UGC NET / JRF Political Science Solved Question Paper

UGC-NET/JRF Examination, 2012
(Held in June 2012)
Political Science (Paper - III)

( Questions No 1-25 )
Note : This paper contains seventy five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

26. In which country all courts including all levels of the State Courts have the power of Judicial review ?
(A) India (B) Switzerland
(C) America (D) Australia
Ans : (C)

27. The Indian Federal System differs from the American Federal System in respect of the following :
1. Representation of the States in the Upper House of the Federal Legislature.
2. Existence of a Written Constitution.
3. Vesting of Residuary Powers.
4. Dual Citizenship.
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) only 4
Ans : (B)

28. Which one of the following is the most important characteristics of a Parliamentary Government ?
(A) Majority Rule (B) Rule of Law
(C) Direct election of Member of Parliament
(D) Collective responsibility of the Executive to the Legislature
Ans : (D)

29. Which one of the following federal systems was taken as a model by K. C. Wheare for judging other federal systems ?
(A) Australian federal system (B) American federal system
(C) Swiss federal system (D) Canadian federal system
Ans : (B)

30. Given below are two statements, one lalbelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer from the codes.
Assertion (A) : Presidential system is suitable for meeting crises.
Reason (R) : The President has a fixed tenure.
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (B)

31. The Constituent Assembly was set–up under the–
(A) Cripps Mission (B) Cabinet Mission Plan
(C) Wavell Plan (D) Nehru Report
Ans : (B)

32. Who said the following ? "India's Constitution was born more in fear and trepidation than in hope and inspiration"–
(A) Paul Brass (B) Myron Weiner
(C) K. C. Wheare (D) Jennings
Ans : (A)

33. Which of the following Articles of the Constitution shields legislation from being declared unconstitutional and void ?
(A) Art. 15 B (B) Art. 51 A
(C) Art. 31 B (D) Art. 29 A
Ans : (C)

34. Which of the following Amendments to the Indian Constitution has made Right to Education a Fundamental Right ?
(A) 92nd (B) 94th
(C) 93rd (D) 91st
Ans : (C)

35. Which of the following statements is not correct ?
(A) First Proclamation of Emergency was declared in 1962
(B) Second Proclamation of Emergency was declared in 1971
(C) Third Proclamation of Emergency was declared in 1975
(D) Second and Third Proclamations of Emergency were revoked in 1978
Ans : (D)

36. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the Centre and the States falls under its–
(A) Advisory Jurisdiction (B) Appellate Jurisdiction
(C) Original Jurisdiction (D) Advisory and Appellate Jurisdiction
Ans : (C)

37. Who tried to period Indian politics in terms of the tussle between a 'demand polity' and a command polity' ?
(A) Rajni Kothari (B) Partha Chatterjee
(C) Lloyd and Susanne Rudolph (D) Myron Weiner
Ans : (C)

38. Caste based reservations are labelled as–
(A) Affirmative Action (B) Positive Discrimination
(C) State Intervention (D) Society Egalitarianism
Ans : (B)

39. Which of the following was headed by Raja Dhare and Nam Devdhasal ?
(A) Dalit Tiger (B) Bheem Shakti
(C) Dalit Panther (D) Dalit Elephant
Ans : (C)

40. Lloyd and Susanne Rudolf saw the State in India as 'Polymorphous' .What does it mean ?
(A) Creature of manifold forms and orientation
(B) Creature of multiple layers
(C) Hybrid creature
(D) Constantly changing creature
Ans : (A)

41. Who is the author of 'Political Economy of Development in India' ?
(A) Amartya Sen (B) Subipta Kaviraj
(C) Pranab Bardhan (D) Hanza Allavi
Ans : (C)

42. In order to ensure free and fair elections and to conduct all elections to the Panchayats, the power is vested with–
(A) Chief Election Commissioner of India
(B) Chief Minister of the State
(C) State Election Commission
(D) Chief Secretary of the State
Ans : (C)

43. Assertion (A) : The President of India is the Constitutional Head of the State.
Reason (R) : All powers are vested in the Council of Ministers headed by the Prime Minister.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
(a) Emergence of Muslim League (b) Lucknow Pact
(c) Motilal Nehru Report (d) Two-Nation Theory
1. 1940 2. 1906
3. 1916 4. 1928
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 2 3 4 1
(C) 4 3 1 2 (D) 1 3 4 2
Ans : (B)

45. What is the correct sequence of the following Presidents of India ? Use the codes given below–
1. Dr. Zakir Hussain 2. Dr. Rajendra Prasad
3. Dr. Shankar Dayal Sharma 4. R. Venkataraman
(A) 1 2 4 3 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans : (B)

46. Consider the following statements—
In the area of organizational principles :
1. In working out organisational principles, Gulick was influenced by Fayol's fourteen principles.
2. Urwick warns against the 'use of committees for the purpose of administration'.
3. Gulick gives no regard to the bases on which work may be divided.
4. Fayol believed in the principle of 'unity of command'.
Which of these statements is / are correct ?
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 2 and 3
(C) 1 and 4 (D) 1, 2 and 4
Ans : (D)

47. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
(a) Frederick Herzberg (b) Abraham Maslow
(c) Fred W. Riggs (d) M. P. Follett
1. The Need Hierarchy 2. The existence of 'Clects'
3. Motivator –Hygiene Approach 4. Concept of Partnership
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 2 3 4 1
(C) 1 4 2 3 (D) 4 3 2 1
Ans : (A)

48. According to Chester I. Barnard which one of the following is not correct about an order to be authoritative ?
(A) It should conform to the purpose of the organisation
(B) It should be intelligible
(C) It should be motivating monetarily
(D) It should be feasible
Ans : (C)

49. According to Mooney, conferring of specified authority by a higher authority is–
(A) Decentralization (B) Delegation
(C) Deconcentration (D) Disintegration
Ans : (B)

50. Who defined development administration as "Action-oriented, goal-oriented administrative system" ?
(A) Fred W. Riggs (B) Dwight Waldo
(C) Robert Dahl (D) Edward Weidner
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *