Bihar Higher Secondary Teacher Eligibility Test Solved Paper

Bihar Higher Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
Teaching Art and Reasoning Solved Paper
(Class XI-XII)

1. To propose the learning theory Kohler experimented on-
(A) a monkey called Albert
(B) a chimpanzee called Albert
(C) a monkey called Sultan
(D) a chimpanzee called Sultan
Ans : (C)

2. Which of the following does not come under regular education ?
(A) School (B) Library
(C) Religion (D) Teaching methods
Ans : (C)

3. Branch of Science in which species of organisms are identified, classified and categorised is known as-
(A) Taxonomy  (B) Ecology
(C) Genetics  (D) Biology
Ans : (A)

4. The disease caused by deficiency of protein is known as-
(A) Malaria (B) Hepatitis
(C) Typhoid (D) Kwashiorkor
Ans : (D)

5. Which of the Bloom's teaching objectives is achieved first ?
(A) Knowledge ability (B) Emotional
(C) Activity  (D) Cannot be decided
Ans : (C)

6. 0.47777......... = ?
(A) 477/10000  (B) 477/l00
(C) 437/100  (D) 43/90
Ans : (D)

7. In an alloy the proportion of copper and lead is 5 : 2. If 1.250 kilogram of lead is added in 17.500 kilogram of the same alloy, then the proportion of copper and lead will become-
(A) 2 : 1  (B) 2 : 3
(C) 3: 2  (D) 1 : 2
Ans : (D)

8. Some students quietly run away from school. In order to check this habit of such students, you would-
(A) try to know why they ran away from school
(B) inform the Principal about their habit of running away from school
(C) inform the parents of such children about their habit
(D) try to make class teaching more interesting
Ans : (A)

9. Some teachers give tuitions. In your opinion what is the reason for this ?
(A) They get ample opportunities to revise the subject matter being studied (through giving tuitions).
(B) Tuitions keep them busy in a useful manner.
(C) They are always involved in earning more money.
(D) They nurture intense feelings of welfare of students.
Ans : (B)

10. The correct meaning of the curriculum is-
(A) a collection of all the curricular activities
(B) a collection of all those experiences that the school wants children to imbibe
(C) a collection of the compulsory and optional subjects
(D) a collection of the study materials by memorizing which, students can pass in their (respective) classes
Ans : (B)

11. In a class, a student asks a question from the teacher whose answer is not known to the teacher and he does not answer the question. What would be the impact of this incident on students ?
(A) Nothing
(B) They would understand that the question was out of context.
(C) They would make fun of the student who had asked the question.
(D) They would understand that the teacher does not know the answer of that question.
Ans : (D)

12. A student gets very poor grade in assessment test. If the teacher discloses the grades in the presence of all the students in the class, then there is a possibility that-
(A) other students may make that student an object of ridicule
(B) the student in question may feel insulted and thus, lose his courage
(C) the student in question may take this insult as a challenge and start studying with full vigour and zeal
(D) the parents/guardian of the student may feel insulted and file a complaint against the teacher in this context
Ans : (C)

13. Which one of the following questions is 'problem-oriented' ?
(A) What would happen if all the vegetation of the earth were destroyed ?
(B) What were the result of Maratha policy of Aurangzeb ?
(C) Which are the main food grain crops of Bihar ?
(D) What are the cotton clothes made from ?
Ans : (A)

14. Guidance is given so that the student is able to identify himself and develop his abilities. Which one of the following statements is not correct in this context ?
(A) Without any guidance with a vision, it is not possible to impart good education.
(B) In the absence of effective education, guidance cannot be successful.
(C) Guidance and education are complementary to each other.
(D) The importance of guidance during the beginning stage of education is much more than it is during the subsequent stages of education.
Ans : (D)

15. Which institution is responsible for the spread of university education, coordination and maintenance of standards of education in universities ?
(A) NCERT
(B) UGC
(C) Education Advisory Board
(D) The Ministry of Education
Ans : (B)

16. The greatest advantage of programmed instructions is that student-
(A) can gain knowledge here without the help of the teacher through self study
(B) is guided here by reinforcement
(C) does not have to think here what he has to do further
(D) None of these
Ans : (A)

17. Student's self governance means-
(A) to give full freedom to students in the class
(B) student's council elected by the students themselves which works for the development of students under the supervision of the Principal
(C) student's participation in the school administration
(D) None of these
Ans : (B)

18. While preparing lesson plan for the class, what should be kept by the teacher in view as a major decisive factor ?
(A) The average student of the class should also be benefited from the lesson plan.
(B) Objectives of teaching are achieved.
(C) The aims of the curriculum should be achieved.
(D) All of these
Ans : (D)

19. A student of your class informs you in a secret manner that three students of your class copy from one another's test copies quite often during the tests. He also gives you the names of those students. What would be your reaction upon getting this information ?
(A) You would not pay heed to the given information.
(B) You would like those three students.
(C) You would reprimand those three students.
(D) You would think why that student had given you the information.
Ans : (D)

20. What is the resultant loss due to the habit of cramming ?
(A) The intelligence is made blunt.
(B) One does not take an interest in reading anything beyond the curriculum.
(C) The process of genuine contemplation is obstructed.
(D) The personality is not developed in the right manner.
Ans : (C)

21. Why should textbooks be changed after some time ?
(A) Because students get bored while reading the same text-books.
(B) The change of textbooks is necessary with the increase of knowledge.
(C) It is necessary to ensure financial security of the publishers.
(D) It is necessary to keep the teachers studious throughout their life.
Ans : (B)

22. When girls are given chance of getting education they do not lag behind the boys in their performance, as we have been seeing for the last several years in the achievement results in high school and intermediate. Its reason is-
(A) girls are not less than boys in ability and intelligence in any way
(B) girls stay at home and having a lot of time use it for studies while boys roam about the streets aimlessly and waste a lot of time
(C) the standard of education is high in girl's school which compensates the deficiency of their intelligence
(D) All of these
Ans : (D)

23. The mother of a child requests you to give him good marks in the examination. How will you react at this ?
(A) You will scold and insult her so that she never makes such a request again.
(B) You will humbly tell her that it is not possible practically.
(C) You will not respond to her.
(D) You will accept her request at least once.
Ans : (B)

24. In order to inculcate healthy habits in students, you will-
(A) try to force their parents /guardian to inculcate healthy habits
(B) promote your own habits as good ones and then develop healthy habits in them
(C) often discuss and debate healthy habits in the class
(D) support the opinion that healthy habits are hereditary and nothing is done about them
Ans : (B)

25. If any student of your class suffers from fits once in 3-4 months then you-
(A) will rusticate the student from the school
(B) will let him study in the school and ask her/his parents to be attentive to her/his treatment
(C) will advise her/his parents not to send her/him to school till she/he is totally cured
(D) None of these
Ans : (B)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *