Free GK Questions and Answers

Free GK Questions and Answers
1. Which of the following is the first IT district in the country?
(A) Mallapuram (B) Thrissur
(C) Pathanamthita (D) Palakkad
Ans : (D)

2. What is the name of the gland marked X in the given human figure?
(A) Thyroid (B) Thymus
(C) Hypothalamus (D) Adrenal
Ans : (D)

3. Cerebral malaria is caused by–
(A) Plasmodium falciparum (B) Plasmodium malariae
(C) Plasmodium ovale (D) Plasmodium vivax
Ans : (A)

4. In which one of the following mammals do the ducts of the excretory system and genital tract have a common opening?
(A) Porcupine (B) Pangolin
(C) Hedgehog (D) Echidna
Ans : (D)

5. Which one of the following enzymes is present in human buccal cavity?
(A) Trypsin (B) Ptyalin
(C) Lipase (D) Gastrin
Ans : (B)

6. Human nerve cells originate from the embryonic–
(A) Ectoderm (B) Ectoderm and mesoderm
(C) Endoderm (D) Mesoderm
Ans : (A)

7. Which type of resource, the land is–
(A) Cultural (B) Human
(C) Natural (D) Social
Ans : (C)

8. Which Indian state has the maximum forest area in the country?
(A) Assam (B) Madhya Pradesh
(C) Uttaranchal (D) Mizoram
Ans : (B)

9. Which one of the following is natural calamite?
(A) Earthquake (B) Volcano
(C) Drought (D) All of these
Ans : (D)

10. The most devastating earthquakes are of–
(A) Man-made origin (B) Volcanic origin
(C) Tectonic origin (D) None of these
Ans : (C)

11. The Shipkila mountain pass is located in the State of –
(A) Arunachal Pradesh (B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir (D) Sikkim
Ans : (D)

12. The first to invade India during the pre- Christian era were the–
(A) Greeks (B) Kushans
(C) Persians (D) Sakas
Ans : (C)

13. Who was the founder of the Sunga dynasty?
(A) Agnimitra (B) Divakaramitra
(C) Pushyamitra (D) Vasumitra
Ans : (C)

14. Buddha died during the reign of which of the following Magadha Kings?
(A) Ajatashatru (B) Bimbisara
(C) Udayi (D) None of these
Ans : (A)

15. The Slave Dynasty Sultans were–
(A) Afghans (B) Arabs
(C) Ilbari Turks (D) Persians
Ans : (C)

16. At which of the following places was the headless statue of Kanishka found?
(A) Allahabad (B) Mathura
(C) Sanchi (D) Takshshila
Ans : (B)

17. Which of the following places is asso-ciated with Jainism?
(A) Kapilvastu (B) Pava
(C) Prayag (D) Shravasti
Ans : (B)

18. Arthashastra was written by–
(A) Sur Das (B) Mirabai
(C) Tulsi Das (D) Kautilya
Ans : (D)

19. Buddha Charita deals with the life of–
(A) Lord Buddha (B) Lord Krishna
(C) Lord Mahavira (D) Lord Rama
Ans : (A)

20. Ramkrishna Mission was founded by whom?
(A) Swami Ramkrishna Paramhans (B) Swami Vivekanand
(C) Swami Dayanand (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)

21. Which Indian leader first used the word ‘Swarajya’?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Swami Dayanand (D) Swami Vivekanand
Ans : (C)

22. Where was the second round table conference on Jammu and Kashmir held?
(A) Jammu (B) Srinagar
(C) Delhi (D) Bangalore
Ans : (B)

23. Press Note-18 is related to–
(A) Investment (B) Reservation in Private Sector
(C) Fiscal Deficit (D) Revenue Deficit
Ans : (A)

24. Which of the following countries has introduced a nation-wide Carbon Tax?
(A) Sweden (B) Japan
(C) New Zealand (D) France
Ans : (C)

25. Who is the Chairman of the Sixth Central Pay Commission?
(A) Justice B.N. Srikrishna (B) Prof. Ravindera Dholakia
(C) J.S. Mathur (D) Sushma Nath
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *