Easy General Knowledge Questions

Easy General Knowledge Questions
1. The number of principal organs of the United Nations is–
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (D)

2. Chromosomes having equal or almost equal arms are known as–
(A) Metacentric (B) Acrocentric
(C) Concentric (D) Telocentric
Ans : (A)

3. The leucoplasts are–
(A) Colourless (B) Coloured
(C) Green (D) Red
Ans : (A)

4. Fluid Mosaic Model was given by–
(A) Robertson (B) Singer and Nicolson
(C) Robert Brown (D) Palade
Ans : (B)

5. The chromosomal ends are known as–
(A) Metamere (B) Centromere
(C) Satellite (D) Telomere
Ans : (D)

6. Cell wall is absent in–
(A) Plant cell (B) Animal cell
(C) Plant cell and Animal cell (D) None of these
Ans : (B)

7. More than 90% of the rock-forming minerals in the earth’s crust consist of
(A) silicates (B) oxides (C) carbonates D) sulphides and sulphates
Ans : (A)

8. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Indus : Shyok (B) Ganga : Gandak
(C) Godavari : Musi (D) Krishna : Tungabhadra
Ans : (C)

9. Consider the following statements–
1. Half the water vapour in the air in atmosphere lies below an attitude of 1000 m.
2. The amount of precipitable water in the atmosphere increases from the equator to the poles.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

10. Where is the Nanda Devi peak located?
(A) Himachal Pradesh (B) Uttarakhand
(C) Sikkim (D) Nepal
Ans : (B)

11. Which one of the following is the correct sequence of four planets in the increasing order of their distance from the Sun?
(A) Earth-Pluto-Venus-Mercury (B) Venus-Mercury-Earth-Pluto
(C) Venus-Earth-Mercury-Pluto (D) Mercury-Venus-Earth-Pluto
Ans : (D)

12. Who built Adhai-din-ka-Jhonpda?
(A) Iltutmish (B) Qutb-ud-din Aibak
(C) Alauddin (D) Razia
Ans : (B)

13. Who among the following sultans of Delhi has been described by the historians as the mixture of opposites?
(A) Balban (B) Ala-ud-din Khilji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq (D) Ibrahim Lodi
Ans : (C)

14. Who was the last ruler of Lodi Dynasty?
(A) Bahlol Lodi (B) Ibrahim Lodi
(C) Daulat Khan Lodi (D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

15. The greatness of Shershah lies in his–
(A) Victories against Humayun (B) Superior generalship
(C) Administrative reforms (D) Religious tolerance
Ans : (C)

16. The ruins of the glory of Vijayanagar and a place of historical importance for its architectural style is now found at–
(A) Belur (B) Hampi
(C) Srirangapatnam (D) Tanjore
Ans : (B)

17. The Jain temples in Mount Abu were built in the period of which rule?
(A) In the rule of Solankis (B) In Gupta rule
(C) In the rule of Chandellas (D) In Pratihar rule
Ans : (A)

18. Where is Lingaraj temple situated?
(A) In Thanjabur (B) In Khajuraho
(C) In Bhubaneshwar (D) In Kanchi
Ans : (C)

19. Who built the Buland Darwaja?
(A) Humanyun (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Shahjahan
Ans : (B)

20. Which the following Sultans opposed the interference of the Ulema in State affairs?
(A) Balban (B) Alauddin Khalji
(C) Firuz Shah Tughlaq (D) Bahlol Lodhi
Ans : (B)

21. Abul Fazl wrote–
(A) Nasir-e-Jahangiri (B) Tujak-e-Jahangiri
(C) Tujak-e-Babari (D) Ain-e-Akbari
Ans : (D)

22. In which city Azad Hind Fauj was constituted–
(A) Malaya (B) London
(C) Japan (D) San Francisco
Ans : (A)

23. The Indian National Congress was established in–
(A) 1875 A.D. (B) 1885 A.D.
(C) 1895 A.D. (D) 1905 A.D.
Ans : (B)

24. In which year was Gandhiji assassinated?
(A) 1947 A.D. (B) 1948 A.D.
(C) 1949 A.D. (D) 1950 A.D.
Ans : (B)

25. In what year was the resolution for ‘Complete Independence’ passed by the Congress?
(A) 1929 A.D. (B) 1940 A.D.
(C) 1942 A.D. (D) 1945 A.D.
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *