Easy General Knowledge Questions and Answers

Easy General Knowledge Questions and Answers
1. Which one of the following determines that the Indian Constitution is federal?
(A) A written and rigid Constitution
(B) An independent Judiciary
(C) Vesting of residuary powers with the Centre
(D) Distribution of powers between the Centre and the States
Ans : (D)

2. Cell organelle, which is regarded as ‘Powerhouse’ of cell is–
(A) Mitochondria (B) Ribosomes
(C) Plastids (D) Endoplasmic reticulum
Ans : (A)

3. Suicide bags of cells are–
(A) Ribosomes (B) Lysosomes
(C) Golgi bodies (D) Mitochondria
Ans : (B)

4. Cell organelles associated with secretion are–
(A) Golgi Complex (B) Chloroplasts
(C) Ribosomes (D) Mitochondria
Ans : (A)

5. Which one of the following is surrounded by priosteum?
(A) Bone (B) Cartilage
(C) Ovary (D) Testis
Ans : (D)

6. Which one of the following groups of organisms is of prokaryotes?
(A) Blue-green algae (B) Red algae
(C) Brown algae (D) Green algae
Ans : (A)

7. Which soil is spread over large areas of Northern Plains?
(A) Alluvial Soil (B) Laterite Soil
(C) Black Soil (D) Red-Yellow Soil
Ans : (A)

8. Which one of the following factors does not contribute to the erosion of soil?
(A) Rainfall (B) Flood
(C) Afforestation (D) Duststorm
Ans : (C)

9. Which of the following term is used for New Alluvial Soil?
(A) Khadar (B) Bangar
(C) Kallar (D) Regur
Ans : (A)

10. Which soil is spread over the large part of Peninsular India?
(A) Laterite Soil (B) Red-Yellow Soil
(C) Black Soil (D) Mountain Soil
Ans : (A)

11. Which one of the following types of vegetations is found in the shaded area shown in the above map?
(A) Dry tropical thorn (B) Moist tropical deciduous
(C) Dry tropical deciduous (D) Moist tropical evergreen
Ans : (B)

12. Alberuni came to India with–
(A) Mahmud of Ghazni (B) Alexander
(C) Babur (D) Timur
Ans : (A)

13. Gupta Dynasty was famous for–
(A) Art and Architecture (B) Imperialism
(C) Revenue and land reform (D) Patronage of literary works
Ans : (A)

14. The Harappans were–
(A) Rural (B) Urban
(C) Nomadic (D) Tribal
Ans : (B)

15. The crop which was not known to Vedic people is–
(A) Barely (B) Wheat
(C) Rice (D) Tobacco
Ans : (D)

16. Both Gautama Buddha and Vardhamana Mahavira preached their doctrines during the reign of–
(A) Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bimbisara (D) Bindusara
Ans : (C)

17. The writer of ‘Meghdoot’ was–
(A) Kalidas (B) Patanjali
(C) Vishakhadutt (D) Nagarjun
Ans : (A)

18. Who wrote ‘Kumarsambhav’?
(A) Bharavi (B) Somdev
(C) Kalidas (D) Vishakhadutt
Ans : (C)

19. Who wrote ‘Prithviraj Raso’?
(A) Vishnu Sharma (B) Bharhut
(C) Chandrabardai (D) Kalhan
Ans : (C)

20. Who wrote ‘Discovery of India’?
(A) Mahatma Gandhi (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (D)

21. Who wrote ‘Mudrarakshas’?
(A) Bharavi (B) Vishakhadutt
(C) Kalidas (D) Banbhatt
Ans : (B)

22. The basic parameters of India’s Foreign Policy were laid down by–
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Dr. Radhakrishnan
(C) Jawaharlal Nehru (D) Dr. Zakir Husain
Ans : (C)

23. Community Development Programme was initiated primarily to–
(A) bring in development among people by raising the literacy level
(B) increase the control of the masses over the locally available resources
(C) bring about overall development of the villages through self-help
(D) increase agricultural production through mechanised farming
Ans : (C)

24. Who among the following is the newely appointed president of the Telecom Disputes Settlement and Appelate Tribunal?
(A) Amal Allana (B) Punita Arora
(C) Vishwa Bandhu Gupta (D) Santosh Hegde
Ans : (D)

25. Which of the following is not true about the Jimmy Carter Plan?
(A) Jimmy Carter and his wife Rosalyn will lead the group of 2000 volunteers
(B) The Plan is related to providing house to the poor
(C) The Plan is a part of Habitat’s India BUILDS campaign
(D) Every year 1 lakh houses are to be constituted under the Plan
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *