Hotel Management Exam General Awareness Question Paper

Conducted by Guru Gobind Singh Indraprastha University 
Hotel Management & Catering Technology Admission Test
General Awareness (Held on June 2012)


1. Thermostat is an instrument used to–
(A) measure flow of current (B) measure intensity of voltage
(C) regulate temperature (D) regulate velocity of sound
Ans: (C)

2. ‘Acoustics’ is the science of the study of–
(A) Light (B) Sound
(C) Electricity (D) Magnetism
Ans: (B)

3. Prof. Muhammad Yunus the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ?
(A) Core Banking (B) Micro Credit
(C) Retail Banking (D) Internet Banking
Ans: (B)

4. The Strait of Malacca lies between–
(A) Myanmar and Malaysia (B) Malaysia and Indonesia
(C) Indonesia and Philippines (D) Philippines and Taiwan
Ans: (B)

5. The independence day of South Korea is celebrated on–
(A) 15th August (B) 26th January
(C) 2nd October (D) 23rd July
Ans: (A)

6. Albert Einstein received the Nobel Prize in Physics in 1921 for–
(A) Photoelectric effect (B) Explanation of Brownian Motion
(C) Special Theory of Relativity (D) General Theory of Relativity
Ans: (A)

7. How many states/countries are member of the United Nations ?
(A) 192 (B) 193
(C) Less then 192 (D) More then 193
Ans: (B)

8. The gas predominantly responsible for global warming is–
(A) Carbon dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide (D) Nitrogen peroxide
Ans: (A)

9. Washing soda is the common name for–
(A) Calcium carbonate (B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate (D) Sodium bicarbonate
Ans: (C)

10. 2008 Olympic Games were held in–
(A) China (B) Greece
(C) Italy (D) France
Ans: (A)

11. The abbreviation NAEP stands for–
(A) National Atomic Energy Planning
(B) National Adult Education Programme
(C) National Authority on Engineering Projects
(D) Nuclear and Atomic Energy Project
Ans: (B)

12. The ancient kingdom of “Avanti” had its capital at–
(A) Vaishali (B) Kausambi
(C) Ujjain (D) Ayodhya
Ans: (C)

13. When did Vasco-da-Gama come to India–
(A) 1492 (B) 1498
(C) 1398 (D) 1542
Ans: (B)

14. The General who gave the firing order at Jallianwala Bagh was–
(A) Tegart (B) Cornwallis
(C) Simpson (D) O. Dwyer
Ans: (D)

15. The steam engine was inrented by–
(A) James Watt (B) James Prescott Joule
(C) New Commen (D) Isaac Newton
Ans: (A)

16. Who invented the telephone ?
(A) Thomas Alva Edison (B) Galileo
(C) Alexander Graham Bell (D) G. Marconi
Ans: (C)

17. Which amongst the following abbreviations stands for organisation related to Indian Defence forces ?
(A) DOD (B) RDSO
(C) DRDO (D) DRES
Ans: (C)

18. Which amongst the following abbreviations stands for organisation related to Indian space programme ?
(A) NASA (B) ISO
(C) ISRO (D) NSAT
Ans: (C)

19. Oranges are rich source of–
(A) Carbohydrates (B) Fats
(C) Proteins (D) Vitamins
Ans: (D)

20. Oscar prize is related to–
(A) Literature (B) Films
(C) Science (D) Music
Ans: (B)

21. Arjuna award is given for–
(A) Bravery in the battle field (B) Excellence in archery
(C) Excellence in sports (D) Excellent service during emergency
Ans: (C)

22. Kiran Desai won the 2006 Booker prize for the book–
(A) The Inheritance of Loss (B) Passage to India
(C) India: My Country–My Pride (D) We Dare
Ans: (A)

23. Which planet is the hottest in the Solar System ?
(A) Mercury (B) Venus
(C) Earth (D) Mars
Ans: (B)

24. The number of Natural Moons of Saturn is–
(A) at least 60
(B) less then 60 but more then 40
(C) less then 40 but more then 20
(D)  less then 20 but more then 0
Ans: (A)

25. atto is equivalent to–
(A) 10-9 (B) 10-12
(C) 10-15 (D) 10-18
Ans: (D)

26. Which was the first animal launched in space ?
(A) Man (B) Monkey
(C) Mouse (D) Dog
Ans: (D)

27. Which was the first piloted spacecraft to orbit Earth?
(A) Sputnik (B) Vostok
(C) Pioneer (D) Freedom
Ans: (B)

28. The capital of Paraguay is–
(A) Asuncion (B) Lima
(C) Niamey (D) Melekeok
Ans: (A)

29. The currency of Qatar is–
(A) Riyal (B) Dinar
(C) Halala (D) Fils
Ans: (A)

30. The largest asteroid in the solar system among the following is–
(A) Pallas (B) Davida
(C) Hektor (D) Thisbe
Ans: (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *