Free Online Sentence Arrangement Test

Sentence Arrangement Test
Directions : In each of the following questions some parts of the sentences have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

1. They chopped wood (P) and made the job (Q) so rapidly (R) seem attractive (S) that it fascinated me :
(A) Q P R S (B) P Q R S (C) Q S P R
(D) P R Q S (E) None of these
Ans : (A)

2. I (P) wiping the drop (Q) drag out my handkerchief (R) which has fallen near my lips (S) and dry my face :
(A) P R S Q (B) Q S P R (C) Q R S P
(D) P Q R S (E) None of these
Ans : (A)

3. We decided (P) in the valley that is (Q) on building a cottage (R) which flows from a fountain (S) watered by a stream:
(A) P S R Q (B) Q S P R (C) Q P S R
(D) R S P Q (E) None of these
Ans : (C)

4. Dancing on the streets (P) by its display of unrestrained glee (Q) is not a crime in itself but (R) is apt to destroy (S) the peace of the locality :
(A) P R S Q (B) Q S R P (C) P Q R S
(D) Q R S P (E) None of these
Ans : (D)

5. Studies are a cure (P) just as bowling is good for kidneys, (Q) shooting for the lungs, (R) walking for the digestion and riding for the head (S) for mental deficiency or disease :
(A) S P Q R (B) P Q R S (C) S Q R P
(D) P S Q R (E) None of these
Ans : (A)

6. I believe (P) the man (Q) lives next door (R) whose dog (S) died :
(A) P Q R S (B) P S R Q (C) P R S Q
(D) P R Q S (E) None of these
Ans : (C)

7. Though (P) he could not make much headway (Q) in the project (R) he struggled hard (S) because of dearth of finances :
(A) P Q R S (B) R P Q S (C) P R Q S
(D) R S P Q (E) None of these
Ans : (B)

8. Guard dogs (P) were expert (Q) where the soil (R) had been disturbed (S) at finding places :
(A) P Q R S (B) P S Q R (C) Q R S P
(D) R S Q P (E) None of these
Ans : (B)

9. My father was (P) to be cheerful, (Q) I am sure (R) intended by nature (S) kindly man :
(A) Q R P S  (B) R P Q S (C) R S Q P
(D) Q P S R (E) None of these
Ans : (B)

10. It must be remembered that (P) to foresee (Q) no animal (R) has the power (S) except man :
(A) Q R S P (B) S Q P R (C) Q S R P
(D) S P Q R (E) None of these
Ans : (C)

11. Such was (P) the scale of devastation (Q) that it was described as the worst natural disaster (R) caused by the hurricane (S) to hit Central America this century :
(A) P S Q R (B) P R Q S (C) P Q S R
(D) P S R Q (E) None of these
Ans : (B)

12. The elite of the old system face (P) a loss of authority, prestige (Q) so they will cling to the old system (R) and economic and political power (S) as long as possible :
(A) S P R Q  (B) P Q R S (C) P R Q S
(D) P R S Q (E) None of these
Ans : (C)

13. Women (P) are more likely to give birth prematurely (Q) and their babies are at increased risk (R) who are poorly nourished or sick (S) of death and disability :
(A) R Q S P (B) R P Q S (C) Q S P R
(D) Q S R P (E) None of these
Ans : (B)

14. The Inspector argued that no force was used (P) beyond that was necessary to put an end to the disturbances (Q) by the police (R) produced (S) by the anti-social elements :
(A) Q P R S (B) S P R Q (C) P S R Q
(D) Q R P S (E) None of these
Ans : (A)

15. Though my father (P) he is deeply concerned (Q) about their needs (R) makes his children (S) carry out their duties promptly :
(A) R S P Q  (B) P R Q S (C) R S Q P
(D) P Q R S (E) None of these
Ans : (A)

16. The African elephant, (P) towers above the surrounding scrub (Q) a coterie of younger cows, immature bulls and a tiny calf (R) standing over two metres high and weighing almost four tonnes (S) pressing around her massive bulk :
(A) R Q S P (B) R P Q S (C) P Q S R
(D) P S Q R (E) None of these
Ans : (B)

17. The advantage of travelling (P) is that we learn to appreciate the good points of others (Q) the opportunities of observing their customs and manners (R) in different countries and places and having (S) and our prejudices against them disappear :
(A) P Q R S (B) P R Q S (C) R Q P S
(D) R Q S P (E) None of these
Ans : (C)

18. Freedom, (P) is the restricted kind in the sense (Q) the rich and the poor women (R) that a wide gulf separates (S) which a modern woman enjoys :
(A) P S R Q (B) S R Q P (C) R Q P S
(D) S P R Q (E) None of these
Ans : (D)

19. In the present day world (P) generation might have to face (Q) consequences which even the present (R) people talk of the atom bomb (S) and are afraid of all the possible :
(A) P Q R S (B) R S Q P (C) R Q P S
(D) P S Q R (E) None of these
Ans : (B)

20. We have increased (P) in the atmosphere (Q) the amount of carbon dioxide (R) despite a scientific consensus (S) that global temperatures are rising as a result :
(A) Q P R S (B) R S P Q (C) P R S Q
(D) Q P S R (E) None of these
Ans : (A)

21. (P) for many year (Q) to afford them the briefest mentions (R) I refused to judge beauty contests (S) and only allowed the publications I edited :
(A) P Q S R (B) P R Q S (C) P R S Q
(D) R S Q P (E) None of these
Ans : (C)

22. (P) will be essential to sustain competition (Q) an incentive oriented policy support (R) in general is passing through serious quality constraints (S) since the food industry :
(A) R P Q S (B) S R P Q (C) S P Q R
(D) S R Q P (E) None of these
Ans : (D)

23. (P) when honey used to be taken in tea (Q) the old generation goes to see the play (R) and savoy stood as a great symbol of the Empire (S) for the nostalgia it creates in them :
(A) Q R P S (B) Q S R P (C) Q S P R
(D) R P S Q (E) None of these
Ans : (C)

24. (P) with a captivating narrative and is able to hold your interest (Q) which is lucid (R) a good short story is one (S) till the end :
(A) R S P Q  (B) R Q P S (C) R Q S P
(D) Q P R S (E) None of these
Ans : (B)

25. (P) taking us to lands full of mystique (Q) next to the proverbial fireside (R) they are a treat curl up with (S) the journals are classics of their kind :
(A) S P R Q (B) S Q R P (C) S R P Q
(D) R P Q S (E) None of these
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *