UPSC Combined Defense Services Exam | GK Question Paper 2012

UPSC Combined Defence Services Exam, 2012
(Held on September 2012)
General Knowledge Solved Question Paper

1. A device which is used in our TV set, Computer, Radio set for storing the electric charge is –
(A) resistor (B) inductor
(C) capacitor (D) conductor
Ans : (C)

2. A bus travels at a speed of 50 km per hour to go from its origin to its destination at a distance of 300 km and travels at a speed of 60 km per hour to return to the origin. What is the average speed of the bus ?
(A) 54.55 km per hour (B) 55 km per hour
(C) 55.55 km per hour (D) 54 km per hour
Ans : (A)

3. Which one among the following is called terrestrial planet ?
(A) Mercury (B) Jupiter
(C) Saturn (D) Uranus
Ans : (A)

4. The waves that help scientists to understand the internal structure of the Earth are –
(A) primary waves (B) secondary waves
(C) surface waves (D) longitudinal waves
Ans : (C)

5. Gaddis are –
(A) fishermen of Kerala (B) pastoralists of Arunachal Pradesh
(C) shepherds of Himachal Pradesh (D) nomads of Rajasthan desert
Ans : (C)

6. Which one among the following is not included in the Fundamental Rights embodied in the Constitution of India?
(A) Right to Equality (B) Right to Freedom
(C) Right against Exploitation (D) Right to Information
Ans : (D)

7. The writ of ‘Prohibition’ is issued by a superior court –
(A) to prevent an inferior court or tribunal from exceeding its jurisdiction or acting contrary to the rules of natural justice
(B) to an inferior court or body exercising judicial or quasijudicial functions to transfer the record of proceedings in a case for its review
(C) where it can call upon a person to show under what authority he/she is holding the office
(D) to an authority to produce an illegally detained person before the court for trial
Ans : (A)

8. Which one among the following is not a Fundamental Duty of the citizen of India ?
(A) To develop scientific temper, humanism and the spirit of inquiry and reform
(B) To safeguard public property and to abjure violence
(C) To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
(D) To practice family planning and to control population
Ans : (D)

9. Which one among the following writs literally means you ‘may have the body’?
(A) Certiorari (B) Habeas corps
(C) Mandamus (D) Quo warranto
Ans : (B)

10. During the recent Venus transit (Jue 2012), the planet appeared as a tiny black circle moving on the Sun. The black colour on the Sun is because the planet –
(A) is black in colour
(B) obstructed all light from the Sun
(C) was invisible due to bright rays from the Sun
(D) behaved as a block hole during its transit
Ans : (C)

11. Which one among the following is not a recommendation of the Sarkaria Commission on the appointment of the Governor in a State?
(A) He/She must not have participated in active polities his/least for some time before his/her appointment as Governor
(B) The Chief Justice of the Supreme Court may be consulted by the President in selecting a Governor
(C) The Governor’s term of office of five years should not be disturbed except very rarely
(D) The Governor should not be the native of the State
Ans : (B)

12. Which one among the following nuclear-capable countries has a declared No First Use policy ?
(A) United States of America (B) People’s Republic of China
(C) Pakistan (D) Russia
Ans : (B)

13. The year 2002 Code of Conduct related to territorial and maritime dispute in the South China Sea was signed between China and –
(A) Philippines (B) Vietnam
(C) United States of America (D) ASEAN
Ans : (D)

14. Which one among the following statement about Mohamed Nasheed of Maldives is not correct ?
(A) He was the first President of Maldives to be elected through multiparty elections
(B) He became the President of Maldives in the year 2008
(C) He was a strong advocate of the policies of long time President Maumoon Abdul Gayoom
(D) He has been advocating and promoting democracy and human rights in Maldives
Ans : (C)

15. Shunglu Committee was appointed by the Prime Minister to –
(A) draft the Jan Lokpal Bill
(B) look into the corruption charges in the conduct of Commonwealth Games
(C) look into telecom scam
(D) inquire into phone tapping amid a corporate lobbyist scandal
Ans : (B)

16. Anna Hazare was awarded the Padma Bhushan in recognition for –
(A) his war against corruption and launching Bhrashtachar Virodhi Jan Andolan
(B) his service to the Indian Army
(C) transforming a barren–dry village called Ralegan–Siddhi in Maharashtra’s Ahmednagar district into a model village of self–sufficiency, ecofriendly and harmony
(D) his remarkable social service in the Adivasi areas of Bihar
Ans : (C)

17. Which one among the following Indian events will be upgraded as an international event from February 2013?
(A) Toshali Craft Mela (B) Surajkund Crafe Mela
(C) Sindhu Darshan Festival (D) Pushkar Fair
Ans : (B)

18. The polity of the Harappan people, as derived from the material evidence, was –
(A) secular–federalist (B) theocratic–federalist
(C) oligarchic (D) theocratic unitary
Ans : (D)

19. Jaubani is a dance form traditionally performed in North Eastern India by the –
(A) Dimasas (B) Mizos
(C) Khasis (D) Bodos
Ans : (A)

20. Who among the following cultures were the first to paint their pottery ?
(A) Mesolithic (B) Chalcolithic
(C) Neolithic (D) Iron Age
Ans : (C)

21. Iodised salt is a –
(A) mixture of potassium iodide and common salt
(B) mixture of molecular iodine and common salt
(C) compound formed by combination of potassium iodide and common salt
(D) compound formed by molecular iodine and common salt
Ans : (A)

22. Antacids are commonly used to get rid of acidity in the stomach, A commonly used antacid is –
(A) sodium hydrogen phthalate
(B) magnesium hydroxide
(C) calcium hydroxide
(D) manganese acetate
Ans : (B)

23. Recently Apply Computers of USA has launched a touchpad which allows a user to operate desktop computer with finger gestures, eliminating the need for a mouse. What is the name of the device?
(A) Mirror image pad (B) Virtual pad
(C) Fingertip track pad (D) Magic track pad
Ans : (D)

24. The first Indian ruler to be shown in images as wearing a dress akin to trousers is –
(A) Chandragupta (B) Ashoka
(C) Kanishka (D) Samudragupta
Ans : (C)

25. Which one among the following is not a function of Mr Bakhshi, the head of the military department as well as of the nobility under mughal rule ?
(A) He mad recommendations for appointment to Mansabs to the Emperor
(B) He collected reports of intelligence and information agencies of the empire and presented them to the Emperor at the court
(C) He was responsible for all incomes and expenditures, and held control over Khalisa, Jagir and Inam lands
(D) He was responsible for the security of foreign travellers on the highways of the empire
Ans : (C)

26. The variability among living organisms from all sources including terrestrial, marine and other ecosystems and the ecological complexes of which they are part which includes diversity within species, between species of ecsystems refers to –
(A) geographical diversity (B) zoological diversity
(C) ecological diversity (D) biological diversity
Ans : (D)

27. Surgeons can perform delicate operations by using devices through computers. This technology is known as –
(A) robotics (B) simulation
(C) forecasting (D) computer forensics
Ans : (A)

28. On the labels of the bottles, some soft drinks are claimed to be acidity regulators. They regulate acidity using –
(A) carbon dioxide (B) bicarbonate salts
(C) both carbon dioxide and bicarbonate salts (D) carbon dioxide and lime
Ans : (B)

29. The gas which turns limewater milky is –
(A) carbon dioxide (B) carbon monoxide
(C) ammonia (D) nitrogen dioxide
Ans : (A)

30. When deep–sea fishes are brought to the surface of the sea, their bodies burst. This is because the blood in their bodies flows at very –
(A) high speed (B) high pressure
(C) low speed (D) low pressure
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *