IBPS CWE Specialist Officer Exam Solved Question Paper 2012

Specialist Officers [IT-Officer (Scale-I)] Common Written Exam., 2012
(Held on 11-3-2012)
Professional Knowledge Solved Paper

( Question No. 1 - 25 )
26. Which command will be used with vi editor to append text at end of line ?
(A) A (B) a
(C) i (D) I
(E) None of the above
Ans : (A)

27. Which the result of a computation depends on the speed of the processes involved there is said to be ?
(A) Cycle stealing (B) Race condition
(C) A time look (D) A dead lock
(E) None of the above
Ans : (B)

28. Which of the following feature is true regarding concatenated virtual circuits ?
(A) A sequence of virtual circuits is set up from source through one or more gateways to the destination
(B) Each gateway maintains table telling which virtual circle pass through it
(C) The scheme works best when all the networks have roughly the same properties
(D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (E)

29. A compiler which runs on one machine and generates a code for another machine–
(A) Bootstrap
(B) Cross-compiler (C) Lexical analyzer
(D) All of the above (E) None of the above
Ans : (B)

30. Banker's algorithm for resource allocation deals with–
(A) Dead lock prevention (B) Dead lock avoidance
(C) Dead lock recovery (D) Mutual exclusion
(E) None of the above
Ans : (B)

31. A method, which transfers the entire block of data from its own buffer to main memory takes place without intervention by cup–
(A) Programmed input / output (B) Interrupt driven input / output
(C) Direct Memory Access (DMA) (D) Resident Monitor
(E) None of the above
Ans : (C)

32. Which the maximum clock rate is quoted for a logic family, it applies to a?
(A) Shiftregister (B) Flip-flop
(C) Counter (D) Single logic gate
(E) None of the above
Ans : (A)

33. Which of the following table helps in representing the previous .and next state of the sequential circuit prior to and after the clock pulse respectively?
(A) Truth table (B) Characteristic table
(C) Excitation table (D) Both (A) and (B)
(E) None of the above
Ans : (C)

34. A large computer information system maintains many different computer files. Which among them is called a perpetual file ?
(A) Specialized file (B) Log file
(C) Master file (D) History file
(E) None of the above
Ans : (C)

35. One method of programming a computer to exhibit intelligence is called modeling–
(A) Simulation (B) Cognitization
(C) Psychic amelioration (D) Duplication
(E) None of the above
Ans : (A)

36. In fiber optics the attenuation of light through glass depends on the–
(A) Wavelength of light (B) Frequency of light
(C) Speed of light (D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (A)

37. Ap-channel enhancement type MOSFET performs much the same function a PNP Transistor except that–
(A) It operates much faster (B) It is considerably larger
(C) It is controlled by voltage larger than current
(D) It is controlled by current rather than a voltage like a bipolar transistor
(E) None of the above
Ans : (C)

38. Among directory entry-node and file contents, which will be changed when a file is updated ?
(A) Only directory entry and file contents (B) Only inode and file contents
(C) Both (A) and (B) (D) Only directory entry
(E) None of the above
 Ans : (B)

39. Which of the following is an important component of semantic analysis ?
(A) Symbol table (B) Type checking
(C) Lex (D) Yacc
(E) None of the above
Ans : (B)

40. Which of the following systems implementation approaches should be used if you want to run the old system and the new system at the same time for a specified period ?
(A) Direct (B) Pilot
(C) Phased (D) Parallel
(E) None of the above
Ans : (D)

41. Which of the following derivation does a top-down parser ? The input is assumed to be scanned in left to right order ?
(A) Left most derivation
(B) Left most derivation traced out in reverse
(C) Right most derivation
(D) Right most derivation traced out in reverse
(E) None of the above
Ans : (A)

42. CIDR (Classless Inter Domain Routing)–
(A) It is used in class C Networks (B) It is used in class B Networks
(C) It is used in class A Networks (D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (A)

43. Internal auditors should review data system design before they are–
(A) Developed (B) Implemented
(C) Modified (D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (B)

44. Which language has recently become the defector standard for interfacing application programs with relational database system ?
(A) Oracle (B) SQL
(C) Dbase (D) 4GL
(E) None of the above
Ans : (B)

45. A program that places programs into main memory and prepares them for execution–
(A) Linker (B) Assembler
(C) Loader (D) Absolute entity
(E) None of the above
Ans : (C)

46. A generalization of the Boyce Codd Normal Form to relation schemes which includes the multivated dependencies is called–
(A) Second Normal Form (B) Third Normal Form
(C) Fourth Normal Form (D) Fifth Normal Form
(E) None of the above
Ans : (C)

47. Lexical Analyzer transforms as input streams into–
(A) Regular Expression (B) Sequence of tokens
(C) Binary (D) Symbols
(E) None of the above
Ans : (B)

48. If we traverse binary search tree, in which manner that we get in ascending manner–
(A) Inorder (B) Preorder
(C) Post order (D) Graph
(E) None of the above
Ans : (A)

49. Binary number 101110000 is equivalent to decimal–
(A) 716 (B) 722
(C) 718 (D) 724
Ans : (A)

50. The collection of communication line and routers form the–
(A) Router (B) Bridge
(C) Subnet (D) Packet
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *