Everyday Science Questions & Answers - Everyday Science Quiz


Everyday Science Quiz
1. If force is expressed in newton and the distance in meter, then the work done is expressed in–
(A) Joule
(B) Kg wt
(C) Kg wt m
(D) Watt
Ans : (A)

2. The Law of Natural Selection is associated with–
(A) Dalton
(B) Darwin
(C) Kepler
(D) Mendel
Ans : (B)

3. When cream is separated from milk–
(A) the density of milk increases
(B) the density of milk decreases
(C) the density of milk remains unchanged
(D) it becomes more viscous
Ans : (A)

4. The element of an electric stove is made of–
(A) copper
(B) aluminium
(C) magnalium
(D) nicrome
 Ans : (D)

5. The red blood cells are formed in the–
(A) heart
(B) liver
(C) lymph nodes
(D) bone marrow
Ans : (D)

6. Wet-bulb and dry-bulb thermo-meters are used to determine–
(A) the minimum temperature at a place in any 24-hour period
(B) relative humidity
(C) air pressure
(D) the maximum temperature at a place in any 24-hour period
Ans : (B)

7. One of the isotopes of iodine has a “half life” of 25 minutes. This information tells us that if we start with a given quantity of the isotopes, 50 minutes later there will remain–
(A) one-fourth of the original amount
(B) approximately the same amount
(C) one-half of the original amount
(D) none
Ans : (A)

8. The most abundant element the earth’s atmosphere is–
(A) carbon dioxide
(B) hydrogen
(C) oxygen
(D) nitrogen
Ans : (D)

9. Which of the following diseases is generally spread by fleas ?
(A) Small pox
(B) Tetanus
(C) Typhus
(D) Yellow fever
Ans : (D)

10. All of the following are plant products except–
(A) cork
(B) hemp
(C) silk
(D) linen
Ans : (C)

11. Which of the following colours has got the maximum refractive index for glass ?
(A) Blue
(B) Green
(C) Red
(D) Indigo
Ans : (C)

12. For digestion of fat, bile is needed. This is secreted by the–
(A) stomach
(B) pituitary gland
(C) pancreas
(D) liver
Ans : (D)

13. Excessive secretion from the pituitary gland in children results in–
(A) increased height
(B) retarded growth
(C) weakening of bones
(D) None of the above
Ans : (A)

14. Weight of an object put in a satellite orbiting in space around the earth is–
(A) the same as on the earth
(B) slightly more then that on the earth
(C) less then that on the earth
(D) reduced to zero
Ans : (D)

15. Which of the following food articles contain only one of the five constituents of diet, viz., fasts, carbohydrates, proteins, mineral salts and vitamins ?
(A) Bread
(B) Mongo
(C) Milk
(D) Sugar
Ans : (D)

16. In which of the following pairs, the two substances forming the pairs are chemically most dissimilar ?
(A) Sugar and paper
(B) Butter and paraffin wax
(C) Chalk and marble
(D) Charcoal and diamond
Ans : (B)

17. Primary rainbow is formed when light suffers–
(A) two internal refractions before emerging out of the drop
(B) one internal refraction before emerging out of the drop
(C) no internal refraction
(D) either one or two internal refractions before emerging out of the drop
Ans : (B)

18. Astigmatism (for a human eye) can be removed by using–
(A) concave lens
(B) convex lens
(C) cylindrical lens
(D) prismatic lens
Ans : (C)

19. How can the spherical aberration of a human eye be corrected ?
(A) By using a cylindrical lens
(B) By using a plano-convex lens
(C) By using a thin lens
(D) None of the above
Ans : (B)

20. An electric bell is placed inside a bell jar which is connected to a vacuum pump. When the bell jar is completely evacuated–
(A) no sound can be heard
(B) the loudness of the sound will remain unchanged
(C) the loudness of the sound will increase
(D) the loudness  of the sound will decrease
Ans : (A)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *