UGC NET Teaching and Research Aptitude (Paper-I) Solved Paper

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Teaching and Research Aptitude (Paper-I)
(Held in December 2012)

Note: 1. This paper contains sixty multiple choice questions, each question carrying two marks.
2. Candidate is expected to answer any Fifty questions.
3. In case more than Fifty questions are attempted, only the first Fifty questions will be evaluated.

1. Nagoya Protocol is related to-
(A) Climate change (B) Ozone depletion
(C) Hazardous waste (D) Biodiversity
Ans : (D)

2. The second most important source after fossil fuels contributing to India's energy needs is-
(A) Solar energy (B) Nuclear energy
(C) Hydropower (D) Wind energy
Ans : (C)

3. In case of earthquakes, an increase of magnitude 1 on Richter Scale implies-
(A) a ten-fold increase in the amplitude of seismic waves
(B) a ten-fold increase in the energy of the seismic waves
(C) two-fold increase in the amplitude of seismic waves
(D) two-fold increase in the energy of seismic waves
Ans : (A)

4. Which of the following is not a measure of Human Development Index ?
(A) Literacy Rate (B) Gross Enrolment
(C) Sex Ratio (D) Life Expectancy
Ans : (C)

5. India has the highest number of students in colleges after-
(A) the U.K. (B) the U.S.A.
(C) Australia (D) Canada
Ans : (B)

6. Which of the following statement(s) is / are not correct about the Attorney-General of India ?
1. The President appoints a person, who is qualified to be a Judge of a High Court, to be the Attorney-General of India.
2. He has the right of audience in all the Courts of the country .
3. He has the right to take part in the proceedings of the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
4. He has a fixed tenure.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1 and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 3 and 4 (D) 3 only
Ans : (A)

7. Which of the following prefix President Pranab Mukherjee desires to be discontinued while interacting with Indian dignitaries as well as in official notings ?
1. His Excellency 2. Mahamahim
3. Hon'ble 4. Shri/Smt
Select the correct answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1 and 3 (B) 2 and 3
(C) 1 and 2 (D) 1, 2 and 3
Ans : (C)

8. Which of the following can be done under conditions of financial emergency ?
1. State Legislative Assemblies can be abolished.
2. Central Government can acquire control over the budget and expenditure of States.
3. Salaries of the Judges of the High Courts and the Supreme Court can be reduced.
4. Right to Constitutional Remedies can be suspended.
Select the correct answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 2 (D) 2 and 3
Ans : (D)

9. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) Poverty Reduction Programme
(b) Human Development Scheme
(c) Social Assistance Scheme
(d) Minimum Need Scheme
List-II
1. Mid-day Meals
2. lndira Awas Yojana (IAY)
3. National Old Age Pension (NOAP)
4. MNREGA
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

10. For an efficient and durable learning, learner should have-
(A) ability to learn only
(B) requisite level of motivation only
(C) opportunities to learn only
(D) desired level of ability and motivation
Ans : (D)

11. Classroom communication must be-
(A) Teacher centric (B) Student centric
(C) General centric (D) Textbook centric
Ans : (B)

12. The best method of teaching is to-
(A) impart information
(B) ask students to read books
(C) suggest good reference material
(D) initiate a discussion and participate in it
Ans : (D)

13. Interaction inside the classroom should generate-
(A) Argument (B) Information
(C) Ideas (D) Controversy
Ans : (C)

14. “Spare the rod and spoil the child”, gives the message that-
(A) punishment in the class should be banned
(B) corporal punishment is not acceptable
(C) undesirable behaviour must be punished
(D) children should be beaten with rods
Ans : (C)

15. The type of communication that the teacher has in the classroom, is termed as-
(A) Interpersonal
(B) Mass communication
(C) Group communication
(D) Face-to-face communication
Ans : (C)

16. Which one of the following is an indication of the quality of a research journal ?
(A) Impact factor (B) h-index
(C) g-index (D) i10-index
Ans : (A)

17. Good 'research ethics' means-
(A) Not disclosing the holdings of shares/stocks in a company that sponsors your research
(B) Assigning a particular research problem to one Ph.D./ research student only
(C) Discussing with your colleagues confidential data from a research paper that you are reviewing for an academic journal
(D) Submitting the same research manuscript for publishing in more than one journal
Ans : (B)

18. Which of the following sampling methods is based on probability ?
(A) Convenience sampling (B) Quota sampling
(C) Judgement sampling (D) Stratified sampling
Ans : (D)

19. Which one of the following references is written according to American Psychological Association (APA) format ?
(A) Sharma, V. (2010). Fundamentals of Computer Science, New Delhi: Tata McGraw Hill
(B) Sharma, V. 2010. Fundamentals of Computer Science, New Delhi : Tata McGraw Hill
(C) Sharma. V. 2010. Fundamentals of Computer Science, New Delhi : Tata McGraw Hill
(D) Sharma, V. (2010), Fundamentals of Computer Science, New Delhi : Tata McGraw Hill
Ans : (A)

20. Arrange the following steps of research in correct sequence-
1. Identification of research problem
2. Listing of research objectives
3. Collection of data
4. Methodology
5. Data analysis
6. Results and discussion
(A) 1- 2- 3- 4- 5- 6 (B) 1- 2- 4- 3- 5- 6
(C) 2- 1- 3- 4- 5- 6 (D) 2- 1- 4- 3- 5- 6
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *