UGC NET Solved Question Papers Visual Art

UGC-NET JRF Examination, 2012

(Held in June 2012)

Visual Art (Paper - II) Solved Paper

( Questions No 1 - 25 )
Note : This paper contains fifty objective type questions, each question carrying two marks. Attempt all the questions.

26. Assertion (A) : Contemporary art is complex in nature.
eason (R) : Since it has grown out of mental environ of contemporary society where every individual has freedom of expression and his own sensibility .
(A) (A) is correct, (R) is not correct
(B) (A) and (R) both are not correct
(C) (A) and (R) both are correct
(D) (A) is correct, (R) is partially correct
Ans : (C)

27. Assertion (A) : Etching prints can be made using metal plate or hard surface.
Reason (R) : Etching is easily done without any technical support.
(A) (A) and (R) both are not correct
(B) (A) is correct, (R) is not correct
(C) (A) is correct, (R) is also correct
(D) (A) is not correct, (R) is correct
Ans : (B)

28. Assertion (A) : In India print making movement took place during the end of 20th century .
Reason (R) : It was an impact since many notable print makers from U .S.A. worked in India during that time.
(A) (A) and (R) both are correct
(B) (A) is not correct, (R) is correct
(C) (A) and (R) both are not correct
(D) (A) is correct, (R) is not correct
Ans : (A)

29. Assertion (A) : Illustration of Hamzanama, in twelve volumes show a dramatic treatment of events, broad handling, bright expressive colours.
Reason (R) : Akbar was a man of literary and fine aesthetic taste who admired to depict the adventures of Mir Hamza, an uncle of the Profet.
(A) (A) and (R) both are correct
(B) (A) is not correct, (R) is correct
(C) (A) and (R) both are not correct
(D) (A) is correct, (R) is not correct
Ans : (A)

30. Assertion (A) : G. R. Santosh is considered as a Tantric Painter.
Reason (R) : Since he hailed from Kashmir and practiced Yoga Tantra.
(A) (A) is correct, but (R) is partially correct
(B) (A) and (R) both are correct
(C) (A) is not correct, (R) is correct
(D) (A) and (R) both are not correct
Ans : (B)

31. Select the correct chronological sequence of the artists of Renaissance–
(A) Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci, Masaccio
(B) Masaccio, Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci
(C) Donato Bramante, Botticelli, Leonardo da Vinci, Masaccio
(D) Donato Bramante, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci
Ans : (A)

32. Select correct chronological sequence of Orissan temples–
(A) Parasuramesvara, Vaital Deul, Lingaraj, Sun Temple of Konark
(B) Vaital Deul, Parasuramesvara, Lingaraj, Sun Temple of Konark
(C) Parasuramesvara, Lingaraj, Vaital Deul, Sun Temple of Konark
(D) Lingaraj, Parasuramesvara, Vaital Deul, Sun Temple of Konark
Ans : (C)

33. Select the correct sequence of techniques in order as invented–
(A) Dry-point, Aquatint, Line Etching, Metal Engraving
(B) Line Etching, Dry-point, Metal Engraving, Aquatint
(C) Dry-point, Aquatint, Metal Engraving, Line Etching
(D) Dry-point, Metal Engraving, Line Etching, Aquatint
Ans : (D)

34. Select the correct sequence of material used in silk screen printing–
(A) Squeeze, Frame, Exposing table, Printing table
(B) Exposing table, Printing table, Squeeze, Frame
(C) Frame, Exposing table, printing table, Squeeze
(D) Squeeze, Frame, Printing table, Exposing table
Ans : (C)

35. Select the correct sequence of factors affecting the client-agency relationship–
(A) Chemistry, Communication, Conduct, Changes
(B) Chemistry, Conduct, Changes, Communication
(C) Conduct, Chemistry, Communication, Changes
(D) Communication, Conduct, Changes, Chemistry
Ans : (A)

36. Select the correct sequence in order of maximum perceiving ability–
(A) Eye, Ear, Taste, Smell (B) Smell, Taste, Eye, Ear
(C) Ear, Smell, Eye, Taste (D) Eye, Ear, Smell, Taste
Ans : (D)

37. Select the correct chronological sequence of the artists–
(A) Hanson, Matisse, Delacroix, Brancusi
(B) Delacroix, Matisse, Brancusi, Hanson
(C) Delacroix, Brancusi, Matisse, Hanson
(D) Delacroix, Hanson, Matisse, Brancusi
Ans : (B)

38. Select the correct sequence of steps–
(A) Carving, Maquette, Drawing, Finishing
(B) Maquette, Drawing, Carving, Finishing
(C) Drawing, Finishing, Carving, Maquette
(D) Drawing, Maquette, Carving, Finishing
Ans : (D)

39. Select the correct chronological sequence of the paintings–
(A) Cave Monastery, Khilari, Brooding, Haldi Grinders
(B) Khilari, Cave Monastery, Haldi Grinders, Brooding
(C) Brooding, Haldi Grinders, Cave Monastery , Khilari
(D) Haldi grinders, Brooding, Khilari, Cave Monastery
Ans : (C)

40. Select the correct chronological sequence of the artist who worked on geometrical forms–
(A) Om Prakash, B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan
(B) G. R. Santosh, Om Prakash, B. Khanna, J. Swaminathan
(C) B. Khanna, G. R. Santosh, J.Swaminathan, Om Prakash
(D) J. Swaminathan, G. R. Santosh, B. Khanna, Om Prakash
Ans : (D)

41. Match the following iconographical attributes to their respective deities–
(a) Ushnish (b) Chakra
(c) Trishul (d) Kamandala
1. Vishnu 2. Shiva
3. Buddha 4. Bodhisattva Maitreya
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 4 3 2 1
(C) 2 1 3 4 (D) 3 1 2 4
Ans : (B)

42. Match the following sculptures to their respective sites–
(a) Ravan Shaking Mount Kailash (b) Maheshmurti
(c) Ganga-avataran (d) Mauryan Bull Capital
1. Lauriyanandan Garh 2. Kailashnath Temple, Ellora
3. Elephanta Caves 4. Mahabalipuram
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 4 2 1
(C) 1 2 3 4 (D) 2 3 1 4
Ans : (D)

43. Match the following–
(a) Jay Zharotia — 1. Kolkata
(b ) Laxma Goud — 2. Baroda
(c) Rini Dhumal — 3. Delhi
(d) Sanat Kar — 4. Hyderabad
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 3 4 2 1
(C) 4 1 3 2 (D) 2 3 4 1
Ans : (B)

44. Match the following–
(a) Jagmohan Chopra (b) Prayag Jha Chillar
(c) Sanat Kar (d) Palani Appan
1. Aquatint 2. Drawing with print impression
3. Collography 4. Wood Intaglio
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 2 3 1 4
(C) 3 1 4 2 (D) 4 1 2 3
Ans : (C)

45. Match the material with sculpture mediums–
(a) Carving — 1. Clay
(b) Modelling — 2. Brass
(c) Casting — 3. Scrap metal
(d) Assemblage — 4. Stone
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 1 3 4
(C) 4 1 2 3 (D) 1 2 3 4
Ans : (C)

46. Match the following artists with their relevant creative works–
(a) Prodosh Das Gupta (b) Edgar Degas
(c) Constantin Brancusi (d) Raghav Kaneria
1. Bird in Space 2. The Bull
3. Little Fourteen year old Dancer 4. In Bondage
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3 (B) 4 3 1 2
(C) 2 3 4 1 (D) 2 1 4 3
Ans : (B)

47. Match the following–
(a) Donate Eyes (b) End Polio Now
(c) Be a Vegetarian (d) Atithi Devo Bhav
1. Amitabh Bachchan 2. Aishwarya Rai
3. Amir Khan 4. Maneka Gandhi
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 4 3 2
(C) 3 2 4 1 (D) 4 3 1 2
Ans : (A)

48. Match the following–
(a) Maximum Point Size (b ) Entangled Interlaced Initial
(c) Unit of Resolution (d) Pictorial/Illustrated Text
1. Cypher 2. 72 point
3. Pictogram 4. DPI
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2 (B) 3 2 4 1
(C) 1 3 2 4 (D) 2 1 4 3
Ans : (D)

49. Match the following terms with painting medium–
(a) Light to dark (b) Dark to lightpainting
(c) Pasting (d) Etching
1. Oil Painting 2. Water colour
3. Graphic 4. Collage
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 2 4 3 1
(C) 2 3 4 1 (D) 1 2 3 4
Ans : (A)

50. Match the following artists with their places–
(a) Asit Kumar Haldar (b) B. C. Sanyal
(c) Ravindra Nath Tagore (d) N. S. Bendre
1. Delhi 2. Baroda
3. Lucknow 4. Shantiniketan
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 3 1 4 2
(C) 4 2 1 3 (D) 2 4 3 1
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *