MPPSC General Studies Question Papers with Solved Papers

Madhya Pradesh P.S.C (Pre.) Exam., 2012
General Studies (Paper-I) Solved Paper
(Held on 24-2-2013)

( Question No. 1-25 )
26. How many players play on the ground from one team in Kho-kho, Kabaddi, Volleyball and Basketball respectively ?
(A) 7, 9, 5, 6  (B) 5, 6, 7, 9
(C) 9, 7, 6, 5  (D) 7, 5, 6, 9
Ans : (C)

27. Which of the following awards is given by the Madhya Pradesh government to a coach for his dedication in sports ?
(A) Dronacharya award (B) Parashuram award
(C) Vishwamitra award (D) sandipani award
Ans : (C)

28. What is the name of the goal-keeper of Indian Hockey team/teams which won gold medals in1956 and 1964 Olympic games ?
(A) Dhyanchand (B) Ajitpal Singh
(C) Roop Singh (D) Shankar Laxman
Ans : (D)

29. Which cricket-player among the following has been honoured by Board of Control for Cricket in India giving him C. K. Naidu Lifetime Achievement Award ?
(A) Sunil Gavaskar (B) Anil Kumble
(C) Sachin Tendulkar (D) Saurav Ganguli
Ans : (A)

30. Who among the following won the World Billiard Championship, 2012 ?
(A) Mike Russel (B) Rupesh Shah
(C) Dhruva sitwala (D) Pankaj Advani
Ans : (D)

31. Who among the following was awarded the prestigious 'Kalidas samman' of Madhya Pradesh Government in November 2012 ?
(A) Lata Mangeshkar (B) Amir Khan
(C) Anupam Kher (D) Pandit Ravishankar
Ans : (C)

32. Maximum Soybean is produced in which area of Madhya Pradesh among the following ?
(A) Malwa (B) Bundelkhand
(C) Baghelkhand (D) None of the above
Ans : (A)

33. The boundary of which district of M. P. among the following does not touch Uttar Pradesh ?
(A) Bhind  (B) Satana
(C) Shivpuri  (D) Sheopur
Ans : (D)

34. Which one of the following is the smallest district of M. P. (in population) ?
(A) Sheopur  (B) Raisen
(C) Datia  (D) Harda
Ans : (D)

35. Who among the following was the first Chief Minister of M.P. ?
(A) Ravishankar Shukla (B) Kailashnath Katju
(C) Pattabhi Sitarammaiya (D) None of the above
Ans : (A)

36. What is the number of Jyotirlings in M.P. out of twelve Jyotirlingas of India ?
(A) 1  (B) 2
(C) 3  (D) 4
Ans : (B)

37. With whom among the following 'Mandu' is associated ?
(A) Jiwaji Rao (B) Rani Rupmati
(C) Allauddin Khan (D) Jhalkari Bai
Ans : (B)

38. Which one of the following tribes of M.P. is the biggest in population ?
(A) Saharia  (B) Bheel
(C) Cole  (D) Bharia
Ans : (B)

39. Where among the following famous place for sculpture 'Phadake Studio' is situated ?
(A) Gwalior  (B) Rewa
(C) Dhar  (D) Bhopal
Ans : (C)

40. Where is the All India Classical Dance Festival organised every year in M.P. ?
(A) Pachmarhi (B) Khajuraho
(C) Gwalior (D) Orachha
Ans : (B)

41. Sometimes back, Parliament of which country has given extension of six months to Constitutional Assembly to frame new Constitution ?
(A) Bhutan (B) Nepal
(C) China (D) None of the above
Ans : (B)

42. By the end of which year, America has given a call to withdraw 33,000 soldiers from Afghanistan ?
(A) 2012  (B) 2013
(C) 2014  (D) 2015
Ans : (A)

43. In November 2011, the Pakistan and China held a joint military exercise along which of the following rivers ?
(A) Indus (B) Chenab
(C) Jhelum (D) None of the above
Ans : (C)

44. Which of the following countries boycotted the International Conference on Syria ?
(A) China (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Both (A) and (B)
Ans : (D)

45. First lady, other than the queen of Britain who had addressed both houses of British Parliament is-
(A) Indira Gandhi (B) Benazir Bhutto
(C) Sonia Gandhi (D) Aung San Suukyi
Ans : (D)

46. Sir Creek Dispute is in between which of the following two countries ?
(A) India-Pakistan (B) Afghanistan-Pakistan
(C) China-India (D) India-Bangladesh
Ans : (A)

47. Anna Hazare got what place in the list of 36 demonstrators released by TIME now ?
(A) First  (B) Fifth
(C) Tenth  (D) Fifteenth
Ans : (C)

48. Which one of the following is the 'National Voters Day' ?
(A) June 5  (B) November 1
(C) January 25 (D) March 8
Ans : (C)

49. Where was the Asian Shooting Championship, 2012 organised ?
(A) Kuala Lumpur (B) Colombo
(C) Azerbaijan (D) Doha
Ans : (D)

50. In which country is Malala being treated ?
(A) Pakistan  (B) Britain
(C) America  (D) Germany
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *