Bank P.O. Current Affairs Questions

Bank P.O. Current Affairs Questions
1. Hugo de Vries performed his experiment on–
(A) Pea (B) Potato
(C) Prime rose (D) Four o’clock plant
Ans : (B)

2. Theory of ‘Origin of Species’ by Natural Selection was proposed by–
(A) Darwin (B) Lamarck
(C) Mendel (D) Oparin
Ans : (A)

3. ‘Theory of Inheritance of Acquired Characters for Evolution’ was proposed by–
(A) Hugo de Vries (B) Darwin
(C) Lamarck (D) Weismann
Ans : (C)

4. Sudden changes in genes are called–
(A) Mutation (B) Synthesis
(C) Evolution (D) None of these
Ans : (A)

5. The book ‘Philosophie Zoologique’ was written by–
(A) Lamarck (B) Darwin
(C) Miller (D) Weismann
Ans : (A)

6. Which one of the following organisms will be the first to colonies a bare rock?
(A) Algae (B) Fungi
(C) Bryophytes (D) Lichens
Ans : (D)

7. A star begins to form from which of the following gases?
(A) Hydrogen and Nitrogen (B) Nitrogen and Oxygen
(C) Oxygen and Helium (D) Hydrogen and Helium
Ans : (D)

8. Unlike the fluid core of the earth, the core of the moon is–
(A) plasma (B) volatile gas
(C) viscous liquid (D) solid
Ans : (D)

9. A star which appears blue, will be–
(A) as hot as the sun (B) cooler than the sun
(C) very cold (D) much hotter than the sun
Ans : (D)

10. How much is the diameter of the sun?
(A) 1,392,000 km (B) 21,590,000 km
(C) 12,510,000 km (D) 73,510,000 km
Ans : (A)

11. Which type of resource, the land is–
(A) Cultural (B) Human
(C) Natural (D) Social
Ans : (C)

12. Which Indian state has the maximum forest area in the country?
(A) Assam (B) Madhya Pradesh
(C) Uttaranchal (D) Mizoram
Ans : (B)

13. Which one of the following is natural calamite?
(A) Earthquake (B) Volcano
(C) Drought (D) All of these
Ans : (D)

14. The most devastating earthquakes are of–
(A) Man-made origin (B) Volcanic origin
(C) Tectonic origin (D) None of these
Ans : (C)

15. The Shipkila mountain pass is located in the State of –
(A) Arunachal Pradesh (B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir (D) Sikkim
Ans : (D)

16. Who is considered to be the father of the idea of Pakistan?
(A) Rahmat Ali (B) Jinnah
(C) Sir Zafrullah Khan (D) Sir Mohammad Iqbal
Ans : (D)

17. The famous Lucknow Pact of 1916 was signed by–
(A) Gandhi and Dr. Ambedkar (B) Nehru and Minto
(C) Muslim League and Congress (D) Swarajist Party and Annie Besant
Ans : (C)

18. The All India Muslim League was established in the year–
(A) 1905 (B) 1906
(C) 1909 (D) 1911
Ans : (B)

19. The Swadeshi Movement was started by–
(A) Stopping migration to other countries (B) Boycotting foreign goods
(C) Speaking Hindi only (D) Taking interest in Indian culture
Ans : (B)

20. Raja Rammohan Roy was the founder of–
(A) Arya Samaj (B) Brahmo Samaj
(C) Ramakrishna Mission (D) Prarthana Samaj
Ans : (B)

21. When was the constitution of India first amended after adoption?
(A) 1954 (B) 1959
(C) 1950 (D) 1951
Ans : (D)

22. The Supreme Commander of the Armed Forces is–
(A) Field Marshall (B) Chief of the Army Staff
(C) The President (D) The Prime Minister
Ans : (C)

23. The methods of Pressure Groups do not include–
(A) strikes (B) collective bargaining
(C) behind the screen methods (D) contesting elections
Ans : (D)

24. The amendment regarding the procedure of the election of the President must be passed by–
(A) Both the Houses (B) Only Lok Sabha
(C) Only Rajya Sabha (D) Both the Houses and by not less than half of the State Legislatures
Ans : (D)

25. The Constitution of India was amended for the first time in–
(A) January, 1951(B) June, 1951
(C) June, 1952 (D) July, 1952
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *