Sub-Inspector of Police Model Question Paper

Madhya Pradesh Sub-Inspector Police Exam., 2012
(Held on 16-9-2012)

General Knowledge : Solved Paper

51. Some men are travelling with their horses. At one point of time, half the men are riding their horses while the rest are walking along leading their horses. If the number of legs on the ground at that time is 40, what is the number of horses in the party ?
(A) 8 (B) 10
(C) 12 (D) None of these
Ans : (A)

52. A family is comprised of father, mother, son and daughter. The father's age is 3 times the age of the daughter. The son is half as old as his mother and is 7 years older than his sister. If the father is 9 years older than his wife, what is the mother's age ?
(A) 45 years (B) 50 years
(C) 60 years (D) None of these
Ans : (C)

53. Six friends went for a vacation and stayed in a resort where nine cottages in a row were available for them. They all stayed in separate cottages. Mohan, Rani and Chitra did not stay in the cottages at the two ends. Nobody stayed next to Mohan and Salman. There was only one empty cottage between Mohan and Chitra. Jayant's cottage was adjacent to both Chitra and Anil. Rani stayed next to the cottage at the beginning. Which cottages remain empty after they are accommodated ?
(A) Nos. 1, 6, 8 (B) Nos. 4, 6, 8
(C) Nos. 3, 5, 9 (D) Nos. 2, 5, 7
Ans : (A)

54. A plane mirror is kept in front of a clock. If the actual time is 3 : 25, what time would the reflection show (if we notice only the positions of the two hands of the clock and do not pay attention to the numerals on the dial) ?
(A) 9 : 55 (B) 8 : 35
(C) 3 : 25 (D) None of these
Ans : (B)

55. A person has five coins. If he knows for certain that–
1. Coin no.1 is genuine;
2. One of the remaining four coins is counterfeit and its weight is different from the others.
then what is the minimum number of weighings which will enable him to find out which coin is counterfeit and whether it is heavier or lighter than the others ?
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans : (B)

56. Six students are taking coffee in the coffeehouse. A and Bare from Delhi while the others C, D, P and Q are from Bhopal. D and Q are tall while the others are short. A, C and D are girls while the others are boys. Who is the tall girl from Bhopal ?
(A) C (B) D
(C) P (D) Q
Ans : (C)

57. What is the missing number ?
0 1 2 3
1 3 4 16
2 5 6 ?
(A) 22 (B) 106
(C) 39 (D) None of these
Ans : (C)

58. The remnants of one of the most ancient civilizations of the world, 'Indus Valley Civilization', were first discovered in Harappa. Where is this Harappa situated ?
(A) Sind, Pakistan
(B) Punjab, India
(C) Punjab, Pakistan
(D) Haryana, India
Ans : (A)

59. In 1950s, the Archaeological Survey of India found several sites in one part of India which yielded evidence that the Mohenjodaro-Harappa Civilization was centred, not in Indus Valley, but in this part of India. In which present State are these sites situated ?
(A) Maharashtra (B) Gujarat
(C) Rajasthan (D) Punjab
Ans : (B)

60. River Narmada flows down from Amarkantak Hills to the sea. What is the name of the area where it meets the sea ?
(A) Gulf of Kutch (B) Gulf of Khambat
(C) Gulf of Mannar (D) Bay of Bengal
Ans : (B)

61. Commonwealth Games, 2010 were held at–
(A) Colombo (B) London
(C) NewDelhi (D) Seoul
Ans : (C)

62. Karera Sanctuary is situated at–
(A) shivpuri (B) Mandsaur
(C) Damoh (D) Tikamgarh
Ans : (A)

63. Barman Fair is held at–
(A) Sodalpur (B) Porsa
(C) Pipaliya Khurd (D) Gadarwara
Ans : (D)

64. Who is the 'Man of the Tournament' of World Cup Cricket, 2011 ?
(A) Yuvraj Singh (B) Kumar Sangakara
(C) Ricky Ponting (D) Jacques Kallis
Ans : (A)

65. Which of the following National Highways does not pass through Madhya Pradesh ?
(A) NH27 (B) NH28
(C) NH 78 (D) NH 79
Ans : (B)

66. How many tiers of administration are there in Panchayati Raj in Madhya Pradesh ?
(A) A single tier-at village level
(B) Two tiers-at village and district levels
(C) Three tiers-at village, block and district levels
(D) Four tiers-at village, block district and State levels
Ans : (C)

67. In the Bhopal Gas Tragedy of 1984, which was the gas that had leaked out ?
(A) Carbon monoxide (B) Hydrogen sulphide
(C) Ethyl cyanide (D) Methyl isocyanate
Ans : (D)

68. Who founded the Ramakrishna Mission ?
(A) Ramakrishna Paramhans
(B) Swami Dayananda Saraswati
(C) Swami Vivekananda
(D) Shankaracharya
Ans : (C)

69. Which architect has prepared the plan for Chandigarh city ?
(A) Edwin Lutyens (B) Le Corbusier
(C) Charles Correa (D) None of these
Ans : (B)

70. Who got the Khajuraho temples constructed ?
(A) Chhatrasal (B) Kings of Parmar dynasty
(C) Kings of Chandel dynasty (D) King Bhoja
Ans : (C)

71. Who was the founder of the Chola dynasty in South India ?
(A) Karikala (B) Parantaka
(C) Rajaraja (D) None of these
Ans : (D)

72. Which was the most famous festival of the Vijayanagar empire ?
(A) Ramnavami (B) Brahmotsava
(C) Mahanavami (D) Vasantotsava
Ans : (C)

73. The famous caves at Ajanta-Ellora contain statues and murals associated with–
(A) Hinduism (B) Buddhism
(C) Jainism (D) All of these
Ans : (D)

74. Which 'pir' lies in the famous 'mazar' at Ajmer ?
(A) Muin-ud-din Chishti (B) Nizam-ud-din Auliya
(C) Baba Farid (D) Sheikh salim Chishti
Ans : (A)

75. Where was the Jain Seer Lord Mahavira born ?
(A) Lumbini (Nepal) (B) Kunda (Bihar)
(C) Shravanbelgola (Karnataka) (D) None of these
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *