Madhya Pradesh PSC : General Studies 2012 Solved Paper

Madhya Pradesh P.S.C (Pre.) Exam., 2012
General Studies (Paper-I) Solved Paper
(Held on 24-2-2013)

( Question No. 1 - 75 )
76. The Protection of Civil Rights Act extends to-
(A) the whole of India
(B) the whole of India except the scheduled areas
(C) the whole of India except the State of Jammu & Kashmir
(D) the whole of India except the union territories of Goa, Daman and Diu
Ans : (A)

77. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 came into force on-
(A) July 1, 1989 (B) January 30, 1990
(C) July 30, 1989 (D) January 1, 1990
Ans : (B)

78. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act is a special provision for the advancement of Scheduled Caste and Scheduled Tribes which is based on which one of the following doctrines ?
(A) Doctrine of Severability
(B) Doctrine of Preferred Position
(C) Doctrine of Protective discrimination
(D) Doctrine of Harmonious Construction
Ans : (C)

79. Which of the following powers is not provided to specified Special Court under Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act ?
(A) Forfeiture of property of a convict of an offence
(B) To authorize a person for extra investigation other than police
(C) To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime
(D) Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a crime
Ans : (B)

80. A Court of Session specified as Special Court to try the offences under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act for the purpose of providing-
(A) Speedy trial (B) Time-bound trial
(C) Special protection to Victims (D) All of the above
Ans : (A)

81. Scientists of N.D.R.I., Karnal (Haryana) developed second clone of which one of the following animals ?
(A) Sheep  (B) Buffalo
(C) Cow  (D) Goat
Ans : (B)

82. Which snake of the following is non-poisonous ?
(A) Cobra (B) Viper
(C) Coral-Snake (D) Python
Ans : (D)

83. In which year was the 'Project Tiger' launched to save Indian Tigers ?
(A) 1971  (B) 1973
(C) 1977  (D) 1991
Ans : (B)

84. Which of the following is measured by 'Anemometer' ?
(A) Velocity of water-flow (B) Depth of water
(C) Force of the wind (D) Intensity of light
Ans : (C)

85. Dengue is a fever caused and transmitted to other human by-
(A) Virus and female Aedes mosquito
(B) Bacteria and female Culex mosquito
(C) Fungus and female Aedes mosquito
(D) Protozoan and female Anopheles mosquito
Ans : (A)

86. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following ?
(A) Digestive activity (B) Liver functioning
(C) Kidney functioning (D) Oxygen carrying capacity of blood
Ans : (D)

87. 'Statics' is related to which one of the following ?
(A) State of motion (B) State of rest
(C) State of mind (D) Study of data
Ans : (B)

88. According to a new definition adopted by 'International Astronomical Union' in 2006, which of the following is not a 'planet' ?
(A) Uranus  (B) Neptune
(C) Pluto  (D) Jupiter
Ans : (C)

89. 'World AIDS Day' is celebrated on which date ?
(A) January 12 (B) April 1
(C) May 1 (D) December 1
Ans : (D)

90. Which of the following is related with the field of electricity generation ?
(A) M.M.T.C.  (B) M.T.N.L.
(C) N.C.L.  (D) N.H.P.C.
Ans : (D)

91. Ajanta caves are connected with which of the following ?
(A) Ramayana (B) Mahabharata
(C) Jataka Stories (D) Panchtantra Stories
Ans : (C)

92. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements-
1. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India.
2. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only  (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

93. 'Tripitaka' is associated with which of the following ?
(A) Jains  (B) Buddhists
(C) Sikhs  (D) Hindus
Ans : (B)

94. 'Rajatarangini' written by Kalhan is associated with which of the following ?
(A) Chandragupta's reign (B) Anthology of lyrics
(C) History of Kashmir (D) Reign of Krishna Deva Raya
Ans : (C)

95. Who among the following was the advocate at the famous 'I.N.A. trials' ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) C. Rajagopalachari
(C) Asaf Ali (D) Bhulabhai Desai
Ans : (D)

96. Who amongst the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Vallabhbhai Patel (B) Madan Mohan Malviya
(C) B. R. Ambedkar (D) None of the above
Ans : (C)

97. Who among the following organised the society of revolutionaries, 'Abhinav Bharat' ?
(A) Jatindra Nath Mukherjee (B) Madan Lal Dhingra
(C) Vinayak Damodar Savarkar (D) Lala Hardayal
Ans : (C)

98. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in U.N.O. ?
(A) Swami Vivekananda (B) Lal Bahadur Shastri
(C) Atal Bihari Bajpayee (D) None of the above
Ans : (C)

99. 'Amir Khusro' was associated with whose reign among the following ?
(A) Allauddin Khilzi (B) Muhammad-bin Tughlaq
(C) Ibrahim Lodi (D) Firoz Shah
Ans : (A)

l00. Mohenjo Daro is situated which of the following ?
(A) Gujarat State of India (B) Punjab State of India
(C) Sindh Province in Pakis (D) Afghanistan
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *