UGC-NET/JRF/SET Teaching and Research Aptitude Questions

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Teaching and Research Aptitude (Paper-I)
(Held in December 2012)
( Question No. 1-20 )
21. Identify in incorrect statement-
(A) A hypothesis is made on the basis of limited evidence as a starting point for further investigations
(B) A hypothesis is a basis for reasoning without any assumption of its truth
(C) Hypothesis is a proposed explanation for a phenomenon
(D) Scientific hypothesis is a scientific theory
Ans : (C)

Directions-(Q. 22 to 27) Read the following passage carefully and answer the questions-

The popular view of towns and cities in developing countries and of urbanization process is that despite the benefits and comforts it brings, the emergence of such cities connotes environmental degradation, generation of slums and squatters, urban poverty, unemployment, crimes, lawlessness, traffic chaos etc. But what is the reality ? Given the unprecedental increase in urban population over the last 50 years from 300 million in 1950 and 2 billion in 2000 in developing countries, the wonder really is how well the world has coped, and not how badly.

In general, the urban quality of life has improved in terms of availability of water and sanitation, power, health and education, communication and transport. By way of illustration, a large number of urban residents have been provided with improved water in urban areas in Asia's largest countries such as China, India, Indonesia and Philippines. Despite that, the access to improved water in terms of percentage of total urban population seems to have declined during the last decade of 20th century, though in absolute numbers, millions of additional urbanites, have been provided improved services. These countries have made significant progress in the provision of sanitation services too, together, providing for an additional population of more than 293 million citizens within a decade (1990-2000). These improvements must be viewed against the back-drop of rapidly increasing urban population, fiscal crunch and strained human resources and efficient and quality-oriented public management.

22. The popular view about the process of urbanization in developing countries is-
(A) Positive (B) Negative
(C) Neutral (D) Unspecified
Ans : (B)

23. The average annual increase in the number of urbanites in developing countries, from 1950 to 2000 A.D. was close to-
(A) 30 million (B) 40 million
(C) 50 million (D) 60 million
Ans : (A)

24. The reality of urbanization is reflected in-
(A) How well the situation has been managed
(B) How badly the situation has gone out of control
(C) How fast has been the tempo of urbanization
(D) How fast the environment has degraded
Ans : (A)

25. Which one of the following is not considered as an indicator of urban quality of life ?
(A) Tempo of urbanization
(B) Provision of basic services
(C) Access to social amenities
(D) All the above
Ans : (A)

26. The author in this passage has tried to focus on-
(A) Extension of Knowledge
(B) Generation of Environmental Consciousness
(C) Analytical Reasoning
(D) Descriptive Statement
Ans : (C)

27. In the above passage, the author intends to state-
(A) The hazards of the urban life
(B) The sufferings of the urban life
(C) The awareness of human progress
(D) The.1imits to growth
Ans : (D)

28. The English word 'Communication' is derived from the words-
(A) Communis and Communicare
(B) Communist and Commune
(C) Communism and Communalism
(D) Communion and Commonsense
Ans : (A)

29. Chinese Cultural Revolution leader Mao Zedong used a type of communication to talk to the masses is known as-
(A) Mass line communication
(B) Group communication
(C) Participatory communication
(D) Dialogue communication
Ans : (A)

30. Conversing with the spirits and ancestors is termed as-
(A) Transpersonal communication
(B) Intrapersonal communication
(C) Interpersonal communication
(D) Face-to-face communication
Ans : (A)

31. The largest circulated daily newspaper among the following is-
(A) The Times of India (B) The Indian Express
(C) The Hindu (D) The Deccan Herald
Ans : (A)

32. The pioneer of the silent feature film in India was-
(A) K. A. Abbas (B) Satyajit Ray
(C) B. R. Chopra (D) Dada Sahib Phalke
Ans : (D)

33. Classroom communication of a teacher rests on the principle of-
(A) Infotainment (B) Edutainment
(C) Entertainment (D) Power equation
Ans : (B)

34. The missing number in the series-
0, 6, 24, 60, 120, ? , 336 is
(A) 240 (B) 220
(C) 280 (D) 210
Ans : (D)

35. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is-
(A) 80 (B) 100
(C) 90 (D) 110
Ans : (B)

36, The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The average of the whole group is-
(A) 4 (B) 15/2
(C) 15/4 (D) 6
Ans : (C)

37. If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by-
(A) AMSLR (B) MSLAR
(C) MASRL (D) SAMLR
Ans : (A)

38. The sum of the ages of two persons A and B is 50. 5 years ago, the ratio of their ages was 5/3 The present age of A and B are-
(A) 30, 20 (B) 35, 15
(C) 38, 12 (D) 40, 10
Ans : (A)

39. Let a means minus (-), b means multiplied by (x), C means divided by (÷) and D means plus (+). The value of 90 D 9 a 29 C 10 b 2 is-
(A) 8 (B) 10
(C) 12 (D) 14
Ans : (D)

40. Consider the Assertion-I and Assertion-II and select the right code given below-
Assertion-I : Even Bank-lockers are not safe. Thieves can break them and take away your wealth. But thieves can not go to heaven. So you should keep your wealth in heaven.
Assertion-II : The difference of skin-colour of beings is because of the distance from the sun and not because of some permanent traits. Skin-colour is the result of body's reaction to the sun and its rays.
Codes:
(A) Both the assertions-I and II are forms of argument.
(B) The assertion-I is an argument but the assertion-II is not.
(C) The assertion-II is an argument but the assertion-I is not.
(D) Both the assertions are explanations of facts.
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *