Combined Defence Services Question Papers Download

Union Public Service Commission  
Combined Defence Services Exam, 2011
(Held on September 2011)
General Knowledge : Fully Solved

( Questions No. 1-80 )
81. Which of the following changes have been brought in Egypt after the recent popular uprising that overthrew President Hosni Mubarak ?
1. Adopting a new constitution.
2. Reducing presidential term from 6 years to 4 years.
3. Limiting the president to two terms.
4. Presidential candidate must be over 40 years.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 and 2 (B) 2, 3 and 4
(C) 2 and 4 only (D) 3 and 4 only
Ans : (B)

82. Which of the following statements regarding Global-INK (Indian Network of Knowledge) is not correct?
(A) It is an ICT (Information and Communication Technology) enabled platform for next generation knowledge management
(B) The network will serve as a strategic 'virtual think tank'
(C) The outcome target will be the germination of ideas on development and articulating and mapping out solutions through innovation and technological interventions
(D) The network is being developed by Reliance Communication
Ans : (D)

83. In the era of globalisation, international migration is one of the biggest challenges of 21st century. To deal with this, which of the following steps have been taken by the Government of India ?
1. Establishment of 24/7 helpline to provide information to jobseekers.
2. Undertaking steps to ratify the UN Convention on Transnational Organisation Crime and its protocols.
3. Implementing e-Governance in emigration management to detect instances of misrepresentation, forgery etc. through real time validation of information on public-private partnership basis.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only (D) 1 and 3 only
Ans : (A)

84. Which one of the following teams won the maximum number of gold medals in the 34th National Games 2011 held in Jharkhand?
(A) Manipur (B) Services
(C) Haryana (D) Maharashtra
Ans : (B)

85. Who among the following was chosen for the Dadasaheb Phalke Award for the year 2010?
(A) K. Balachander (B) D. Ramanaidu
(C) V. K. Murthy (D) Adoor Gopalakrishnan
Ans : (A)

86. Consider the following statements about National Knowledge Commission :
1. It is an advisory body to the Prime Minister constituted as per the provisions of the Constitution of India.
2. Mr. Sam Pitroda is the Chairman of the Commission.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

87. The 'Shillong Declaration', in news recently, was on –
(A) Food Security Act (B) Right to Education Act
(C) Prevention of Corruption Act (D) Right to Information Act
Ans : (D)

88. In the case of nuclear disaster, which of the following options for cooling the nuclear reactors may be adopted ?
1. Pumping of water to the reactors.
2. Use of boric acid.
3. Taking out the fuel rods and keeping them in a cooling pond.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only (D) 3 only
Ans : (B)

89. Consider the following statements about Euthanasia :
1. It refers to the practice of ending the life in a manner which relieves pain and suffering.
2. In the case involving Aruna Shanbaug, the Supreme Court of India has suggested that passive Euthanasia be legalised through the Supreme Court monitored mechanism only.
3. Active voluntary Euthanasia is legal in Belgium, Luxembourg and the Netherlands.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 3 only
(C) 3 only (D) 1 and 2 only
Ans : (B)

90. Which one among the following is not an important factor of climate of an area ?
(A) Latitude (B) Longitude
(C) Altitude (D) Distance from the sea
Ans : (B)

91. The broken hills famous for zinc and lead are located in –
(A) Turkey (B) France
(C) Germany (D) Australia
Ans : (D)

92. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world ?
(A) Tropical Sub-humid Forests (B) Tropical Humid Forests
(C) Tropical Dry Forests (D) Tropical Moist Forests
Ans : (D)

93. 'El Nino' associated with the formation of the South West Monsoon of India is –
(A) an abnormally warm ocean current
(B) a periodic warm air-mass
(C) a periodic warm wind
(D) a periodic law pressure centre
Ans : (A)

94. The thermal equator is found –
(A) at the equator (B) south of the geographical equator
(C) north of the geographical equator (D) at the Tropic of Cancer
Ans : (C)

95. A nautical mile is equal to –
(A) 5060 feet (B) 5280 feet
(C) 6060 feet (D) 6080 feet
Ans : (D)

96. Horse latitudes lie within the atmospheric pressure belts of –
(A) Polar high (B) Equatorial low
(C) Sub-tropical high (D) Sub-polar low
Ans : (C)

97. The warm and dry winds that blow down the steep valleys in Japan are called –
(A) Zonda (B) Yamo
(C) Tramontanc (D) Santa Ana
Ans : (B)

98. Which of the following statements regarding red soils of India is/are correct ?
1. The colour of the soil is red due to ferric oxide content.
2. Red soils are rich in lime, humus and potash.
3. They are porous and have friable structure.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 only (B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans : (B)

99. According to the Census 2011, which one among the following Union Territories has the least population ?
(A) Daman and Diu (B) Dadra and Nagar Haveli
(C) Lakshadweep (D) Puducherry
Ans : (C)

100. Arrange the following oil refmeries of India from west to east :
1. Koyali 2. Bongaigaon
3. Mathura 4. Haldia
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1-2-3-4 (B) 1-3-4-2
(C) 3-1-2-4 (D) 2-4-3-1
Ans : (B)

101. Which one among the following creeks is not associated with the state of Gujarat ?
(A) Kori creek (B) Godai creek
(C) Kajhar creek (D) Sir creek
Ans : (C)

102. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List I (Local wind)
A. Chinook B. Foehn
C. Sirocco D. Mistral
List II (Area of prevalence)
1. North African desert 2. Rocky mountain slopes of the USA
3. Northern slopes of Alps 4. Southern slopes of Alps
Code :
AB CD
(A) 2 3 1 4 (B) 2 1 3 4
(C) 4 1 3 2 (D) 4 3 1 2
Ans : (A)

103. Which one of the following is not a formal agency of social control ?
(A) Courts (B) Police
(C) Family (D) Teachers
Ans : (C)

104. The term used to describe the process by which an outsider, immigrant or subordinate group becomes indistinguishably integrated into the dominant host society, is known as –
(A) Accommodation (B) Cultural imperialism
(C) Acculturation (D) Adaptation
Ans : (D)

105. Which among the following is/are example/examples of youth unrest in India?
1. Naxalite movement.
2. Anti-foreigners movement in Assam.
3. Anti-Mandal Commission agitation.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only
(C) 2 only (D) 3 only
Ans : (B)

Directions (Qs. 106 to 112) : Each of these questions consists of two statements, statement I and statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below –
Code :
(A) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I'
(B) Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(C) Statement I is true but statement II is false
(D) Statement I is false but statement II is true

106. Statement I :
El Nino IS a temperature rising phenomenon over the Pacific Ocean and usually causes dry monsoon in South Asia.
Statement II: 
Tsunamis are usually not noticed as the massive ocean waves move silently but assume destructive form as these travel through shallow waters of continental shelves.
Ans : (C)

107. Statement I :
Anticyclone, which is a high pressure wind system, does not bring about significant change in weather condition.
Statement II : 
The outward movement of wind from the high pressure centre keeps limited scope for weather disturbance.
Ans : (A)

108. Statement I : 
Annie Besant worked together with the Congress and the Muslim League during the Home Rule Movement.
Statement II : 
Annie Besant felt that this was
necessary to get the support of the masses for the Home Rule Movement.
Ans : (A)

109. Statement I : 
Deficit financing does not lead to inflation if adopted in small doses.
Statement II : 
Deficit financing is an often used tool for financing budgetary deficits.
Ans : (D)

110. Statement I :
 Oxides of sulphur and nitrogen present in high concentration in air are dissolved in rain drops.
Statement II : 
Oxyacids of sulphur and nitrogen make rain water acidic.
Ans : (B)

111. Statement I : 
On mixing with water, Plaster of Paris hardens.
Statement II : 
By combining with water, Plaster of Paris is converted into Gypsum.
Ans : (C)

112. Statement I : 
All liquids are conductors of electricity.
Statement II : 
Under the condition of low pressure and high voltage, liquids can be made conducting.
Ans : (C)

113. Name the Continents that form a mirror –
(A) North America and South America
(B) Asia and Africa
(C) Africa and South America
(D) Europe and Asia
Ans : (C)

114. How many kilometers are represented by 1° of latitude ?
(A) 321 km (B) 211 km
(C) 111 km (D) 91 km
Ans : (C)

115. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?
(A) Mahanadi (B) Cauvery
(C) Tapti (D) Godavari
Ans : (C)

116. Which one among the following cities never get the vertical rays of the Sun all through the year?
(A) Chennai (B) Mumbai
(C) Kolkata (D) Srinagar
Ans : (D)

117. Climate change resulting in the rise of temperature may benefit which of the countries/regions ?
(A) South Africa
(B) East Indies islands comprising of Java, Sumatra and Borneo
(C) The western coasts of South America
(D) Russia and Northern, Europe
Ans : (D)

118. Which of the following statements regarding ozone layer within the atmosphere is/are correct ?
1. It absorbs most of the ultraviolet radiation found in the Sun's rays.
2. Chlorofluorocarbons are serious threat to the ozone layer.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

119. When we consider 15° meridian on a world map or globe and count them in an eastward direction starting with Greenwich meridian (0°), we find that the time of this meridian is –
(A) same as Greenwich (B) 1 hour fast
(C) 1 hour slow (D) 12 hours fast
Ans : (B)

120. What is the target of the Millennium Development Goal of the United Nations with respect to Universal Primary Education ?
(A) All children both boys and girls would complete a full course primary schooling by 2015
(B) All children both boys and girls are to be literate by 2050
(C) All boys should go to school to complete a full course of primary schooling, by 2025
(D) All girls should be enrolled in primary school by 2015
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *