UGC-NET Geography Solved Paper 2012

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Geography (Paper-II) Solved Paper
(Held in December 2012)

Note: This paper contains fifty objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

1. Landslides involve–
(A) Downslope movement of individual rock blocks which is usually not perceptible
(B) Rapid perceptible movement of relatively dry mass of earth debris or bed rock
(C) Slow to very rapid movement of water saturated rock debris
(D) Slow-flowing downslope masses of rock debris saturated with water.
Ans : (C)

2. Which of the following pairs is not a correct match of desert and country/continent ?
(A) Atacama desert – South America
(B) Gobi desert – Central Asia
(C) Sonoran desert – West Asia
(D) Great Victorian – Australia desert
Ans : (C)

3. One of the proponents of the turbidity current theory of the origin of submarine canyons was–
(A) Daly (B) Dana
(C) Salis (D) Gregory
Ans : (A)

4. The term panplane refers to–
(A) A level surface formed in the old age of fluvial cycle
(B) A level surface formed by wind erosion
(C) A plain formed by marine action
(D) A plain formed by joining of flood-plains
Ans : (A)

5. In the process of erosion, the removal of material by solution is called–
(A) Attrition (B) Corrasion
(C) Corrosion (D) Sapping
Ans : (C)

6. Arrange the solar spectrum in ascending order of its wavelength–
1. Ultraviolet 2. Microwaves
3. X-rays 4. Television waves
Codes:
(A) 4, 3, 2, 1 (B) 1, 3, 4, 2
(C) 3, 1, 2, 4 (D) 2, 3, 1, 4
Ans : (C)

7. Energy that is reflected by the atmosphere–
(A) does not heat the atmosphere
(B) has a different wavelength than the incoming energy
(C) is usually short energy like visible light which does not penetrate the atmosphere
(D) heats the atmosphere by absorption
Ans : (A)

8. Which one of the following statements about the polar jet stream is not true ?
(A) It mvoes northwards during summer
(B) It supplies energy to the circulation of surface storms
(C) Its location roughly coincides with that of the polar front
(D) Its velocity is greater during summer
Ans : (D)

9. The percentage of water vapour in the air in the tropical regions may be as high as–
(A) 4 per cent (B) 10 per cent
(C) 30 per cent (D) 50 per cent
Ans : (A)

10. The vertical air flow in an anti-cyclone results in–
(A) diversion aloft
(B) conversion aloft
(C) diversion both aloft and at the surface
(D) convergence at the surface and divergence aloft
Ans : (B)

11. The most common salt in the ocean is–
(A) Calcium chloride (B) Sodium nitrate
(C) Sodium chloride (D) Calcium nitrate
Ans : (C)

12. In the hydrological cycle evaporation is preceded by–
(A) Clouds (B) Precipitation
(C) Heat (D) Condensation
Ans : (C)

13. Which of the following occupies Trophic Level I in food chain ?
(A) Bacteria (B) Carnivores
(C) Primary consumers (D) Plants
Ans : (D)

14. Which of the following regions is known as the 'carbon sink' of the globe ?
(A) Antarctica (B) Savanna
(C) N. W. Europe(D) Tropical rainforest
Ans : (D)

15. Ecological Niche refers to–
(A) Interaction between man and environment
(B) The functional role of an organism in the ecosystem
(C) Interdependence of man and plant
(D) None of the above
Ans : (B)

16. Who among the following expounded the concept that "the present is the key to the past" ?
(A) Buffon (B) Lyell
(C) Hutton (D) Playfair
Ans : (C)

17. The approach that some of the geographical facts according to Ritter, cannot be explained scientifically, is termed as–
(A) Ecological (B) Regional
(C) Teleological (D) Locational
Ans : (C)

18. Whose pioneer statement on the scope and method of modern geography, according to Hartshorne, set the direction of geographic thought for the future ?
(A) Blache (B) Schluter
(C) Ratzel (D) Richthofen
Ans : (D)

19. Who among the following geographers emphasized the predominant role of climate in human life ?
(A) Geddes (B) Jefferson
(C) Huntington (D) Brunhes
Ans : (C)

20. Who is usually given the credit for establishing the validity of the idea that there was an ice age during which ice sheets covered much of northern Europe ?
(A) Agassiz (B) Ramsay
(C) Jukes (D) Penck
Ans : (A)

21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below–
Assertion (A): The metropolitan cities are numerically dominated by male adult population.
Reason (R): Migration is age and sex selective.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is correct
Ans : (A)

22. The percentage of Aged population (60+) to the total population in India lies between–
(A) 2–5 (B) 5–10
(C) 10–12 (D) 12–15
Ans : (B)

23. Which of the following migration streams experiences the maximum migration in India ?
(A) Rural to Rural(B) Rural to Urban
(C) Urban to Urban(D) Urban to Rural
Ans : (A)

24. Which one of the following describes a projected urbanised world or universal city by the end of 21st Century ?
(A) Conurbation (B) City–Region
(C) Megalopolis (D) Ecumenopolis
Ans : (C)

25. Which one of the following indicates 'Random' distribution of settlements ?
(A) 0.49 (B) 1.00
(C) 1.59 (D) 2.15
Ans : (B)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *