UGC NET Visual Art Solved Paper (Full Solved)

UGC-NET JRF Examination, 2012

(Held in June 2012)
Visual Art (Paper - II) Solved Paper


Note : This paper contains fifty objective type questions, each question carrying two marks. Attempt all the questions.

1. During whose reign Mughal architecture was predominantly influenced by Rajasthahi architecture ?
(A) Akbar (B) Jehangir
(C) Shahjehan (D) Aurangzeb
ns : (B)

2. Name one of the following ideals which supported emergence of expressionism–
(A) Neoclassicism (B) Romanticism
(C) Realism (D) None of the above
Ans : (B)

3. Who said that art is a significant form ?
(A) I. A. Richards (B) Clive Bell
(C) Collingwood (D) Suzanne Langer
Ans : (B)

4. In which museum bust image of Kushan emperor Kanishka is housed ?
(A) National Museum, New Delhi
(B) Indian Museum, Kolkata
(C) Lahore Museum, Pakistan
(D) Archaeological Museum, Mathura
Ans : (D)

5. Which was the first newspaper published in India ?
(A) Times of India (B) Hindustan Times
(C) Bengal Gazette (D) Statesman
Ans : (C)

6. In which year the 'Copyright Act' came into force ?
(A) 1947 (B) 1957
(C) 1952 (D) 1989
Ans : (B)

7. Promotion is persuasive communication to sell all, except–
(A) Competition (B) Service
(C) Product (D) Concept
Ans : (A)

8. One advantage, publicity may enjoy over advertising, is–
(A) Credibility (B) Selectivity
(C) Control (D) Simplicity
Ans : (A)

9. What is the medium of painting entitled 'The River' painted by Probir Gupta ?
(A) Iron oxide and Acrylic colours
(B) Oil colours
(C) Acrylic colours
(D) Oil and Acrylic colours
Ans : (A)

10. Name the painter of "Jallianwala Bagh-Symbol of Urge for Freedom"–
(A) F. N. Souza (B) K. S. Kulkarni
(C) Bimal Das Gupta (D) Pran Nath Mago
Ans : (D)

11. Where is located Raza Library known for Indian miniature paintings collection ?
(A) Shyampur (B) Rampur
(C) Kanpur (D) Bilaspur
Ans : (B)

12. Who painted the 'Splash Front Page' in ink on newspaper ?
(A) Satish Gujral (B) B. B. Mukherjee
(C) M. F. Hussain (D) R. N. Chakravorty
Ans : (C)

13. Evidence of earliest rock-cut architecture was found at–
(A) Ajanta caves (B) Lomas hrishi caves
(C) Kailashnath temple, Ellora (D) Badami caves
Ans : (B)

14. Lothal and Kalibangan both are–
(A) Situated in Gujarat (B) Pre Mauryan sites
(C) Famous for ancient past (D) Harappan site
Ans : (D)

15. The sculpture 'Japanese War God' is made by–
(A) Pablo Picasso (B) Michaelangelo
(C) Eduardo Paolozzi (D) Marino Marini
Ans : (C)

16. Debiprasad Roy Chaudhury used to teach at–
(A) Government College of Art & Craft, Calcutta
(B) J. J. School of Art, Bombay
(C) Government College of Art, Madras
(D) College of Art, New Delhi
Ans : (C)

17. In offset printing images are reproduced–
(A) Reduced (B) Upside down
(C) Reverse (D) Exactly the same
Ans : (D)

18. Name one of these elements related to Print Making–
(A) Moulding (B) Etching
(C) Gouache (D) Weaving
Ans : (B)

19. In the 'Bull fight' series Picasso used–
(A) Offset Lithography (B) Soft Ground
(C) Relief Etching (D) Sugar Lift Etching
Ans : (A)

20. The material 'Asphaltum' is also known as–
(A) Resin (B) French Chalk
(C) Charcoal (D) Bitumen
Ans : (D)

21. Assertion (A) : Rodin is a symbolist as well as Impressionist.
Reason (R) : As Rodin combines two dominant directions of late 19th century art in his work.
(A) (A) is not correct, (R) is partially correct
(B) (A) is correct, (R) is also correct
(C) (A) is correct, (R) is not correct
(D) (A) is not correct, (R) is also not correct
Ans : (B)

22. Assertion (A) : Textural surface in figural sculptures creates life sensation.
Reason (R) : Sculptors found it a new technique to make sculptures differently.
(A) (A) is partially correct, (R) is correct
(B) (A) is correct, (R) is partially correct
(C) (A) is not correct, (R) is partially correct
(D) (A) and (R) both are partially correct
Ans : (B)

23. Assertion (A) : Retail advertising is locally oriented.
Reason (R) : Retail advertising helps in selling goods and services directly to the consumers.
(A) (A) and (R) both are not correct
(B) (A) is correct, (R) is not correct
(C) (A) is not correct, (R) is correct
(D) (A) and (R) both are correct
Ans : (D)

24. Assertion (A) : Brand is the combination of name, word, symbols or design that identifies one particular product.
Reason (R) : Branding helps differentiating one product from other competing products.
(A) (A) is correct, (R) is not correct
(B) (A) and (R) both are correct
(C) (A) and (R) both are not correct
(D) (A) is not correct, (R) is correct
Ans : (A)

25. Assertion (A) : Monuments erected during the reign of Feroz Shah Tughlaq are strong, gigantic but simple.
Reason (R) : Because during his time there was scarcity of artisans and less funding was available due to wrong policies of his predecessor .
(A) (A) and (R) both are correct
(B) (A) is correct, (R) is not correct
(C) (A) and (R) both are not correct
(D) (A) is not correct, (R) is correct
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *