Current Affairs Questions for Competitive Exams

Current Affairs Questions for Competitive Exams
1. The term ‘Fourth Estate’ refers to the–
(A) President (B) Parliament
(C) Press (D) Judiciary
Ans : (C)

2. The 23rd pair of chromosome in human being is–
(A) Sex chromosme (B) Male chromosme
(C) Female chromosme (D) Autosome
Ans : (A)

3. The term gene was coined by–
(A) Griffith (B) Muller
(C) Johannsen (D) Mendel
Ans : (C)

4. When gene is considered as a unit of mutation it is known as–
(A) Muton (B) Recon
(C) Cistron (D) None of these
Ans : (A)

5. The term Mendelian factor was used by–
(A) Mendel (B) Corren
(C) Johannsen (D) Muller
Ans : (B)

6. Cell Theory was given by–
(A) Robert Brown (B) Robert Hooke
(C) Schleiden and Schwann (D) Huxley
Ans : (C)

7. The following flow chart represents Earth Moon Sun–
(A) high tide (B) spring tide at full moon
(C) spring tide at new moon (D) neap tide at half moon.
Ans : (C)

8. The atmosphere around Neptune and Uranus appears to be blue-green because of the presence of which gas ?
(A) Methane (B) Carbon-dioxide
(C) Argon (D) Sulphur dioxide
Ans : (A)

9. Jupiter’s tenuous ring, dark and reddish in colour, is composed of–
(A) Phosphate (B) Carbonate
(C) Silicate (D) Methane
Ans : (C)

10. Which is the correct sequence of the Indian cities in the increasing order of their longitude?
(A) Gandhinagar-Jamnagar-Alwar-Jaipur
(B) Jamnagar-Gandhinagar-Jaipur-Alwar
(C) Gandhinagar-Jaipur-Jamnagar-Alwar
(D) Jamnagar-Jaipur-Alwar-Gandhi Nagar
Ans : (B)

11. Which planet is known as the dead world?
(A) Pluto (B) Neptune
(C) Venus (D) Mercury
Ans : (D)

12. Who was the last Nanda ruler?
(A) Ajatshatru (B) Mahapadmananda
(C) Dhanananda (D) Chandragupta Maurya
Ans : (C)

13. Who was the first foreign invader who invaded India–
(A) Cyrus (B) Darius-I
(C) Alexander (D) Ambhi
Ans : (B)

14. Alexander was throned on Macedonia in–
(A) 226 B.C. (B) 225 B.C.
(C) 224 B.C. (D) 221 B.C.
Ans : (A)

15. Buddhist tradition considers Chandragupta to have belonged to a Moriya tribe of–
(A) Shudras (B) Vaishyas
(C) Brahmanas (D) Kshatriyas
Ans : (D)

16. The edicts of Ashoka emphasise–
(A) Catalogue of Conquests (B) Extent of the empire
(C) Pronouncements of policy (D) Self glorification
Ans : (C)

17. Who among the following was the leader of the extremist group in the Indian National Congress?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) Motilal Nehru
Ans : (A)

18. Where was the first session of the Indian National Congress held?
(A) Pune (B) Kolkata
(C) Mumbai (D) Madras
Ans : (C)

19. Who defeated the Marathas in the Third Battle of Panipat?
(A) Aurangzeb (B) Jai Singh
(C) Ahmad Shah Abdali (D) Shaiste Khan
Ans : (C)

20. Where was the headquarter of the Ghadar Party set up mainly by the Sikhs?
(A) Berlin (B) Tokyo
(C) San Francisco (D) Karachi
Ans : (C)

21. Which one of the following Maha-janpadas did exist during 600 B.C. in the marked area in the given map?
(A) Asmaka (B) Avanti
(C) Kamboja (D) Matsya
Ans : (B)

22. In which of the following countries is the Single Party System found?
(A) England (B) America
(C) India (D) China
Ans : (D)

23. Who among the following is the Chairman of the National Integration Council?
(A) The President (B) The Vice-President
(C) The Prime Minister (D) The Chief Justice of India
Ans : (C)

24. Which of the following systems is prevalent in India?
(A) Single Party System (B) Bi-Party System
(C) Multi-Party System (D) All of these
Ans : (C)

25. The Electorate System in India is based on–
(A) adult franchise (B) separate electorate
(C) indirect election system (D) multi-vote system
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *