UGC NET Teaching and Research Aptitude Fully Solved Paper

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Teaching and Research Aptitude (Paper-I)
(Held in December 2012)

( Questions No 1-40 )
41. By which of the following proposition, the proposition 'some men are not honest' is contradicted ?
(A) All men are honest (B) Some men are honest
(C) No men are honest (D) All of the above
Ans : (A)

42. A stipulative definition is-
(A) always true
(B) always false
(C) sometimes true sometimes false
(D) neither true nor false
Ans : (D)

43. Choose the appropriate alternative given in the codes to replace the question mark.
Examiner- Examinee, Pleader- Client, Preceptor -?
(A) Customer (B) Path-finder
(C) Perceiver (D) Disciple
Ans : (D)

44. If the statement 'most of the students are obedient' is taken to be true, which one of the following pair of statements can be claimed to be true ?
I. All obedient persons are students.
II. All students are obedient.
III. Some students are obedient.
IV. Some students are not disobedient.
(A) I and II (B) II and III
(C) III and IV (D) II and IV
Ans : (C)

45. Choose the right code-
A deductive argument claims that-
I. The conclusion does not claim something more than that which is contained in the premises.
II. The conclusion is supported by the premis /premises conclusively.
III. If the conclusion is false, then premise/premises may be either true or false.
IV. If premise/combination of premises is true, then conclusion must be true.
(A) I and II (B) I and III
(C) II and III (D) All the above
Ans : (D)

46. ALU stands for-
(A) American Logic Unit (B) Alternate Local Unit
(C) Alternating Logic Unit (D) Arithmetic Logic Unit
Ans : (D)

47. A Personal Computer uses a number of chips mounted on a circuit board called-
(A) Microprocessor (B) System Board
(C) Daughter Board (D) Mother Board
Ans : (D)

48. Computer Virus is a-
(A) Hardware (B) Bacteria
(C) Software (D) None of these
Ans : (C)

49. Which one of the following is correct ?
(A) (17)10 (17)16 (B) (17)10 = (17)8
(C) (17)10= (10111)2 (D) (17)10 = (10001)2
Ans : (D)

50. The file extension of MS-Word document in Office 2007 is……..
(A) .pdf (B) .doc
(C) .docx (D) .txt
Ans : (C)

51. a protocol used by e-mail clients to download e-mails to your computer.
Ans : (D)

52. Which of the following is a source of methane ?
(A) Wetlands (B) Foam Industry
(C) Thermal Power Plants (D) Cement Industry
Ans : (A)

53. 'Minamata disaster' in Japan was caused by pollution due to-
(A) Lead (B) Mercury
(C) Cadmium (D) Zinc
Ans : (B)

54. Biomagnification means increase in the-
(A) concentration of pollutants in living organisms
(B) number of species
(C) size of living organisms
(D) biomass
Ans : (A)

Directions- (Q.55 to 60) On the basis of the data given in the following table, give answers to questions-

55. How many activities in the social services are there where the expenditure has been less than 5 per cent of the total expenditures incurred on the social services in 2008-09 ?
(A) One (B) Three
(C) Five (D) All the above
Ans : (D)

56. In which year, the expenditures on the social services have increased at the highest rate ?
(A) 2007-08 (B) 2008-09
(C) 2009-10 (D) 2010-11
Ans : (B)

57. Which of the following activities remains almost stagnant in terms of share of expenditures ?
(A) North-eastern areas
(B) Welfare to SC/ST and OBC
(C) Information and broadcasting
(D) Social welfare and nutrition
Ans : (C)

58. Which of the following item's expenditure share is almost equal to the remaining three items in the given years ?
(A) Information & broadcasting
(B) Welfare to SC/ST and OBC
(C) Labour and employment
(D) Social welfare and nutrition
Ans : (D)

59. Which of the following items of social services has registered the highest rate of increase in expenditures during 2007-08 to 2010-11 ?
(A) Education, sports and youth affairs
(B) Welfare to SC/ST and OBC
(C) Social welfare and nutrition
(D) Overall social services
Ans : (B)

60. Which of the following items has registered the highest rate of decline in terms of expenditure during 2007-08 to 2009-10 ?
(A) Labour and employment
(B) Health and family welfare
(C) Social welfare and nutrition
(D) Education, sports and youth affairs
Ans : (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *