Bihar TET Higher Secondary Teaching Art and Reasoning Paper

Bihar Higher Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
Teaching Art and Reasoning Solved Paper
(Class XI-XII)

( Questions No. 1-25

26. Students in a class are hyper-active. In such a situation you will-
(A) try to reduce their activeness
(B) complain to the Principal/parents against them
(C) try to give them some useful education through their activeness
(D) engage them more in games
Ans : (C)

27. If the Principal of your school does not like you, then-
(A) you will try to please her/him to the maximum level possible
(B) you will try to know the cause of his displeasure
(C) you will keep doing your job with devotion and interest with-out caring for her/his pleasure or displeasure
(D) you will strengthen your relationship with the management of the school
Ans : (C)

28. Which of the following statements is the most correct ?
(A) She/he who does researches can also become a good teacher.
(B) She/he who does nothing except teaching in the class can become a good teacher.
(C) A good teacher can become only that person who prefers action research to teaching.
(D) All of these
Ans : (D)

29. Should parents cooperate with their children to complete their home assignments ?
(A) Yes, then students will come to the school with their home assignment complete.
(B) Yes, it will help the parents know the progress of their child.
(C) No, it is additional load on the parents.
(D) No, students should do their home assignments themselves.
Ans : (B)

30. Which statement is not correct regarding Right to Education Act, 2009 ?
(A) It includes children who are 6-14 years of age.
(B) It is responsibility of the central government.
(C) The appropriate government shall provide training facilities for teachers.
(D) The appropriate government shall decide the academic calendar.
Ans : (B)

31. 'Friday' is related with 'Monday' as .............. is related with 'Friday'.
(A) Sunday (B) Saturday
(C) Tuesday (D) Wednesday
Ans : (C)

32. B is husband of C. A is sister of B. D is sister of C. What relation D shares with B ?
(A) Sister-in-law (B) Mother-in-law
(C) Son (D) Aunt
Ans : (A)

33. My brother is 562 days older than me, while my sister is 75 weeks older than him. If my sister was born on Tuesday, then on what day was I born ?
(A) Sunday  (B) Thursday
(C) Tuesday (D) Wednesday
Ans : (B)

34. If P, Q, R and S are four serial wise months, in which P and S months have 30 days, which month is S ?
(A) April  (B) June
(C) September  (D) November
Ans : (C)

35. A bus departs every 30 minutes from a bus stand. An enquiry clerk told a passenger that a bus departed 10 minutes earlier and next bus is on 9:35 a.m. On what time did the clerk give the information ?
(A) 9:10 a.m.  (B) 8:55 a.m.
(C) 9:08 a.m.  (D) 9:15 a.m.
Ans : (D)

36. If COMPUTER is written as RFUVQNPC in code language, then in the same language for which word the code will be EOJOJEFM ?
(A) Medicate  (B) Medition
(C) Madefore  (D) Medicine
Ans : (D)

37. If NAXALITE is written as LYVYJGRC in a code language, then how INTEGRATE will be written in the same language ?
Ans : (B)

38. There are ducks and goats in a field. Total there are 77 heads and 248 legs. What is the number of ducks ?
(A) 38  (B) 42
(C) 37  (D) 30
Ans : (D)

39. A piece of cloth is worth Rs. 70. If the piece of cloth was 4 metre longer and the price was Rs. 2 less per metre then the price of cloth would have been the same. What is the length of the cloth ?
(A) 8 metre  (B) 9 metre
(C) 10 metre  (D) 12 metre
Ans : (C)

40. Rakesh got more marks than Suresh in History but got less marks than Santosh. Ramesh got less marks than Harish but more than Rajesh. Santosh got less marks than Rajesh. Who got the highest marks ?
(A) Harish  (B) Rakesh
(C) Ramesh  (D) Rajesh
Ans : (A)

41. Jaya is climbing a ladder. She was on the 15th step from the bottom. After coming 4 steps down she was on the 16th step from the top. How many steps were there in the ladder ?
(A) 25 (B) 28
(C) 30 (D) None of these
Ans : (D)

Directions-(Q. 42 and 43) In each of the questions which group will correctly fill the blanks if placed orderly ?
42. a_ba_bb_ab_a
(A) aaba  (B) baab
(C) baaa  (D) abab
Ans : (B)

Ans : (B)

44. 144 : 10 :: 169: ?
(A) 12  (B) 11
(C) 13  (D) 14
Ans : (B)

45. If 'x' means subtraction, '÷' means addition, '+' means division and '-' means multiplication, then which equation is correct ?
(A) 3 ÷ 7 – 5 x 10 + 3=10 (B) 6 x 2 + 3 ÷ 12 – 3=15
(C) 8 ÷10 – 3 + 5 x 6= 8 (D) 15- 5 ÷ 5 x 20 + 10= 6
Ans : (C)

46. If it is 4:30 in a watch, the minute needle is pointing towards North. In what direction the hour needle will be ?
(A) North (B) South-East
(C) North-West (D) North-East
Ans : (C)

47. If 'Cloud' is called 'White', 'White' is called 'Rain' , 'Rain' is called 'Green', 'Green' is called 'Air', 'Air' is called 'Blue', 'Blue' is called 'Water', then where do the birds fly ?
(A) 'Air'  (B) 'Blue'
(C) 'Cloud'  (D) 'Rain'
Ans : (B)

Direction-(Q. 48 and 49) In every question there is a statement followed by three actions I, II and III. Though all the actions may have some relevance, it is to be decided that which of the actions is appropriate.

48. Statement: Mr. Tripathi, retired Principal, selected to be awarded by State Government during Teacher's Day, questioned the relevance of celebrating the occasion in today's materialistic world.
Action :
I. Expenses of Teacher's Day celebrations need to be reduced.
II. More money should be allotted for Teacher's Day celebrations.
III. Role and responsibilities of the teachers should be seen in present context.
(A) None of these (B) Either I or II
(C) Only III (D) II and III
Ans : (C)

49. Statement: Reports claim that tribals near some of the uranium mines suffer from several diseases due to exposure to the radioactive residue.
I. Government should immediately close those mines.
II. Government should make arrangements so that local residents do not come in contact with radioactive residue.
III. Tribals should be rehabilitated somewhere else.
(A) None of these (B) I and II
(C) I and III (D) II and III
Ans : (D)

50. In section A of a class there are 4 girls out of 7 students, while in section B of the same class there are 5 boys out of 8 students. What is the ratio of girls in sections A and B ?
(A) 24 : 35  (B) 35 : 24
(C) 32: 21  (D) 21 : 32
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *