UGC NET / JRF Political Science Solved Paper– III

UGC-NET/JRF Examination, 2012
(Held in June 2012)

Political Science (Paper - III)

Note : This paper contains seventy five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

1. Which among the following statements is not correct ?
(A) Post-behavioural political theory interrelates value and fact
(B) Post-behavioural political theory is ethnocentric
(C) Post-behavioural political theory is tied to action and relevancy
(D) Post-behavioural political theory is change oriented
Ans : (B)

2. Positive liberalism does not believe in–
(A) Welfare State (B) Nanny State
(C) State as a moral agency (D) Minimal state
Ans : (D)

3. Marx does not believe in–
(A) Human consciousness determines social existence
(B) Ideas are the reflections of the interplay of material forces
(C) The base determines the superstructure
(D) Matter is active and dynamic
Ans : (A)

4. Rawlsian concept of justice is based on–
(A) Distributive principle (B) Agreement principle
(C) Difference principle (D) Joint method principle
Ans : (C)

5. The term 'Ideology' was first used in the year–
(A) 1789 (B) 1792
(C) 1795 (D) 1797
Ans : (D)

6. Satyavir Ki Katha, translated into Gujarati by Gandhiji was from–
(A) The Prince (B) Dialogues of Plato
(C) The Social Contract (D) War and Peace
Ans : (B)

7. Who adopted communism to Asiatic form ?
(A) M. N. Roy (B) Mao-Tse-Tung
(C) Lenin (D) Trotsky
Ans : (B)

8. Which one among the following statements is correct ?
(A) Platonic justice is a legal concept
(B) The Greek word for Justice is dikaisune
(C) Platonic justice meant true in word and deed and paying one's debts to Gods and men
(D) Platonic Justice consists in conformity to the laws and institutions laid down by the Sovereign for his benefit and enforced by his power
Ans : (B)

9. Locke's view on 'state of nature' is–
(A) Pre-social (B) Pre-political
(C) Pre-social and pre-political (D) Social and Political
Ans : (B)

10. Which one among the following statements is true ?
(A) The Prince deals with providing requirements for the maintenance of political instability in the Republics
(B) The Discourses expounds the requirements for the maintenance of political instability in principalities
(C) The Prince is concerned with the qualities of Princes, the Discourses place a greater emphasis on the civic demands on citizens
(D) None of the above
Ans : (C)

11. Who said: "Human nature is an ensemble of social relations" ?
(A) Gandhiji (B) M. N. Roy
(C) Aurobindo (D) Mao
Ans : (B)

12. Aurobindo is mainly famous because of his–
(A) Political Ideology (B) Revolutionary Activities
(C) Life Divine (D) Association with Mother
Ans : (C)

13. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) : Platonic justice represents a disposition to do the right thing.
Reason (R) : It is good to be unjust but bad to suffer injustice.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (C)

14. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I (Authors)
(a) Friedrich Hayek (b) John Rawls
(c) Amartya Sen (d) Plato
List-II (Books)
1. The Politics 2. Idea of Justice
3. The Road to Serfdom 4. A Theory of Justice
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2 (B) 3 4 2 1
(C) 1 2 4 3 (D) 2 3 1 4
Ans : (B)

15. What is the correct sequence of the following in the Aristotle's Theory of Causation ?
1. Material cause 2. Formal cause
3. Final cause 4. Efficient cause
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 2 4 3 1 (B) 4 3 1 2
(C) 3 1 2 4 (D) 1 4 2 3
Ans : (D)

16. Who said that the structural-functional approach was weak in change, the social process approach was weak in politics and the comparative history approach was weak in theory ?
(A) Huntington (B) Paul F. Kress
(C) Jean Blondel (D) Samir Amin
Ans : (A)

17. Who among the following interpreted functionalism as an alternative approach to Marxism ?
(A) Paul F. Kress (B) Nicholson and Reynolds
(C) W. G. Runciman (D) Morton Kaplan
Ans : (C)

18. Which one of the following has tried to give an essentially engineering orientation to human behaviour ?
(A) Input-output analysis
(B) Structural–functional approach
(C) Communications theory
(D) Behavioural approach
Ans : (C)

19. The characteristics of Almond's political system mostly resemble those of the political system(s) of–
(A) United States of America (B) Scandinavian countries
(C) Developing countries (D) Latin American countries
Ans : (A)

20. Who among the following identifies political development with the "institutionalisation of political organisations and procedures" ?
(A) Huntington (B) Lucian Pye
(C) Organski (D) Almond
Ans : (A)

21. Which one of the following approaches / theories was first started as a critique of democracy and socialism ?
(A) Elite theory (B) Structural–functional approach
(C) Communications theory (D) Game theory
Ans : (A)

22. Who among the following divided the non competitive party system into one-party authoritarian, one-party pluralistic and one-party totalitarian ?
(A) Alan Ball (B) La Palombara and Myron Weiner
(C) Harry Eckstein (D) James Jump
Ans : (B)

23. In which of the following forms of Government is the second chamber as indispensable part of legislature ?
(A) Presidential (B) Parliamentary
(C) Unitary (D) Federal
Ans : (D)

24. Which one of the following books has a chapter on 'Politics in India' ?
(A) The Civic Culture Revisited
(B) Politics and Government
(C) Political Development and Social Change
(D) Comparative Politics Today
Ans : (D)

25. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists :
List-I (Form of Government)
(a) Parliamentary, Federal, Republican
(b ) Presidential, Federal, Republican
(c) Parliamentary, Unitary, Monarchical
(d) Parliamentary -cum- Presidential, Unitary, Republican
List-II (Name of the Country)
1. The United Kingdom 2. India
3. France 4. The United States of America
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4 (D) 2 4 1 3
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *