UGC NET History (Paper-III) Solved Paper 2012

UGC–NET/JRF Examination, 2012
History (Paper-III) Solved Paper
(Held in June 2012)



26. Abwab refers to–
(A) Land revenue claimed by the Muslim authorities
(B) A system of revenue farming
(C) A revenue paying State
(D) Extra legal charges exacted by nobles
Ans : (A)

27. What is the correct chronological sequence of the following Sufi Saints?
(i) Khwaja All Hujjwiri (ii) Shaikh Badruddin Samar-khandi
(iii) Shah Nayamatullah Qadiri (iv) Khwaja Baqi Billah
Select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)  (B) (ii), (i), (iv), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv) (D) (iv), (i), (ii), (iii)
Ans : (A)

28. Consider the names of the following cities of Dehli :
(i) Jahanpanah (ii) Siri
(iii) Tughluqabad (iv) Khizarabad
Which among the following sequences represent the correct chronological order of foundation ?
(A) (ii), (i), (iii), (iv) (B) (iii), (iv), (ii), (i)
(C) (iii), (ii), (iv), (i) (D) (ii), (iii), (i), (iv)
Ans : (D)

29. What is not to be considered as the nature of the Pre–Mughal Persian Historiography ?
(A) Spiritual (B) Didactic
(C) Impressionistic (D) Provincial
Ans : (B)

30. Cannon and muskets in warfare in India were introduced by–
(A) Balban (B) Alauddin Khilji
(C) Babur (D) Akbar
Ans : (C)


31. Find out the correct sequence of the rate of land revenue under Alauddin Khilji, Firoz Tughlaq, Akbar and Aurangzeb–
 (A) ½, ½, 1/3, ½  (B) 1/3,1/4, 1/4, ½
 (C) 1/4, 1/3, ½,½  (D) ½,1/4, 1/3, ½
Ans : (D)

32. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below–
List–I
(i) Zabt  (b) Deshmukh
(c) Vatan  (d) Ijaradari
List–II
1. Mughal system of land measurement
2. Hereditary land right
3. Revenue officer
4. Revenue farming system
Codes:
 (a)  (b)  (c)  (d)
(A)  1  2  3  4
(B)  1  3  2  4
(C)  2  1  4  3
(D)  2  4  3  1
Ans : (B)

33. Which one of the following historical works of Amir Khusrau is in prose ?
(A) Qiranussadain (B) Nuh Sipihr
(C) Ashiqa (D) Khazain-ul-Futuh
Ans : (D)

34. Babur assumed the title of 'Ghazi' after the–
(A) Battle of Panipat (B) Battle of Khanwah
(C) Battle of Ghagra (D) None of the above 
Ans : (B)

35. Who amongst the following commented for the first time that Kabir tried to undermine the common people's pessimism in his Bhakti ?
(A) Savitri Chandra (B) Yusuf Hussain
(C) J. N. Farquihar (D) Romilla Thapar
Ans : (C)

36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) : There is no reliable chronology of events concerning the reign of Humayun, including his own movements.
Reason (R) : The proper study of the chronology of events indicate, that the so–called periods of Humayun's inactivity were much briefer than have been visualized.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) is correct, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are false
Ans : (D)

37. Why was the 'Double Dome' used in the Indo-Islamic architecture ?
(A) To strengthen the buildings
(B) To give cooling effect inside the building
(C) To provide height to the buildings
(D) For the purpose of beauty
Ans : (C)

38. What is the main contribution of 'Tasawwuf' in India ?
(A) Service to Islam
(B) Service to humanity
(C) Influencing the Medieval Bhakti Movement
(D) Propagate the theory of 'Wahadat-ul-Wajud'
Ans : (D)

39. What was 'Shahrukhi' coin in circulation during the Muslim period ?
(A) A gold coin (B) A silver coin
(C) A copper coin  (D) None of the above
Ans : (B)

40. Which one of the following is not the characteristic of Mughal painting ?
(A) Inclusion of spiritual and mystic elements
(B) Basically for the propagation of Islam
(C) Portrait and miniature
(D) Courtly and aristocratic
Ans : (B)

41. Find out the statement from below which is not correct ?
(A) The Maratha polity under Peshwas got transformed into a close confederacy
(B) The Peshwa created a new class of Sardars in the Swaraj area
(C) The office of Peshwa became hereditary
(D) Originally the Peshwa did not belong to the royal council
Ans : (A)

42. In the context of the cultural and Ideological framework of the Mughal State which one of the following statements in not correct ?
(A) Throughout the Mughal period there had been a constant process of reconciliation and adjustment between the central power and the regional elite
(B) Because of decentralization during the 18th century a group of  'upstarts' came up to monopolize the resources of the empire
(C) The Mughal process of centralisation left no space for existence of rival principles of organsation
(D) Possibilities for diffusion of power had always been there in Mughal India
Ans : (D)

43. Which one of the following statements regarding Abul Fazl's Akbarnama is not true ?
(A) He usually does not refer to his sources
(B) He makes some crude observations
(C) He does not make generalizations
(D) He is never secular
Ans : (D)

44. What was the title of the British Museum Baburnama manuscript translated into English by Mrs. A. S. Beveridge ?
(A) Baburnama (B) Waqyat-i-Baburi
(C) Tuzuk-i-Baburi (D) None of the above
Ans : (A)

45. The 'Black Hole' event was sensationalized by whom ?
(A) Robert Clive (B) Verelest
(C) Holwell  (D) Watson
Ans : (C)

46. The confederates against Tippu Sultan in the Third Mysore War included–
(A) Travancore Raja, Nizam of Hyderabad and the English
(B) The English, Marathas and the Nawab of Carnatic
(C) The English, Marathas and the Nizam of Hyderabad
(D) The English, Nawab of Carnatic and the Nizam of Hyderabad
Ans : (C)

47. Which Princely State was not annexed under the Doctrine of Lapse in spite of not having natural heir ?
(A) Satara (B) Karauli
(C) Pudukottai (D) Baroda
Ans : (C)

48. Legislative powers were restored back to the provinces in the Act of–
(A) 1833  (B) 1853
(C) 1861  (D) 1892
Ans : (C)

49. The policy announcement regarding the 'progressive realization of responsible Government in India as an integral part of the British Empire' was made by–
(A) Lord Morley (B) Lord Montague
(C) Lord Ripon (D) Lord Irwin
Ans : (D)

50. Paramountcy is paramount was declared to define the relations of Indian States with British-Government by which Commission ?
(A) Hunter Commission (B) Strachey Commission
(C) Butler Commission (D) Campbell Commission
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *