20 GK Questions and Answers on Everyday Science

GK Questions on Everyday Science

1. Which of the following vitamins is helpful for coagulation of blood  ?
(A) C (B) D (C) E (D) K
Ans : (D)

2. For purifying drinking water, alum is used–
(A) for coagulation of mud particles (B) to kill bacteria
(C) to remove salts (D) to remove gases
Ans : (A)

3. A weather balloon is not fully inflated on the ground because–
(A) if the balloon is fully inflated, it may not remain stable in a storm
(B) the air inside the balloon expands as it rises and may burst
(C) it cannot withstand the outside pressure if fully inflated
(D) None of these
Ans : (B)

4. Vitamin B12 is most useful for combating–
(A) anaemia (B) goitre
(C) night blindness (D) rickets
Ans : (A)

5. A transistor is most likely to be found in a–
(A) fuse (B) fluorescent lamp
(C) hearing aid (D) wrist watch
Ans : (C)

6. A person born with the inner ear missing–
(A) would not have the Eustachian tube
(B) would never be able to hear sound
(C) would be able to hear only with an electronic hearing aid
(D) could only hear a loud explosion
Ans : (B)
   
7. The possibility of hereditary variation is greatest when–
(A) self-fertilisation occurs, as in some plants
(B) an abundant amount of food is provided for the egg
(C) organisms reproduce sexually
(D) organisms reproduce asexually
Ans : (C)

8. Steel is more elastic then rubber because–
(A) its density is high (B) it is a metal
(C) ratio of stress to strain is more (D) ratio of stress to strain is less
Ans : (C)

9. The chief purpose if crop rotation is to check the loss of topsoil–
(A) by water erosion (B) by wind erosion
(C) by weathering (D) pf its mineral content
Ans : (D)

10. Which of the following acts as a resistance against disease in the body ?
(A) Carbohydrates (B) Red corpuscles
(C) Vitamins (D) White corpuscles
Ans : (D)

11. What is function of a dynamo ?
(A) To convert heat energy into light energy
(B) To convert light energy into heat energy
(C) To convert mechanical energy into electrical energy
(D) To convert electrical energy into mechanical energy
Ans : (C)

12. The chief constituent of Gobar Gas is–
(A) ethane (B) methane
(C) hydrogen (D) carbon dioxide
Ans : (B)

13. Who is credited with the development of polio vaccine ?
(A) Linus Pauling
(B) Jonas Salk
(C) Melvin Calvin
(D) Selman Waksman
Ans : (B)

14. Which one of the following statements regarding sound is true ?
(A) It travels at its greatest speed in vacuum.
(B) It produces transverse vibrations in the medium in which it travels.
(C) Its source is always a vibrating material.
(D) It cannot travel through liquids.
Ans : (C)

15. The clear sky looks blue because of–
(A) reflection of light (B) refraction of light
(C) diffraction of light (D) dispersion of light
Ans : (D)

16. Which of the following in the human body is popularly called the ‘Adam’s Apple’?
(A) Adrenal (B) Liver
(C) Thyroid (D) Thymus
Ans : (C)

17. Which one of the following substances is obtained by the fractionation of human blood ?
(A) Antivenom serum (B) Gamma globulin
(C) Polio vaccine (D) Diphtheria antitoxin
Ans : (B)

18. Of the blood groups A, B, AB and O, which one is transfused into a person whose blood group is A ?
(A)  Group A only (B)  Group B only
(C)  Group A and O (D)  Group AB only
Ans : (C)

19. The three abundant elements in the earth’s crust are aluminium, oxygen and silicon. The correct order of their abundance is–
(A) oxygen, aluminium, silicon (B) aluminium, silicon, oxygen
(C) oxygen, silicon, aluminium (D) silicon, oxygen, aluminium
Ans : (D)

20. Penicillin is widely used as–
(A) an antiseptic (B) a disinfectant
(C) an antibiotic (D) an insecticide
Ans : (C)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *