UGC NET History Question Paper - June 2012 with Solution

UGC–NET/JRF Examination, 2012
History (Paper-III) Solved Paper
(Held in June 2012)


Note– This paper contains seventy-five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.
1. Which one of the following is a Neolithic site in Vindhyan region ?
(A) Mahagara (B) Chirand
(C) Bangarh  (D) Khunti
Ans : (A)

2. Harappan sites have provided unique plan of settlement comprising of Citadel, Middle Town and Lower Town :
(i) Kunal  (ii) Lothal
(iii) Rangpur (iv) Dholavira
Select the correct answer by using the codes given below–
Codes :
(A) (i) and (ii) (B) (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii) (D) (iv) only
Ans : (D)

3. River Saraswati is known by which of the following names in Pakistan ?
(i) Nara  (ii) Raini
(iii) Hakra  (iv) Wahinda
Select your answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (iii) (B) (i) and (ii)
(C) (i), (ii) and (iii) (D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Ans : (D)

4. The Battle of Ten Kings was fought on the bank of which one of the following rivers ?
(A) Saraswati  (B) Sindhu
(C) Parushni  (D) Beas
Ans : (C)

5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) : India had good contacts with Rome.
Reason (R) : The rouletted ware had been found at Brahmagiri, Sisupalgarh, Tamluk, Amaravati. 
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)


6. The story of the migration of Videgha Mathava to the east accompanied by his priest Gotama Rahugana is mentioned in which of the following ?
(A) Gopatha Brahmana (B) Brihadaranyaka Upanishad
(C) Satapatha Brahmana (D) Aitareya Brahmana
Ans : (C)

7. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given ahead–
List–I (Buddhist Councils)
(a) First  (b) Second
(c) Third  (d) Fourth
List–II (Places where held)
1. Pataliputra 2. Vaishali
3. Kashmir  4. Rajagriha
Codes:
 (a)  (b)  (c)  (d)
(A)  3  1  2  4
(B)  4  2  1  3
(C)  2  3  4  1
(D)  1  4  3  2
Ans : (B)

8. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below–
List–I
(a) Sakyas   (b) Koliyas
(c) Moriyas   (d) Lichchhavis
List–II
1. Vaishali 2. Pipphalivana
3. Ramagrama 4. Kapilavastu
Codes:
 (a)  (b)  (c)  (d)
(A)  3  1  4  2
(B)  4  3  2  1
(C)  2  4  1  3
(D)  1  2  3  4
Ans : (B)

9. Arrange the following Pali canonical texts into chronological order and select the correct answer from the codes given below–
(i) Samyukta Nikaya (ii) Chullavagga
(iii) Sutta Nipata (iv) Buddhavamsa
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii) (B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (i), (ii), (iii), (iv) (D) (iv), (i), (iii), (ii)
Ans : (C)

10. The following were the leaders of the Ajivika Sect :
(i) Makkhali Gosala (ii) Nanda Vachchha
(iii) Kisa Samkichchha (iv) Bhadda
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (ii) (B) (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii) (D) (iv) only
Ans : (C)

11. The stone portrait of Ashoka with his name inscribed on it has been found from the stupa remains of which one of the following sites ?
(A) Sanchi (B) Amaravati
(C) Deur-Kuthar (D) Kanaganahalli
Ans : (A)

12. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) : Inscriptions in Kharosthi have been found from Bengal.
Reason (R) : Kharosthi was widely in use in Bengal. Read the above statements and select the correct answer from the codes given below–
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)
13. Dasaratha Jataka is found sculptured in stupa remains of the following South Indian sites :
(i) Amaravati (ii) Nagarjunakonda
(iii) Phanigiri (iv) Gummididurru
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (iii) (B) (iii) and (ii)
(C) (ii) only (D) (iv) only
Ans : (A)

14. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) : As per the Mitakshara School, father could divide his property among his sons during his life time.
Reason (R) : The Mitakshata has recognised son's right of ownership by birth in ancestral property.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Give your answer from the codes given below–
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

15. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below–
List–I
(a) Chandragupta (b) Skandagupta
(c) Rudradaman (d) Ashoka
List–II
1. Tushaspha  2. Suvisakha
3. Pamadatta  4. Pusyagupta
Codes:
 (a)  (b)  (c)  (d)
(A)  1  2  3  4
(B)  2  4  1  3
(C)  4  3  2  1
(D)  3  1  4  2
Ans : (C)

16. Coins of Bhagilaya have been found from the following :
(i) Nasik (ii) Kousambi
(iii) Narmada Valley (iv) Godavari-Krishna Valley
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (ii)  (B) (iii) and (iv)
(C) (iii) only  (D) (iv) only
Ans : (C)

17. Shell Inscriptions have been discovered from the remains of Stupas at the following sites :
(i) Bharhut (ii) Amaravati 
(iii) Deur-Kuthar (iv) Sanchi
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (ii) and (iii) (B) (i) and (iv)
(C) (i) and (iii) (D) (ii) and (iv)
Ans : (B)

18. Fragments of Devi-Chandra gupta, a lost drama written by Vishakhadatta is preserved in the following :
(i) Katha-Saritsagara (ii) Shringara-Prakasha
(iii) Viddhashalabhanjika (iv) Harshacharita
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (iii)  (B) (ii) and (iv)
(C) (ii) only  (D) (iii) and (iv)
Ans : (A)

19. Carving of Naga-Shakha on door-jambs is a characteristic feature of the following regional styles of temple architecture :
(i) Chandella  (ii) Pratihara
(iii) Solanki  (iv) Paramara
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (iii) (B) (ii) only
(C) (i) and (iv) (D) (iii) and (iv)
Ans : (B)

20. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below–
List–I 
(a) Narasimhavaraman-I  (b) Shembiyan Mahadevi
(c) Lokamahadevi (d) Kulottunga-I
List–II
1. Rock–cut caves at Mamallapuram
2. Agasteshvara temple at Anangapur
3. Virupaksha temple at Pattadakal
4. Shiva temple at Chidambaram
Codes:
 (a)  (b)  (c)  (d)
(A)  2  3 4  1
(B)  4  1  2  3
(C)  3  4  1  2
(D)  1  2  3  4
Ans : (D)

21. Some Jaina Mahavidyas are sculptured with a snake mount :
(i) Kali  (ii) Gauri
(iii) Vairotya  (iv) Mahakali
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i) and (iii) (B) (ii) and (iv)
(C) (iv) and (iii) (D) (iii) only
Ans : (D)

22. Which of the following Navagrahas is sculptured as the rioanthropomorphic snake deity ?
(A) Shani  (B) Rahu
(C) Ketu  (D) Mangal
Ans : (B)

23. Consider the following statements :
Assertion (A) : Balban's Theory of Kingship was based on the policy of 'Blood and Iron'.
Reason (R) : The prestige of the crown was undermined under the successors of Iltutmish.
Answer the question from the codes given below–
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is wrong
(B) Both (A) and (R) are correct. (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is incorrect and (R) is correct. (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is correct and (R) is incorrect. (R) is the correct explanation of (A)
Ans : (B)

24. Who amongst the following legalised corruption in the land revenue department ?
(A) Ferozshah Tughlaq (B) Sher Shah
(C) Malik Ambar (D) None of the above
Ans : (A)

25. Who amongst the following by using 'Psycho-History' had proved that Muhammad-bin-Tughlaq was not 'mad' as commented for the first time by Elphinston ?
(A) Agha Mahdi Hussain (B) R. C. Jauhari
(C) Ishwari Prasad (D) Shafat Ahmad Khan
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *