UPPSC Upper Subordinate Exam2012 GeneralStudies Fully Solved

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012)
General Studies (Paper-I)
( << Questions No. 1-100 )
101. Who among the following has been given Ramon Magsaysay Award for the year 2012 ?
(A) Anupam Mishra (B) Dr. Binayak Sen
(C) Kulandei Francis (D) R. K. Pachauri
Ans : (C)

102. Which country has granted political asylem to WikiLeaks Chief, Julian Assange ?
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Ecuador (D) Guyana
Ans : (C)

103. How many Foreign Satellites are proposed to be launched in the ISRO's next PSLV stated for December 2012 ?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (B)

104. 'Nirmal Bharat Abhiyan' started recently by Government of India relates to–
(A) Making the Ganga, pollution free
(B) Making the Environment pollution free
(C) Making the Urban areas of the country pollution free
(D) Ending the Open Latrine System in Rural areas
Ans : (D)

105. ‘Yellow Revolution’ is related with–
(A) Flori culture (B) Fish culture
(C) Rape seed-Mustard production (D) Wheat production
Ans : (C)

106. ‘Lalit’ is an improved variety of–
(A) Mango (B) Guava
(C) Banana (D) Strawbery
Ans : (B)

107. National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) is located at–
(A) New Delhi (B) Hyderabad
(C) Nagpur (D) Nainital
Ans : (B)

108. Crop Insurance Scheme in India was started in–
(A) 1945 (B) 1980
(C) 1985 (D) 1988
Ans : (C)

109. Preferred variety of Mango for export is–
(A) Dashahri (B) Langra
(C) Alphanso (D) Amrapali
Ans : (A)

110. Which of the following controls the working of Share Market in India ?
(C) MRTP Act (D) None of the above
Ans : (B)

111. Term 'Balance of Payment' is used in relation to which of the following ?
(A) Annual sale of a factory (B) Tax collection
(C) Exports and Imports (D) None of the above
Ans : (C)

112. 'Dalal Street' is situated at–
(A) New Delhi (B) London
(C) Mumbai (D) Paris
Ans : (C)

113. The Public Sector undertaking included in 'Navratna' is–
(C) MTNL (D) All of the above
Ans : (A)

114. The descending order of the following States from the point of view of wheat production in the country is–
(A) Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Bihar
(B) Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Bihar
(C) Madhya Pradesh, Bihar, Rajasthan, Haryana
(D) Haryana, Rajasthan, Bihar, Madhya Pradesh
Ans : (A)

115. Which one of the following crops can be grown in all the three seasons of the year ?
(A) Sunflower (B) Safflower
(C) Mustard (D) Linseed
Ans : (A)

116. First Agricultural University in India was established at–
(A) Pantnagar (B) Ludhiana
(C) Jabalpur (D) Kanpur
Ans : (A)

117. Central Food Technological Research Institute is located at–
(A) Bengaluru (B) Mysore
(C) Chennai (D) Hyderabad
Ans : (B)

118. In India the largest area of Saline soil is found in the State of–
(A) Uttar Pradesh (B) Haryana
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Ans : (A)

119. The average cropping intensity of India is about–
(A) 110 per cent (B) 135 per cent
(C) 160 per cent (D) 185 per cent
Ans : (B)

120. The contribution of agriculture at present in National G.D.P. is approximately–
(A) 18% (B) 23%
(C) 25% (D) 28%
Ans : (A)

121. Which one of the following States has largest area under Soybeen cultivation ?
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (C)

122. Hand book of Agriculture is published from–
(A) I.A.R.I. (B) I.C.A.R.
(C) U.P.C.A.R. (D) I.C.S.I.R.
Ans : (A)

123. Rourkela Steel Plant was established in collaboration with–
(A) United Kingdom (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Germany
Ans : (D)

124. VAT is imposed–
(A) On first stage of production
(B) Directly on consumer
(C) On all stages between production and final sale
(D) On final stage of production
Ans : (C)

125. Indian Meteorological Department is established at–
(A) New Delhi (B) Nagpur
(C) Jodhpur (D) Pune
Ans : (D)

126. In Uttar Pradesh, the first Viklang Viswa Vidyalaya has been established at–
(A) Banda (B) Kanpur
(C) Chitrakoot (D) Sonbhadra
Ans : (C)

127. In Uttar Pradesh Mid-day-meal programme was started in the year–
(A) 1985 (B) 1990
(C) 1995 (D) 1997
Ans : (C)

128. In Uttar Pradesh 'Rani Laxmibai Dam Project' has been constructed on the river–
(A) Ghagra (B) Betwa
(C) Sone (D) Chambal
Ans : (B)

129. Kanhaiyalal Maniklal Central Hindi Institute is situated at–
(A) Agra (B) Bareilly
(C) Gorakhpur (D) Meerut
Ans : (A)

130. Who has unanimously been elected speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly ?
(A) Sukhdeo Rajbhar (B) Mata Prasad Pandey
(C) Syed Ahmad Bukhari (D) Naresh Uttam
Ans : (B)

131. Who among the following acted as President of Indian National Congress for six consecutive years ?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Abul Kalam Azad
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Jawaharlal Nehru
Ans : (B)

132. Among the following, which area of Uttar Pradesh is maximum flood affected ?
(A) Western area (B) Eastern area
(C) Middle area (D) Northern area
Ans : (B)

133. Consider the following statements and find out the correct answer using the code given below–
Assertion (A) : In Uttar Pradesh, Shiksha Mitra Yojna, provides an opportunity to village youth force to serve by their own village-education.
Reason (R) : Its purpose is to maintain teacher-student ratio according to norms.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

134. In Uttar Pradesh when 'Go to School Campaign' for primary education, was started ?
(A) In the year 1999 (B) In the year 2000
(C) In the year 2001 (D) In the year 2002
Ans : (A)

135. In Uttar Pradesh maximum percentage of workers are engaged in–
(A) Agriculture field (B) Industry field
(C) Service field (D) Industry and Service field
Ans : (A)

136. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Sacred Tourist place of Kabir panthi – Maghar
(B) Place of eternal happiness of Lord Buddha – Kushinagar
(C) Grave of Sufi Sant Hazi Waris Ali Shah – Deva Sharif
(D) Place of devotion of 88 thousand Rishis – Sankisa
Ans : (D)

137. G. T. Road does not pass from–
(A) Allahabad (B) Agra
(C) Aligarh (D) Mughal Sarai
Ans : (B)

138. In India which State has the largest representation in Lok Sabha and Rajya Sabha ?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra (D) Andhra Pradesh
Ans : (A)

139. According to 2011 Census, figures, which among the following Districts in Uttar Pradesh has the lowest female literacy ?
(A) Ballia (B) Deoria
(C) Gorakhpur (D) Rampur
Ans : (D)

140. Famous 'Chirkula' dance is associated with–
(A) Avadh (B) Bundelkhand
(C) Brij Bhumi (D) Rohilkhand
Ans : (C)

141. The main Commercial Crop of Uttar Pradesh is–
(A) Oil seeds (B) Cotton
(C) Sugarcane (D) Jute
Ans : (C)

142. In Uttar Pradesh on the occasion of Holi festival 'Latthmar Holi is celebrated at–
(A) Brindavan (B) Barsana
(C) Mathura (D) Gokul
Ans : (B)

143. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists–
List–I (Lok Geet)
(a) Birha (b) Rasia
(c) Alha (d) Kajari
List–II (Area)
1. Brij Bhumi 2. Bundelkhand
3. Poorvanchal 4. Avadh
(a) (b) (c) (d)
(A)  1 2 3 4 (B)  4 3 1 2
(C)  3 1 2 4 (D)  2 4 1 3
Ans : (C)

144. In Uttar Pradesh the highest production of 'Aonla' comes from–
(A) Rae Bareli District (B) Pratapgarh District
(C) Sultanpur District (D) Faizabad District
Ans : (B)

145. Railway Coach factory in Uttar Pradesh is being established at–
(A) Rae Bareli (B) Noida
(C) Kanpur (D) Amethi
Ans : (A)

146. Yamuna Express way runs between–
(A) Noida to Greater Noida (B) Greater Noida to Agra
(C) Lucknow to Agra (D) Agra to Allahabad
Ans : (B)

147. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Bio-technology Park – Lucknow
(B) Tronica City – Noida
(C) Plastic City – Kanpur
(D) Leather Technology Park – Unnao
Ans : (B)

148. Indian Grassland and Forest Research Institute is located at–
(A) Bahraich (B) Ranchi
(C) Jhansi (D) Patna
Ans : (C)

149. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Amir Khusro – Etah
(B) Mirza Galib – Agra
(C) Josh – Malihabad
(D) Jigar – Gorakhpur
Ans : (D)

150. Begam Samru built a very famous Church in–
(A) Mount Abu (B) Nainital
(C) Sardhana(D) Kanpur
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *