Current Affairs Questions Competitive Exams

Current Affairs Questions Competitive Exams
1. Satyashodhak Samaj was founded by–
(A) Shri Narayan Guru (B) Jotirao Govindrao Phule
(C) Swami Dayanand (D) Annie Besant  Ans : (B)

2. Which one of the following is a vitamin?
(A) Tartaric acid (B) Propionic acid
(C) Ascorbic acid (D) Acetic acid
Ans : (C)

3. Sex chromosome in the form of ‘X’ body was first seen in firefly by–
(A) Henking (B) Sutton
(C) Flemming (D) Bateson
Ans : (A)

4. The chromosomal theory of inheritance was given by–
(A) Walter Sutton and Theodor Boveri (B) O.T. Avery, C.M. Macleod
(C) Griffith (D) McClung
Ans : (A)

5. Gene mutation is caused by–
(A) Crossing Over (B) Linkage
(C) Change in a single nucleotide (D) Change in chromosome structure
Ans : (C)

6. Who used the term mutation for the first time?
(A) Hugo de Vries (B) Griffith
(C) Muller (D) Bateson
Ans : (A)

7.  A comet moves around the–
(A) Sun (B) Moon
(C) Earth (D) Planets
Ans : (A)

8. Man landed on lunar soil in–
(A) 1969 (B) 1940
(C) 1873 (D) 1892
Ans : (A)

9. A planet which is also known as ‘red planet’ is–
(A) Mercury (B) Venus
(C) Mars (D) Jupiter
Ans : (C)

10. Which is the largest terrestrial planet?
(A) Mercury (B) Venus
(C) Earth (D) Mars
Ans : (C)

11. Gravitational pull is more at the–
(A) equator (B) mountains
(C) poles (D) oceans
Ans : (C)

12. The earliest exposition of Shaiva system was established by–
(A) Basava (B) Lakula
(C) Bijjala (D) Shankaracharya
Ans : (D)

13. Which of the following was not one of the Shaiva sects?
(A) Lakula (B) Pusupata
(C) Maheswara (D) Saktism
Ans : (D)

14. The practice of image worship started among the followers of Brahmanism with the emergence of–
(A) Ajavaka Sect (B) Bhagavatism
(C) Vaishnavism (D) Shaivism
Ans : (B)

15. How many Mahajanapadas were there in 6th century B.C.–
(A) 16 (B) 18
(C) 19 (D) 17
Ans : (A)

16. Who was the founder of Magadhan empire–
(A) Bimbisara (B) Ajatsatru
(C) Udayin (D) Dhanananda
Ans : (A)

17. Montague-Chelmsford Reforms intended to–
(A) Bring Indians nearer the government
(B) Create a self-governing government
(C) Introduce the system of dyarchy
(D) Stop Indians from getting higher education
Ans : (C)

18. The first Satyagraha campaign of Gandhiji was started in–
(A) Champaran (B) Bardoli
(C) Dandi (D) Baroda
Ans : (A)

19. The revolt of 1857 was led by Nana Sahib at.............where he was defeated.
(A) Delhi (B) Meerut
(C) Kanpur (D) Lahore
Ans : (B)

20. ‘Inquilab Zindabad’ slogan was given by–
(A) Iqbal (B) S.C. Bose
(C) Bhagat Singh (D) Chandra Shekhar Azad
Ans : (A)

21. In which year Non-cooperation Movement was withdrawn?
(A) 1917 (B) 1820
(C) 1920 (D) 1923
Ans : (C)

22. Part IV of Constitution of India deals with–
(A) Fundamental Rights (B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy (D) Union Executive
Ans : (A)

23. The Fundamental Rights under the Indian Constitution can be suspended during–
(A) General election (B) National emergency
(C) All types of emergencies (D) In all the above situations
Ans : (B)

24. The most powerful agency for the formation of public opinion is–
(A) Elections (B) Public meetings
(C) The press (D) Political parties
Ans : (C)

25. Which of the following parties comes in the category of national parties?
(A) Telugu Desham (B) Akali Dal
(C) Samajwadi Party (D) Bahujan Samaj Party
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *