UPPSC Upper Subordinate (Main) Exam 2012 - GS-I Solved Paper

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012)
General Studies (Paper-I)

( << Questions No 1-50 )
51. World's longest Rail-road tunnel Seikan is in–
(A) China (B) South Korea
(C) Japan (D) Malaysia
Ans : (A)

52. Which of the following Islands of the Pacific Ocean belongs to Melanesia group of Islands ?
(A) Soloman island (B) Gilbert island
(C) Society island (D) Marshall island
 Ans : (A)

53. In which one of the following countries are Pampas Grasslands located ?
(A) Paraguay (B) Bolivia
(C) Argentina (D) Uruguay
Ans : (C)

54. Which of the following areas of India receives winter rainfall ?
(A) North-West (B) South-West
(C) North-East (D) South-East
Ans : (A)

55. Where the area known as “Jangal Mahal” is situated ?
(A) West Bengal (B) Jharkhand
(C) Assam (D) Bihar
Ans : (A)

56. Which of the following is a specific example of  'Out Port' ?
(A) Porbandar (B) Haldia
(C) Panaji (D) Vishakhapatnam
Ans : (C)

57. The famous Tiger Reserve 'Sariska' is situated in which of the following States ?
(A) Uttar Pradesh (B) Rajasthan
(C) Uttarakhand (D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

58. The most controversial 'Babli Project' is situated in which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh (B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (D)

59. The first Nuclear reactor of India is named–
(A) Apsara (B) Kamini
(C) Rohini (D) Urvashi
Ans : (A)

60. The biggest producer of spices in India is–
(A) Gujarat (B) Kerala
(C) Madhya Pradesh (D) Punjab
Ans : (B)

61. The largest Milk producing country in the world is–
(A) Canada (B) Denmark
(C) England (D) India
Ans : (D)

62. The Earth is located between–
(A) Venus and Mars (B) Mars and Jupiter
(C) Venus and Jupiter (D) Mercury and Venus
Ans : (A)

63. Which of the following mountains is located in Germany ?
(A) Black Forest (B) Atlas
(C) Pyrenees (D) Apennines
Ans : (A)

64. Which of the following countries is called 'Garden of Lakes' ?
(A) Poland (B) Finland
(C) Netherlands (D) Switzerland
Ans : (B)

65. Which of the following systems of rocks in India contain major deposits of Iron-ore ?
(A) Gondwana System (B) Cuddapah System
(C) Dharwar System (D) Vindhyan System
Ans : (C)

66. Which one of the following rivers cuts across all the three ranges of the Himalayas ?
(A) Ravi (B) Sutlej
(C) Chenab (D) Jhelum
Ans : (B)

67. Tsunami Warning Centre in India is located in–
(A) Chennai (B) Vishakhapatnam
(C) Hyderabad (D) Port Blair
Ans : (D)

68. Which one of the following Tiger reserves of India is located in Mizoram ?
(A) Melghat (B) Buxa
(C) Dampha (D) Bhadra
Ans : (C)

69. According to Census 2011, the State having the highest density of population is–
(A) Bihar (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (A)

70. According to Population Census 2011, which of the following states of India has lowest percentage of Urban Population to its total population ?
(A) Himachal Pradesh (B) Odisha
(C) Jharkhand (D) Rajasthan
Ans : (A)

71. According to Census 2011, which of the following statements about Uttar Pradesh are correct ?
1. The district having lowest literacy rate is Shravasti.
2. The district having the highest sex-ratio is Deoria.
3. The district having the lowest density of population is Lalitpur.
4. On the basis of Nagar Nigam area population, the most population city in the State is Kanpur.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 4 (D) 3 and 4
Ans : (B)

72. The ‘Hot Spots’ (in context of environment) found in India are–
(A) Eastern Ghat, Western Ghat
(B) Vindhyan Range, Eastern Ghat
(C) Eastern Himalayan Range, Western Ghat
(D) Shivalik Range, Eastern Ghat
Ans : (C)

73. Which State of India recorded the negative growth-rate of population during 2001-11 ?
(A) Goa (B) Kerala
(C) Karnataka (D) Nagaland
Ans : (D)

74. According to Census 2011, the most urbanised State of India is–
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu (D) West Bengal
Ans : (C)

75. According to Census 2011, which of the following States has the lowest density of population ?
(A) Nagaland (B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim (D) Mizoram
Ans : (B)

76. According to population Census 2011, which of the following States has largest. number of females per thousand males ?
(A) Tamil Nadu (B) Manipur
(C) Meghalaya (D) Kerala
Ans : (D)

77. As per Census 2011, the most literate district of U.P. is–
(A) Gautam Buddha Nagar (B) Ghaziabad
(C) Kanpur Nagar (D) Lucknow
Ans : (B)

78. Which State of India has the largest percentage of its area under forest cover ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya
(C) Mizoram (D) Nagaland
Ans : (B)

79. The decadal growth rate of population in India has been lowest during–
(A) 1961-1971 (B) 1981-1991
(C) 1991-2001 (D) 2001-2011
Ans : (D)

80. Which of the following has been designated by the U.N.O. as decade for 2011-20
(A) Natural disaster decade (B) Bio-diversity decade
(C) Climate-change decade (D) Environment decade
Ans : (B)

81. The decadal growth of population was the lowest in 2011 in the State of–
(A) Andhra Pradesh (B) Bihar
(C) Tamil Nadu (D) West Bengal
Ans : (A)

82. According to Census 2011, the correct descending order of four districts of Uttar Pradesh having highest literacy rate is–
(A) Ghaziabad, Kanpur City, Gautam Buddh Nagar, Auraiya
(B) Ghaziabad, Gautam Buddh Nagar, Kanpur City, Auraiya
(C) Ghaziabad, Gautam Buddh Nagar, Auraiya, Kanpur City
(D) Ghaziabad, Kanpur City, Auraiya, Gautam Buddh Nagar
Ans : (B)

83. The final match of World Cup Cricket 2011 was played at–
(A) Delhi (B) Kolkata
(C) Mumbai (D) Mohali
Ans : (C)

84. 22nd Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has been given to–
(A) D. R. Mehta (B) Gautam Bhai
(C) Maulana Waheeduddin Khan (D) Nirmala Deshpande
Ans : (A)

85. The 9th World Hindi Conference was held on–
(A) Chicago (B) Johannesburg
(C) London (D) New York
Ans : (B)

86. In July 2012 Enrique Pena Nieto was elected as President of–
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Honduras (D) Mexico
Ans : (D)

87. In which country FIFA-2014 World Cup is proposed to be held ?
(A) Argentina (B) Spain
(C) Italy (D) Brazil
Ans : (D)

88. Who are the two Indian sisters, who won medals in the World Wrestling Championship held in Edmonton, Canada in September 2012 ?
Select the correct answer from the code given below–
1. Alka 2. Babita
3. Geeta 4. Sakshi
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans : (B)

89. The Indian Satellite GSAT-10 was successfully launched on 29-9-2012 from–
(A) Baikonur (B) Kiruna
(C) Kourou (D) Vandenberg
Ans : (C)

90. In London Olympic 2012 India won–
(A) 1 Silver and 5 Bronze Medals
(B) 2 Silver and 4 Bronze Medals
(C) 3 Silver and 3 Bronze Medals
(D) 4 Silver and 2 Bronze Medals
Ans : (B)

91. Match List-I (2012 Nobel Prize Winners) and List-II (Category).
Select the correct answer from the given below the lists–
(a) Mo Yan (b) Robert Lefkovitz
(c) Serge Haroche (d) Shinya Yamanaka
1. Chemistry 2. Medicines
3. Literature 4. Physics
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 1 4 2
(C) 3 2 1 4 (D) 4 2 3 1
Ans : (B)

92. With which country, India has signed Social Security Agreement in June 2012 ?
(A) Estonia (B) Finland
(C) Norway (D) Sweden
Ans : (B)

93. The Winner of Golden Boot award in Euro-Cup 2012 was–
(A) Cristiana Ronaldo (B) Fernando Torres
(C) Mario Balotelli (D) Mario Gomez
Ans : (B)

94. Who was India's flag bearer at the London Olympics 2012 ?
(A) Mary Kom (B) Saina Nehwal
(C) Sushil Kumar (D) Vijay Kumar
Ans : (C)

95. Who among the following is the 29th Grand Master in India ?
(A) Deep Sen Gupta (B) M. R. Lalit Babu
(C) M. R. Venkatesh (D) Sahaj Grover
Ans : (D)

96. Which one of the following statements is not true about GSAT-10 ?
(A) It was successfully launched from French Guiana on September 29, 2012
(B) It weighs about 3400 kg
(C) It carries 25 communication transponders
(D) It has an operational life of about 15 years
Ans : (C)

97. In which country FIFA-2010 World Cup was held ?
(A) Argentina (B) Spain
(C) Brazil (D) South Africa
Ans : (D)

98. Which country won Gold Medal in Men's Hockey in London Olympics 2012 ?
(A) Australia (B) Britain
(C) Germany (D) Netherlands
Ans : (C)

99. Who has been named the 'ODI Cricketer of the year' at the ICC Annual Awards function held in September 2012 ?
(A) Kumar Sangakara (B) Michael Clarke
(C) M. S. Dhoni (D) Virat Kohli
Ans : (D)

100. Which two States have banned in July 2012, the production, distribution and sale of Gutka and Panmasala ?
(A) Bihar and Rajasthan (B) Gujarat and Madhya Pradesh
(C) Haryana and Jharkhand (D) Punjab and Karnataka
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *