UGC NET/JRF Examination History (Paper–III) Solved Paper2012

UGC-NET/JRF Examination, 2012
(Held in June 2012)
History (Paper-III) Solved Paper

Note : This paper contains seventy-five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

1. Match List-I (Archaeological Site) with List-II (Identification) and select the correct answer with the help of the code given below–
List-I (Archaeological Site)
(a) Bagore (b) Brahmagiri
(c) Maheshwara (d) Tekkalakota
List-II (Identification)
1; Chalcolithic site of Madhya Pradesh
2. Megalithic site of Karnataka
3. Mesolithic site of Rajasthan
4. Neolithic site of Karnataka
Codes:
(a (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 3 2 1 4
(C) 4 2 3 1 (D) 2 1 4 3
Ans : (B)

2. Which proto-historic site has yielded the evidence of threads of raw silk ? 
(A) Ahar (B) Inamgaon
(C) Navadatoli (D) Nevasa
Ans : (D)

3. Arrange the following Indologists in the chronological order and select the correct answer with the help of the code given below–
1. William Jones 2. Alexander Cunningham
3. James Burgess 4. James Fergusson
Codes:
(A) 1 2 4 3 (B) 4 1 2 3
(C) 1 4 3 2 (D) 2 4 1 3
Ans : (C)

4. Match List-I (Initiator /Writer) with List-II (Journal/Book) and select the correct answer with the help of the code given below–
List-I (Initiator/Writer)
(a) William Jones (b) James Fergusson
(c) Alexander Cunningham (d) James Burgess
List-II (Journal/Book)
1. Indian Antiquary 2. The Stupa of Bharhut
3. Asiatic Researches 4. Archaeology in India
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 2 1 3 4
(C) 4 2 1 3 (D) 1 3 4 2
Ans : (A)

5. Match List-I (Vedic rivers) with List-II (Present counterparts) and select the correct answer with the help of the code given below–
List-I (Vedic Rivers)
(a) Vipas (b) Parusni
(c) Vitasta (d) Sutudri
List-II (Present Counterparts)
1. Jhelum 2. Ravi
3. Beas 4. Sutlej
Codes:
 (a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 4 3 1
(C) 1 3 4 2 (D) 3 4 2 1
Ans : (A)

6. The Boghaz Keui inscription from Asia Minor refers to the following Vedic deities–
(A) Indra, Varuna, Agni and Surya
(B) Indra, Varuna, Mitra and Agni
(C) Indra, Mitra, Varuna and Nasatyas
(D) Indra, Mitra, Dyuas and Nasatyas
Ans : (C)

7. To which of the following tribes did King Sudasa, described in the Rgveda as having defeated ten Kings, belong ?
(A) Anu (B) Druhyu
(C) Tritsu (D) Yadu
Ans : (C)

8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A) : The Greek historian Hero-dotus tells us that India was the twentieth and most prosperous satrapy (province) of the Persian empise'. 
Reason (R) : By the time of Alexander's invasion (327-326 B.C.) all the Persian impact on India had become non-existent. 
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)

9. Who had made the following statement ? 
'Bhagavapi Khatrio ahampi khatrio' (Bhagawan [Buddha] was a Kshatriya I too am a kshatriya).
(A) Bimbisara (B) Prasenjit
(C) Ajatasatru (D) Sisunaga
Ans : (C)

10. Which one of the following Sangam poets has mentioned about the hoarded wealth of the rulers of the Nanda dynasty ?
(A) Avvaiyar (B Mamulanar
(C) Parnar (D) Ilango Adigal
Ans : (B)

11.Match List-I (Officer) with List-II (Department) and select the correct answer with the help of the code given below–
List-I (Officer)
(a) Sannidhata (b) Samaharta
(c) Panyadhaksa (d) Antaravamsika
List-II (Department)
1. Incharge of revenue collection
2. Incharge of commerce department
3. Incharge of the harem guards
4. Incharge of the treasury
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (5) 4 1 3 2
(C) 4 1 2 3 (D) 1 3 4 2
Ans : (C)

12. Match List-I (Ruler) with List-II (Associated person) and select the correct answer with the help of the codes given below–
List-I (Ruler)
(a) Bimbisara (b) Bindusara
(c) Ajatasatru (d) Gondopharnes
List-II (Associated person)
1. Deimachus 2. St. Thomas
3. Jivaka 4. Vassakara
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 2 3 1 4
(C) 4 2 3 1 (D) 3 2 4 1
Ans : (A)

13. It is generally accepted that a special feature of the period between 200 B.C. and 300 A.D. is the increase in external trade. Which of the following factors did not assist in the increase ?
(A) From a political point of view India had become one
(B) The Mauryas had constructed various roads and introduced uniform system of administration and this helped in increase in trade
(C) Indo-Greek rulers helped by establishing close relations with countries of the Mediterranean and West Asia
(D) The Saka, Parthian and Kusana rulers helped by establishing close ties with Central Asian rulers
Ans : (A)

14. Match List-I (Ancient Monument) with List-II (Characteristic feature) and select the correct answer with the help of the codes given below–
List-I (Ancient Monument)
(a) Sanchi Stupa (b) Nalanda
(c) Junnar (d) Ellora
List-II (Characteristic feature)
1. Tallest Buddhist structure
2. Represents Hindu, Buddhist and Jaina religions
3. Contained the relics of Sariputra and Maudgalyayana
4. Rock-cut Chaityahall with circular plan
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 2 3 1 4
(C) 3 2 4 1 (D) 1 4 3 2
Ans : (A)

15. Which one of the following is not correctly matched ? 
Ruler – Figure shown on his coin
(A) Kumaragupta I – Chakrapurusa
(B) Kaniska – Ardokso
(C) Agatho cles – Balarama
(D) Ksatrapa – Pallas Rajuvula
Ans : (A)

16. Match List-I (Ancient City) with List-II (Modern Representative) and select the Correct answer with the help of the codes given below–
List-I (Ancient City)
(a) Dasapura (b) Dvarasamudra
(c) Madhyamika (d) Samapa
List-II (Modern Representative)
1. Halebid 2. Mandsor
3. Nagari 4. Jaugada
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 1 4 2 3
(C) 3 2 1 4 (D) 2 3 4 1
Ans : (A)

17. Who among the of following assumed the title of 'Dharma-maharaja' which was justified by the performance of numerous Vedic sacrifices including the Asvamedha ?
(A) Pusyamitra (B) Sarvatata
(C) Samudragupta (D) Pravarasena I
Ans : (D)

18. The seat of third Sangam of Tamil poets was located at–
(A) Uraiyur (B) Madura
(C) Tanjore (D) Kanchi
Ans : (B)

19. Which one of the following Indian rulers had donated five villages to a Vihara built at Nalanda by Sailendra King Sri Balaputra ?
(A) Kumaragupta I (B) Harsa
(C) Devapala (D) Bhaskaravarman
Ans : (C)

20. The rulers of which dynasty of the Deccan have been described by the Arab writers as the four great sovereigns of the world ?
(A) Chalukyas of Vatapi (B) Chalukyas of Kalyani
(C) Mauryas of Konkan (D) Rastrakutas of Manyakheta
Ans : (D)

21. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Rajasekhara – Viddhasalabhanjika
(B) Sri Harsa – Naisadhiya Charita
(C) Mahendra – Kavirajamarga varman
(D) Sudraka – Mrichchakatikam
Ans : (C)

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). 
Assertion (A) : The growth of regional politics in early medieval India was accompanied by the composition of royal biographies by court poets.
Reason (R) : Sandhyakara- nandin's Ramacharita is written in slesa style and simultaneously tells the story of the epic hero Rama and the Pala King Rama-pala.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

23. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A) : The Sultans of Delhi managed to consolidate an empire comprising a large part of India with their military power.
Reason (R) : The main feature of the Delhi Sultanate was that the sultans based their military power with military elite bound together by Islam and certain tribal affinities.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below–
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is incorrect, but (R) is true
(D) (A) is correct, but (R) is false
Ans : (C)

24. The first reference of 'Turkan-i-Chihalgani' has been made in–
(A) Tabqat-i-Nasiri (B) Futuh-us-Salatin
(C) Kitabur Rehla (D) Khazain-ul-Futuh
Ans : (B)

25. Which Mongol general defeated Alauddin Khilji ?
(A) Qadar (B) Qutlugh Khwaja
(C) Targi (D) Iqbalmand
Ans : (C)

26. Diwan-i-Khalsa was responsible to look after the–
(A) Land under continuous cultivation
(B) Revenue free land granted as rewards
(C) Land under the direct control of the State
(D) Fallow land
Ans : (C)

27. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below–
List-I
(a) Malgujar (b) Mufti
(c) Anjuman (d) Khanazad
List-II
1. Hereditary Muslim aristocrats
2. Local Muslim Association
3. Muslim learned person expert in religious law
4. Landholding primary zamindar
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 3 4 1 2
(C) 2 4 3 1 (D) 1 3 2 4
Ans : (A)

28. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I
(a) Hundi (b) Dastak
(c) Sanad (d) Dadani
List-II
1. Mughal Imperial Order 2. Bill of Exchange
3. Advance paid to the primary producers
4. Permit issued to the European traders for the purpose of tax exemption
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 2 4 1 3 (D) 3 4 1 2
Ans : (C)

29. When did the nine cusped arches were for the first time used in Muslim architecture in India ?
(A) Buildings of Sikandar Lodi (B) Buildings of Sher Shah
(C) Buildings of Nur Jahan (D) Buildings of Shah Jahan
Ans : (D)

30. Who amongst the following commented on the rule of the First Afghan Empire in India that 'there was an opportunity to establish in India the constitutional monarchy but the dissensions amongst the Afghan nobles let the opportunity pass away' ?
(A) K. A. Nizami (B) Peter Jackson
(C) R. P. Tripathi (D) John F. Richards
Ans : (C)

31: Which one of the following statements is not correct about Alauddin Khalji ?
(A) He established the department called 'Diwan-i-Kohi'
(B) Ziyauddin Barni criticizes Alauddin's taxation policy
(C) Malik Fakhruddin, the Kotwal was loyal to him
(D) His son Qutbuddin Mubarak Khalji declared himself the 'Caliph'
Ans : (A)

32. The title of 'Mujaddid' was conferred to which Mughal Emperor by the contemporary historians ?
(A) Humayun (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans : (C)

33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below–
List-I
(a) Ramanuja (b) Chaitanya
(c) Vallabhacharya (d) Nanak
List-II
1. Pushti Marg  2. Nirguna Bhakti
3. Vishitadvaita Philosophy 4. Gaudiya Vaishnavism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 2 1 4 3
(C) 4 2 1 3 (D) 3 4 1 2
Ans : (D)

34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below–
List-I
(a) Qadiriya Order (b) Naqsbandiah Order
(c) Firdausi Order (d) Shuttari Order
List-II
1. Shaikh Badruddin Samara-khandi 2. Shah Abdullah
3. Khwaja Baqi Billah 4. Shah Nayamatullah
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 1 2
(C) 3 2 4 1 (D) 4 1 2 3
Ans : (B)

35. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below–
List-I
(a) Masand (b) Sahajdari
(c) Sardeshmukhi (d) Dal Khalsa
List-II
1. A deputy of the Sikh Guru
2. Non-Khalsa Sikhs
3. A term for Maratha revenue demand
4. Sikh religious organization
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 2 4 1 3 (D) 1 3 2 4
Ans : (A)

36. What new stylistic feature is found in the Tomb of Khan-i-Jahan Telangani built at Delhi under the Sultans of Delhi ? 
(A) Use of white marble against red sandstone (B) True Arch
(C) Double Dome (D) Octagonal in planning
Ans : (D)

37. Which styles of the Sultanate painting paved the way in the foundation of the Mughal style of painting ?
(A) Chaurapanchasika, Laur Charda and Indo-Persian
(B) Pala, Kashmiri and Laur Chanda
(C) Chaurpanchasika, Kashmiri and Indo-Persian 
(D) Indo-Persian, Pala and Kashmiri
Ans : (A)

38. Consider the following statements and point out the incorrect one–
(A) Babur's Memoirs provide a flood of light on contemporary affairs
(B) It exhibits Babur's interest in nature
(C) It provides no information about Farghana, Samarqand and Kabul where he spent time
(D) He throws light on his contemporaries, their good and bad points including himself
Ans : (C)

39. Tulsidas was the author of which book ?
(A) Kavitawali (B) Ramacharitamanas
(C) Gitawali (D) All of the above
Ans : (D)

40. Who among the following is considered as the founder of 'Varkari' sect ?
(A) Eknath (B) Tukaram
(C) Namdeva (D) Jnanesvara
Ans : (C)

41. Consider the following statements in the context of organization of Mughal ruling class during the 17th century and select the correct answer from the options given below–
(A) An aspect of the composite ruling class was the steady promotion of a small number of members belonging to the administrative services
(B) These members were generally drawn from Khatri and Kayastha castes
(C) A few Brahmins could also be found amongst this ruling class
(D) All of the above
Ans : (D)

42. Which one of the following Mughal painters was a caricaturist ?
(A) Basawan (B) Manohar
(C) Miskin (D) Abul Hasan
Ans : (C)

43. Shah Jahan fought llie Battle of Kartarpur against–
(A) Guru Hargovind Singh (B) Guru Har Kishan
(C) Guru Har Rai (D) Guru Tegh Bahadur
Ans : (A)

44. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A) :Recurring peasant revolts in the late 17th and early 18th centuries are believed to have been a major cause of the decline of Mughal Empire.
Reason (R) : Regional sentiments against a centralized Mughal State had not been there.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)

45. Which one of the following centre was not a Dutch commercial establishment in India ?
(A) Masulipatam (B) Karikal
(C) Hugli (D) Balasore
Ans : (C)

46. Name the English Officer who obtained Madras on lease in 1639 from the ruler of Chandragiri.
(A) Sir Thomas Roe (B) Francis Day
(C) Sir George Oxenden (D) Sir John Child
Ans : (B)

47. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists-
List-I
(a) Second Carnatic War (b) Third Anglo-Mysore War
(c) Second Anglo-Maratha War (d) Third Carnatic War
List-II
1. Treaty of Paris 2. Treaty of Aixha Chapelle
3. Treaty of Srirangapatnam 4. Treaty of Bassein
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 2 1 3 4
(C) 1 4 2 3 (D) 2 3 4 1
Ans : (D)

48. Which one of the following provisions was not part of the Subsidiary Alliance ?
(A) The State has to keep British force under the command of English General
(B) The State should take prior permission from the Company for waging of war or making peace with another State
(C) The State should not have relation with any European power except English East India Company
(D) The State can go for adoption in the case of not having natural heir
Ans : (D)

49. Name the Governor General who adopted a policy of the Europea-nisation of bureaucracy and an exclusion of Indians from higher posts.
(A) Warren Hastings (B) Cornwallis
(C) Wellesley (D) Dalhousie
Ans : (B)

50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R).
Assertion (A) : The British introduced different land revenue tenures in different parts of India.
Reason (R) : It led to the impoverishment of Indian peasantry. 
In the context of above two statements, which one of the following is correct ?
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) (A) is correct, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
Ans : (D)

51. Curzon-Kitchner Controversy of 1904-05 is related to–
(A) Partition of Bengal
(B) Abolition of military member in the Viceroy's Council
(C) Direct recruitment of police force
(D) Autonomy of the Calcutta University
Ans : (B)

52. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists–
List-I
(a) Punjab land Alienation Act
(b) Central Provinces land Alienation Act
(c) North West Provinces land Alienation Act
(d) Deccan Agricultural Relief Act
List-II
1. 1900 2. 1879
3. 1904 4. 1916
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 1 3 4
(C) 3 4 2 1 (D) 4 2 1 3
Ans : (A)

53. Name the ruler who was deposed in 1875 on charges of 'gross misrule'.
(A) Gangasingh of Bikaner (B) Bupendranath Singh of Patiala
(C) Krishna Raja Wadiar of Mysore (D) Malhar Rao Gaikwad of Baroda
Ans : (D)

54. The first English Evening Daily Newspaper from Madras was–
(A) The Madras Mail (B) The Madras Chronicle
(C) The Madras Herald (D) The Madras Standard
Ans : (A)

55. "Forget not that the lower classes, the ignorant, the poor, the illiterate, the cobbler, the sweeper are thy flesh and blood, thy brothers". These words are related to–
(A) Jyotiba Phule (B) Mahatma Gandhi
(C) B. R. Ambedkar (D) Swami Vivekananda
Ans : (D)

56. “The Indian Rebellion of 1857 was not one movement…. it was many”. The above statement has been made by–
(A) S. N. Sen (B) R. C. Majumdar
(C) C. A. Bayly (D) Eric Stokes
Ans : (C)

57. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists-
List-I
(a) Narayan Guru (b) Tripuraneni Ramaswamy Choudary
(c) Venkataraylu Naidu (d) Sridharula Naidu
List-II
1. Rising Sun 2. Jati Mimamsa
3. Shambuka Vadha 4. Veda Samaj
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 2 3 1 4
(C) 1 4 3 2 (D) 3 2 1 4
Ans : (B)

58. Select the correct answer from the codes given below about the chronological sequence of the movements–
1. Kuka Movement 2. Wahabi Movement
3. Mundas Revolt 4. Moplah Peasant Revolt
Codes :
(A) 2 1 3 4 (B) 1 3 2 4
(C) 2 1 4 3 (D) 3 2 1 4
Ans : (A)

59. Select the correct answer from the codes given below about the chronological sequence of the Act passed–
1. Brahmo Marriage Act 2. Sarada Act
3. Hindu Widow's Remarriage Act 4. Age of Consent Bill
Codes:
(A) 1 3 4 2 (B) 3 1 2 4
(C) 4 1 3 2 (D) 3 1 4 2
Ans : (D)

60. One of the following Congress leaders did not preside any Session of the Indian National Congress–
(A) Surendranath Bannerjee (B) Gopala Krishna Gokhale
(C) Bala Gangadhar Tilak (D) Mal1atma Gandhi
Ans : (C)

61. The first Swadeshi dacoity or robbery was organised in the year 1906 in–
(A) Maniktala (B) Rangapur
(C) Muzaffarpur (D) Midnapur
Ans : (B)

62. Who was called 'Morning Star' of Reformation ?
(A) Martin Luther (B) John Calvin
(C) Zwingli (D) John Wycliffe
Ans : (D)

63. Who used the word 'Cold War' first ?
(A) Winston Churchill (B) Bernard Baruch
(C) Marshal (D) Stressman
Ans : (A)

64. 'Pure Blood Aryan theory' is related to–
(A) Fascism (B) Nihalism
(C) Syndicalism (D) Nazism
Ans : (D)

65. What position Nelson Mandela occupied in the African National Congress at the time of his release from jail after 26 years in 1990 ?
(A) President (B) Vice-President
(C) Secretary (D) Advisor
Ans : (B)

66. What was Marshal Plan ?
(A) Control of European powers by military power
(B) To spread of American Dictatorship in Europe
(C) Economic package of USA to control Communism
(D) American Continent is meant for Americans only
Ans : (C)

67. A concrete outcome of the Wavell Plan was the–
(A) Constitution of the Constituent Assembly
(B) Complete independence for India gradually
(C) Hold a Referendum in the North-West Province
(D) Summoning of the Shimla Conference
Ans : (D)

68. Which one of the following Committees was appointed by the UPSC in 1974 to go into the issue of recruitment and selection methods ?
(A) Bhagwati Committee (B) D. S. Kothari Committee
(C) A. D. Gorwala Committee (D) Santhanam Committee
Ans : (B)

69. Who among the following explicitly states that "History bases all its conclusions on rational evidence" ?
(A) Herodotus (B) Thucydides
(C) Polybious (D) Tacitus
Ans : (B)

70. Which one of the following work was not authored by Leopol von Ranke?
(A) History of Rome (B) History of France
(C) History of the Popes (D) German History at the time of Reformation
Ans : (A)

Note - (Q., 71 to 75) Read the following passage carefully and choose the correct answer of the questions that follow–

Causation is a concept of such fundamental importance to historical understanding that E. H. Carr in his G.M. Trevelyan lectures (1961) declared the study of history to be the study of causes. But postmodernist thinking on the issue of historical causation is different. John Vincent would abandon the search for  causes as futile and rather look for explanations. Writing in 1976, Theodore Zeldin thought of causation and chronology as the two tyrants to historians, Hayden White attacked the concept of causation as depriving people of both their freedom of action in the present and of control over the future by trapping them in an inescapable network of causation. Postmodernist theory installs interpretation in the place of empirical research into the causes of specific events. 

Since the notion of cause depends on sequential time, some postmodernists attack the latter too. The cause of an occurrence must obviously come before it in time. But the postmodernist historian and philosopher, Ankersmit, says "Historical time is a recent and highly artificial invention of Western civilization," and the writing of historical narrative based on the concept of time, he has declared, is 'building on quicksand'. The post- modernists would prefer that the idea of sequential time be abandoned in the writing of history. 

Richard Evans shows how the very idea of postmodern is paradoxical in that it is contrary to the assertion that there are no time periods in history. And the post modernist statement that historical time is a thing of the past, itself uses the historical concept of time which the statement is intended to dismiss. The linear and sequential concept of time is far too powerful a principle to be dispensed with, for it is not an intellectual construct but a matter of everyday experience for people the world over. Time itself may be without boundaries, but in terms of human life it passes, and has limits.

71. What is the concept of causation by E. H. Carr ?
(A) History cannot be understood devoid of cause-effect relationship.
(B) History depends on time and space.
(C) It is a matter of every day personal experience to inquire about the basis of an event.
(D) Causes should be undertaken in totality.
Ans : (A)

72. What does postmodernist think about the Historical causation ?
(A) It is useless to search for it
(B) It puts limitation on the Historian
(C) Interpretation is necessary rather than the cause-effect relation
(D) There are different opinions
Ans : (D)

73. Which is not the concept of Time amongst the postmodernists ?
(A) It should not be studied in the interpretation of History
(B) It puts forth the theory that the interpretation of events be emphasized
(C) Time deals with past
(D) The factor of Time has not been thought of by the intellectuals
Ans : (D)

74. Who amongst the following wrote that the cause-effect relationship is an obstacle for History ?
(A) Richard Evans (B) Ankersrnit
(C) E. H. Carr (D) Theodore Zeldin
Ans : (D)

75. Which one of the following said that the narrative History writing considering the Time is like constructing a building on a weak foundation ?
(A) Ankersmit (B) Theodore Zeldin
(C) Richard Evans (D) E. H. Carr 
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *