UGC NET / JRF Political Science Previous Papers (Fully Solved)

UGC-NET/JRF Examination, 2012
(Held in June 2012)
Political Science (Paper - III)

( Questions No 1-50 )
Note : This paper contains seventy five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

51. According to David Nachmias and D. H. Rosenbloom, which one of the following is not a feature of participatory bureaucracy ?
(A) Civil Service Associations to protect them from political tyranny
(B) High level of social representativeness in a national bureaucracy
(C) Participation of bureaucratic employees in decisions
(D) Citizen participation in bureaucratic policy making
Ans : (A)

52. Who among the following introduced the concept of 'Zone of Indifference' in an organisation ?
(A) Herbert Simon (B) Douglas McGregor
(C) Chester I. Barnard (D) Chris Argyris
Ans : (C)

53. Taylor's concept of Mental Revolution stands for–
(A) Cooperation, Harmony and Restricted output
(B) Restricted output and Cooperation
(C) Harmony and Cooperation
(D) Economy, Cooperation and restricted output
Ans : (C)

54. Which of the following committee recommended two-tier Panchayatiraj institutions ?
(A) Ashok Mehta Committee (B) G.V.K. Rao Committee
(C) R. R. Diwakar Committee (D) L. M. Singhvi Committee
Ans : (A)

55. When was the Central Vigilance Commission set up by the Government of India ?
(A) 1961 (B) 1964
(C) 1967 (D) 1971
Ans : (B)

56. Arrange the following committees in chronological order and choose the correct answer from the codes given below :
1. Kripalani Committee 2. Santhanam Committee
3. Tek Chand Committee 4. Vivian Bose Committee
Codes:
(A) 3 4 1 2 (B) 1 4 3 2
(C) 4 1 3 2 (D) 3 1 4 2
Ans : (D)

57. Which of the following committee recommended Block Level Planning ?
(A) Hanumantha Rao Committee
(B) G. V. K. Rao Committee
(C) L. N. Singhvi Committee
(D) Dantwala Committee
Ans : (D)

58. Which among the following is not a feature of Liberalisation ?
(A) Deregulation (B) Debureaucratisation
(C) Disinvestment (D) Statisation
Ans : (D)

59. The institution of 'Ombudsman' was first introduced in–
(A) Denmark (B) UK
(C) Sweden (D) Switzerland
Ans : (C)

60. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A) : Talking about responsibility, Follett maintains that "the distinction between those who manage and those who are managed is somewhat fading."
Reason (R) : 'Each individual function must be seen in terms of its interdependence with other functions' in the organisation.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)

61. Which of the following was an important figure in the development of liberal perspectives on international politics ?
(A) Thomas Hobbes (B) Woodrow Wilson
(C) Hans J. Morganthan (D) Henry Kissinger
Ans : (B)

62. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below–
List-I
(a) Samuel P. Huntington (b) Joseph Nye
(c) Susan Strange (d) Immanuel Wallerstein
List-II
1. Retreat of the State 2. World Systems
3. Clash of Civilizations 4. Soft Power
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1 (D) 3 1 2 4
Ans : (A)

63. The Bretton Woods Agreement–
(A) led to a campaign to save the rainforest
(B) argues that the Soviet Union was a success of the unmixed economy
(C) led to the establishment of the International Monetary Fund (IMF)
(D) led to the establishment of the World Wildlife Fund (WWF)
Ans : (C)

64. According to many realists, how is international peace best secured ?
(A) Concessions by peaceful States to powerful ones
(B) A balance of power between States
(C) Trying to spread democratic values throughout the world
(D) A worldwide federation of States
Ans : (B)

65. In the field of nuclear strategy what does MAD stand for ?
(A) Missiles Are Dangerous (B) Mammals Are Doomed
(C) Make America Die (D) Mutually Assured Destruction
Ans : (D)

66. Who said the following, "War is Foreign Policy by other means" ?
(A) Carl von Clausewitz (B) Napoleon Bonaparte
(C) Quincy Wright (D) Hugo Clausewitz
Ans : (A)

67. Non-alignment as India's foreign policy meant–
(A) neutrality
(B) equidistance between the three blocs during the cold war
(C) independence and judging each issue on its relevance to our national interest
(D) interference into the internal affairs of other States
Ans : (C)

68. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)–
Assertion (A) : India is for nuclear disarmament at the global level and for a credible minimum deterrence at the regional level.
Reason (R) : India's nuclear policy has dual objectives.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) arid (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans : (A)

69. What is the correct sequence of the following Ministers of External Affairs of India ?
1. S. M. Krishna 2. Atal Behari Vajpayee
3. Pranab Mukherjee 4. Swarna Singh
Arrange the following chronologically from who came first :
(A) 4 2 3 1 (B) 2 4 1 3
(C) 4 3 2 1 (D) 1 3 4 2
Ans : (A)

70. 'Indira Doctrine' is considered an important aspect of India's foreign policy for it defines–
(A) The objectives of India's foreign policy
(B) It equates India's security with that of the region and the predominance of India
(C) India's security is coterminous with the region and any interference of external powers is taken as a threat to India's security
(D) Doctrine enunciated by Prime Minister Indira Gandhi which was for the neighbours
Ans : (C)

71. The United Nations Charter is mainly–
(A) largely concerned with individual human rights
(B) wholly concerned with the relationship between States
(C) devoted to a wide range of subjects including peace, justice, freedom and economic and social rights
(D) devoted to duties and rights of great, medium and small powers
Ans : (C)

72. International society tradition is also known as the–
(A) Anglo-American School of International Relations
(B) English School of International Relations
(C) European School of International Relations
(D) Alternative School of International Relations
Ans : (B)

73. The main purpose of the Indo-Sri Lanka Accord was–
(A) India's war against Tamils
(B) India's intention to partition Sri Lanka
(C) To end the ethnic strife between the Sinhalese and Tamils
(D) To legalise Tamil Militant groups
Ans : (C)

74: The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum–
(A) is part of a more general trend towards regional blocs
(B) accounts for over half the world's GDP
(C) has member states which include authoritarian regimes as well as democracies.
(D) All of the above are true
Ans : (D)

75. The US approach to the Cold War was originally set out in–
(A) The Nixon Doctrine (B) The Marshall Plan
(C) The Monroe Doctrine (D) The Truman Doctrine
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *