Current Affairs Objective Type Questions 2013

Current Affairs Objective Type Questions 2013
1. The idea of ‘Survival of the fittest’ was originally presented by–
(A) Wallace (B) Malthus
(C) Spenser (D) Darwin
Ans : (D)

2. Theory of ‘Continuity of Germplasm’ was given by–
(A) Weismann (B) Darwin
(C) Lamarck (D) Hugo de Vries
Ans : (A)

3. Allopatric speciation is due to–
(A) Mutation (B) Geographical separation of population
(C) Migration of members of species from one to other populations (D) None of these
Ans : (B)

4. Which of the following was the contribution of Hugo de Vries?
(A) Theory of Mutation (B) Theory of Natural Selection
(C) Law of Dominance (D) None of these
Ans : (A)

5. Which among the following is a homologous organ?
(A) Hands of man (B) Flippers of whale
(C) Horse’s legs (D) All of these
Ans : (D)

6. The inner-most layer of the sun is called–
(A) photosphere (B) corona
(C) chromosphere (D) exosphere
Ans : (A)

7. An example of terrestrial planet is–
(A) Mars (B) Jupiter
(C) Saturn (D) none of these
Ans : (A)

8. How many satellites does Venus have?
(A) 12 (B) 16
(C) zero (D) 2
Ans : (C)

9. The moons in the planet Jupiter were discovered by–
(A) Newton (B) Galileo
(C) Kepler (D) Copernicus
Ans : (B)

10. A planet having atmosphere like primitive earth and on which life could evolve is–
(A) Mars (B) Jupiter
(C) Saturn (D) Neptune
Ans : (B)

11. Fatehpur Sikri was founded during the period of–
(A) Akbar (B) Shahjahan
(C) Iltutmish (D) Razia Begum
Ans : (A)

12. The Harappans were the earliest people to produce–
(A) Seals (B) Bronze implements
(C) Cotton (D) Barley
Ans : (C)

13. Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhan’s period was–
(A) Fa-hien (B) I’tsing
(C) Nishka (D) Hiuen-T-Sang
Ans : (D)

14. Which of the following names is not applicable to Bhagavatism?
(A) Abhira (B) Ekantika
(C) Satvata (D) Naraniya
Ans : (A)

15. According to Bhagavatism, savation (mukti) primarily depends on–
(A) Bhakti (B) Prasad (grace of god)
(C) Prapatti or Sharanagati (self-surrender) (D) Preman (deep love)
Ans : (B)

16. The first partition of Bengal under Lord Curzon took place in–
(A) 1901 (B) 1915
(C) 1905 (D) 1907
Ans : (C)

17. The Indian National Congress adopted the resolution of ‘Complete Independence’ in its session held at–
(A) Lahore (B) Calcutta
(C) Madras (D) Bombay
Ans : (A)

18. “Swaraj is my birth right and I shall have it.” This was advocated by–
(A) Lala Lajpat Rai (B) Lokmanya Tilak
(C) Mahatma Gandhi (D) Sardar Patel
Ans : (B)

19. The first Civil Disobedience Movement was started by Gandhiji after the–
(A) Rowlatt Act of 1919 (B) Jallianwala Bagh massacre
(C) Chauri-Chaura incident of 1922 (D) Arrival of Cripps Mission
Ans : (A)

20. Gandhiji started the Dandi March–
(A) To demonstrate against the policies of the British (B) To break the Salt Law
(C) To boycott foreign goods (D) None of these
Ans : (B)

21. Which Indian leader first used the word ‘Swarajya’?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Swami Dayanand (D) Swami Vivekanand
Ans : (C)

22. Who wrote ‘Anand Math’?
(A) Vidyasagar (B) Munshi Premchand
(C) Sarat Chandra Bose (D) Bankim Chandra Chatterjee
Ans : (D)

23. Who is known as the founder of modern India?
(A) Raja Ram Mohan Roy (B) Swami Vivekanand
(C) Ramkrishna Paramhans (D) Swami Dayanand Saraswati
Ans : (A)

24. Mohammadan Anglo-Oriental College, founded by Sir Sayyad Ahmed Khan is now known as–
(A) Agra University (B) Banaras University
(C) Aligarh Muslim University (D) St. Stephans
Ans : (C)

25. Hindu College was founded by–
(A) David Hare (B) Ram Mohan Roy
(C) Vivekanand (D) Sarojani Naidu
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *