bauxite?
(A) Chhattisgarh (B) Gujarat
(C) Jharkhand (D) Rajasthan
Ans : (A)

8. Which one of the following is the correct sequence of passes when one travels along the Himalayas from Kashmir to Sikkim?
(A) Zozila-Nathula-Shipkila (B) Nathula-Shipkila-Zozila
(C) Nathula-Zozila-Shipkila (D) Zozila-Shipkila-Nathula
Ans : (D)

9. Which one of the following types of climate is known for the smallest range of annual temperature?
(A) Equatorial (B) Monsoon
(C) East Coast China type (D) Mediterranean
Ans : (B)

10. Consider the following statements–
1. Bangaluru receives annual rainfall more than that by Chennai.
2. Shillong receives annual rainfall more than that by Thiruvanantha-puram.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

11. Which one of the following statements is not correct?
(A) The heavy snowfall in the western Himalayas is caused by the ‘western disturbances’
(B) The ‘western disturbances’ originate over the Mediterranean Sea
(C) The rainfall caused by ‘western disturbances’ on plains is harmful to the Rabi crops in India
(D) The precipitation caused by ‘western disturbances’ decreases from north to south on the Himalayan mountains
Ans : (C)

12. The term jajmani is best defined as–
(A) a cultural practice of maintaining caste exclusiveness
(B) a system wherein servicing castes perform certain functions and receive payments mostly in kind
(C) an indigenous mechanism for resource management on cash payment
(D) a traditional form of caste Panchayat
Ans : (A)

13. Who amongst the Chalukyas was the most famous king of the line?
(A) Pulakesin I (B) Kirtivarman I
(C) Vikramaditya I (D) Pulakesin II
Ans : (D)

14. The end of the Gupta Empire is attributed to the invasions of Huns. Who amongst the following played the part of ‘a lion to the Hun deer’ and routed them out?
(A) Prabhakaravardhana (B) Harshavardhana
(C) Rajayavardhana (D) Bhaskaravarman
Ans : (A)

15. The famous literary work Tahqiq-i-Hind was written by–
(A) Alberuni (B) Badami
(C) Zia-ud-din Barni (D) Khafi Khan
Ans : (A)

16. The first sermon of Gautama Buddha was called the–
(A) Turning of the Wheel of Law (B) Salvation through Meditation
(C) Asceticism was not the path of Salvation (D) God was not essential to the Universe
Ans : (A)

17. In 1893, the ‘Conference of World Religion’ was held in–
(A) Chicago (B) New York
(C) Washington (D) Texas
Ans : (A)

18. William Hawkins came in Mughal court in the year–
(A) 1609 (B) 1608
(C) 1611 (D) 1605
Ans : (A)

19. In which year Thomas Roe came in the court of Jahangir?
(A) 1617 (B) 1618
(C) 1615 (D) 1612
Ans : (C)

20. How many Sikh Gurus was there–
(A) 11 (B) 12
(C) 15 (D) 10
Ans : (D)

21. Who was the main leader of the Indian freedom struggle of 1857?
(A) Mahatma Gandhi (B) Sardar Ballabh Bhai Patel
(C) Pt. Jawaharlal Nehru (D) Nana Saheb
Ans : (D)

22. According to the RBI guidelines, what amount should be the minimum net owned funds for a Non-Banking Finance Company (UBFC)?
(A) Four Crore (B) Three Crore
(C) Two Crore (D) One Crore
Ans : (C)

23. The Home Ministry has decided to celebrate ‘National Police Day’ on–
(A) January 26 (B) October 18
(C) July 12 (D) October 27
Ans : (D)

24. Which of the following was the chief guest at the 64th Republic Day Parade?
(A) Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (B) Sheik Sabah Amhel Al-Sabah
(C) Khan Abdul Wali Khan (D) None of them
Ans : (A)

25. Which of the following countries’ population fell in 2005 during the national census, for the first time since World War II?
(A) China (B) Japan
(C) France (D) Russia
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *