UIIC Administrative Officers Solved Paper : General Awareness 2012

United India Insurance Company Administrative Officers Exam., 2012 
(Held on 3-6-2012)
General Awareness : Solved Paper

1. The World Environment Day is celebrated on which of the following days ?
(A) October 5 (B) August 5
(C) July 5 (D) June 5
Ans : (D)

2. Project 'Sankalp' is associated with the eradication of–
(A) Polio (B) HIV/AIDS
(C) Illiteracy (D) Tuberculosis
Ans : (B)

3. When were the First General Election held in India ?
(A) 1949 (B) 1950
(C) 1951 (D) 1952
Ans : (C)

4. The time taken by light to reach from Sun to Earth is–
(A) 8 min 16.6sec (B) 9 min 16.6 sec
(C) 10 min 16.6 sec (D) 11 min 16.6 sec
Ans : (A)

5. The Great Dividing Mountain Range is located in–
(A) South America (B) Europe
(C) East America (D) South Central Asia
Ans : (C)

6. Match List-I (Tribal Groups) with List-1I (Found in) as per the codes given below–
(a) Baigas
(b) Bhotias
(c) Gaddis
(d) Khonds
1. Uttarakhand
2. Himachal Pradesh
3. Madhya Pradesh
4. Odisha
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 4 2 1 3
(C) 3 1 2 4
(D) 1 4 3 2
Ans : (C)

7. The name of the scheme, 'major initiative in public-private partnership during pregnancy check-up' launched in India on February 9, 2004 is–
(A) Vande Mataram Scheme (B) Bharat Nirman Scheme
(C) Social Security Scheme (D) Rajrajeshwari Mahila Kalyanscheme
Ans : (A)

8. Actor Shammi Kapoor, who passed away recently, won the Filmfare Best Actor Award once in his career for the film–
(A) Tumsa NahinDekha (B) Professor
(C) Brahmachari (D) leevan lyoti
Ans : (C)

9. Which State Capital was declared 'non-free zone' for outside job-seekers by an order of the President of India that will disallow candidates from applying for Government jobs there ?
(A) Chennai (B) Hyderabad
(C) Bangalore (D) Mumbai
Ans : (B)

10. Which is the nationwide scheme launched by the Union Sports Ministry to utilise sports infrastructure in the country for developing young talent ?
(A) Practice and Play (B) My Stadium
(C) Develop the Game (D) Come and Play
Ans : (D)

11. …………..of Tehelka's Kolkata News Bureau was in March, 2012 chosen for Chameli Devi Jain Award, 2012.
(A) Tusha Mittal (B) Asha Sharma
(C) Nandini Dey (D) Deepanjana Banerjee
Ans : (A)

12. Who among the following is one of the recipients of the Nobel Peace Prize-2011 ?
(A) Tomas Transtromer (B) Jules A. Hoffmann
(C) Bruce A. Beutler (D) Ellen Johnson Sirleaf
Ans : (D)

13. Maoists in which of the following countries recently decided to accept Government's offer of 'Golden Handshake' and enter into 'Civilian life' or mainstream of the society ?
(A) Bhutan (B) Nepal
(C) Bangladesh (D) Myanmar
Ans : (B)

14. Which of the following countries is not a member of ASEAN ?
(A) Thailand (B) Vietnam
(C) Myanmar (D) Brazil
Ans : (D)

15. Which of the following terms is used in the game of Badminton ?
(A) Hoops (B) Tee
(C) Oropshot (D) Stroke
Ans : (D)

16. The great river Mekong does not run through–
(A) China (B) Malaysia
(C) Laos (D) Cambodia
Ans : (B)

17. Match List-I (Books) with List-II (Authors) and select the correct answer using the codes given below–
(a) My Precidential Years
(b) The Hindu View of Life
(c) Voice of Conscience
(d) Without Fear or Fervour
1. S. Radhakrishnan
2. V. V. Girl
3. N. Sanjiva Reddy
4. R. Venkataraman
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 4 3 2 1
(C) 2 3 4 1
(D) 4 1 2 3
Ans : (D)

18. The actual name of the sabarmati Ashram set up by Gandhiji on his return from South Africa was–
(A) Navajeevan Ashram (B) Wardha Ashram
(C) Swaraj Ashram (D) Satyagrah Ashram
Ans : (D)

19. Which of the following articles of the Constitution: of India deal with a five year term for the Lok sabha and Legislative Assemblies ?
(A) Articles 93 and 182 (B) Articles 92 and 181
(C) Articles 83 and 172 (D) Articles 82 and 171
Ans : (C)

20. To obtain scholarship under Siksha Sahayog Yojana, which of the following conditions must be fulfilled ?
1. The parent of the student must be covered under Janshree Bima Yojana.
2. The student must be studying in 9th to 12 standards.
3. The family must be BPL category.
Choose the correct options–
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 1 and 3
(D) All, 2 and 3
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *