UGC-NET Geography Previous Year Solved Papers 2012

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Geography (Paper-II) Solved Paper
(Held in December 2012)

Note: This paper contains fifty objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

( Question No. 1-25 )
26. The stretchability of resource refers to–
(A) The ability to find adequate substitution
(B) Susceptibility to destruction
(C) Ability to produce greater yields
(D) Non-exhaustibility
Ans : (C)

27. Which one of the following sequences of land use according to Von Thunen's model is correct ?
(A) Market gardening and fresh milk, fire-wood and lumber, intensive crop farming
(B) Firewood and lumber, intensive crop farming, market gardening and fresh milk
(C) Intensive crop farming, market gardening and fresh milk, firewood and lumber
(D) Market gardening and fresh milk, intensive crop farming, firewood and lumber
Ans : (A)

28. Resource creation is the result of–
(A) interaction of natural and cultural processes
(B) interaction of different natural processes
(C) interaction of different social processes
(D) interaction of different economic processes
Ans : (A)

29. The final stage in the process of energy resource utilization is–
(A) Transport (B) Storage
(C) Disposal of waste material (D) Conversion
Ans : (D)

30. Who among the following developed the sequential expansion transport network model ?
(A) De souza and Porter (B) Brown and Bracey
(C) Myrdal, Seers and Rostow (D) Taaffe, Morrill and Gould
Ans : (D)

31. The concept of the Geographical Pivot of History was proposed by–
(A) Mickinder(B) Martin
(C) Kropotkin(D) Ratzel
Ans : (A)

32. Which of the following categories does Chile belong to, according to shape ?
(A) Fragmented (B) Fragmented cum elongated
(C) Elongated (D) Compact cum elongated
Ans : (B)

33. The number of children dying in the first year of their birth per thousand live birth in a year is called–
(A) Death rate (B) standardised mortality rate
(C) Infant mortality rate (D) Life expectancy rate
Ans : (C)

34. Which one of the following arrangements of States in descending order of literacy rates according to 2011 Census is correct ?
(A) Kerala, Mizoram, Tripura, Goa
(B) Kerala, Goa, Mizoram, Tripura
(C) Goa, Kerala, Tripura, Mizoram
(D) Mizoram, Tripura, Kerala, Goa
Ans : (A)

35. Which one of the following is related to Tribal Economy ?
(A) Intensive cultivation(B) Footloose Industry
(C) Mining and Quarrying(D) shifting cultivation
Ans : (D)

36: What are the bases of agroclimatic regionalization proposed by the Planning Commission of India ?
(A) Relief, soil and drainage
(B) Rainfall, temperature and cropped area
(C) Vegetation, soil and land use
(D) Relief, land use and Net sown Area
Ans : (B)

37. Which category of regions does metropolitan region belongs to ?
(A) Formal region(B) Functional region
(C) Single purpose region(D) Natural region
Ans : (B)

38. Who among the following attempted division of India into planning regions ?
(A) O. H. K. Spate (B) L. D. Stamp
(C) R. L. Singh (D) R. P. Misra
Ans : (D)

39. In which of the Five Year Plans regional imbalance was given prominence for the first time ?
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans : (C)

40. Which one of the following is not the ingredient of sustainable development?
(A) Intergeneration transferability (B) Social Justice
(C) Inter–regional Transferability (D) Non–optimal resource utilization
Ans : (D)

41. The main species of the coniferous forests of the Himalayas between the altitudes 1600 metre and 3300 metres are–
(A) Cedar, Pine, Sine, Silverfir, Spruce (B) Sagon and Sakhu
(C) Sandalwood, Rosewood (D) Oak, Chestnut, Chir, Chil
Ans : (A)

42. The Bundelkhand plateau covers parts of which two of the following States ?
(A) Chhattisgarh and Jharkhand
(B) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
(C) Chhattisgarh and Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh and Chhattisgarh
Ans : (B)

43. Which of the following places in India ranks second among the coldest inhabited places in the world?
(A) Dras (B) Itanagar
(C) Manali (D) Mana
Ans : (A)

44. Which of the following States has the highest percentage of its agricultural area under canal irrigation ?
(A) Madhya Pradesh(B) Jammu and Kashmir
(C) Uttarakhand(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

45. Which of the following ranges separates the Kashmir Valley from the Indus River Valley ?
(A) Pir Panjal Range (B) Dhauladhar Range
(C) Great Himalayan Range (D) Siwalik Range
Ans : (C)

46. Which one of the following methods is suitable to represent the proportions of different land use in a region ?
(A) Line graph (B) Pie diagram
(C) Hythergraph (D) Triangular diagram
Ans : (B)

47. The dot method of distribution-refers to–
(A) Iconic Model (B) Analogue Model
(C) Symbolic Model (D) Graphical Model
Ans : (B)

48. Which one of the following is a relative measure of dispersion ?
(A) Standard deviation (B) Quartile deviation
(C) Coefficient of variation (D) Range
Ans : (C)

49. If a map is drawn on RF 1/5500, which one of the following representative fractions will be correct if the map is reduced to half ?
(A) 1/2750 (B) 1/11,000
(C) 1/5,000 (D) 1/33,000
Ans : (B)

50. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below–
1. NASA is the national acquisition and distribution agency for all statellite data in India.
2. NASA sends the de-coded data to the NNRMS whose activities are guided by various Standing Committees.
Codes :
(A) Only 1 is correct (B) Only 2 is correct
(C) Both 1 and 2 are correct (D) Neither 1 nor 2 is correct
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *