Political Science Tests

Political Science Tests
1. Who criticized the List’s theory of Development ?
(A) Huntington (B) P. T. Bauer
(C) Hildebrand (D) B. S. Yamey
Ans: (C)

2. The Islamic Fundamentalism movement took place in—
(A) South-East Asia (B) East Asia
(C) West Asia (D) None of these
Ans: (C)

3. Medha Patkar is associated with the—
(A) Chipko movement (B) Baliapal movement
(C) Narmada Bachao movement (D) Silent Valley movement
Ans: (C)

4. The Silent Valley movement was launched in—
(A) Madhya Pradesh (B) Kerala
(C) Rajasthan (D) Tamil Nadu
Ans: (B)

5. Which one of the following factors did not contribute towards the rise of nationalism in India?
(A) Press (B) Western education
(C) Socio-religious movements (D) Muslim communalism
Ans: (D)

6. Neo-liberalism emphasizes on—
(A) Increased state intervention (B) Role of market
(C) Increased trade barriers (D) A democratic political system
Ans: (B)

7. Which one of the following approaches has popularized the term ‘Political Culture’?
(A) Institutional approach (B) Political Sociology Approach
(C) Legal Approach (D) Political Economy Approach
Ans: (B)

8. “The mode of production of the material means of existence conditions the whole process of
social, political and intellectual life.” Who has made this statement?
(A) Karl Marx (B) Michels
(C) Friedman (D) Schumpeter
Ans: (A)

9. The concept of ‘Co-operative intelligence’ was coined by—
(A) Macpherson (B) Walker
(C) John Dewey (D) None of these
Ans: (C)

10. Referendum by petition was first used in—
(A) Switzerland (B) the USA
(C) Canada (D) Britain
Ans: (A)

11. The concept of residue is developed by—
(A) Mosca (B) Michels
(C) Pareto (D) None of these
Ans: (C)

12. The Central Military Council in China was established by the Constitution in the year—
(A) 1954 (B) 1970
(C) 1978 (D) 1982
Ans: (D)

13. The South African Constitution provided self-government to—
(A) Transkei and Ciskei (B) Venda and Bophuthatswana
(C) Both (A) and (b) (D) None of the above
Ans: (C)

14. The federal government in the USA has been strengthened by the—
(A) 11th Amendment (B) 16th Amendment
(C) 26th Amendment (D) 12th Amendment
Ans: (B)

15. In Canada, residuary powers have been given to the—
(A) Centre (B) Provinces
(C) Both the Centres and the Provinces (D) None of the above
Ans: (A)

16. The British North America Act established a federation in Canada in the year—
(A) 1870 (B) 1867
(C) 1907 (D) 1887
Ans: (B)

17. In Germany, the Centre—
(A) enjoys the power to effect changes in the boundaries, etc. of the States
(B) does not have the power to alter the boundaries of the states
(C) has been forbidden to effect any change in the boundaries of the States
(D) has no power with respect to the States
Ans: (A)

18. ‘Federal Capital Territory’ is a special unit of a federation which exists in—
(A) The USSR (B) Nigeria
(C) Australia (D) The USA
Ans: (B)

19. In Nigeria, the amendment to the Constitution—
(A) Can be carried out by National Assembly
(B) Can be carried out by State Assemblies
(C) Cannot be carried out by the National Assembly itself and the approval of the houses of the
State Assemblies is essential
(D) Can be carried out by any State Assembly provided the National Assembly approves with
two-thirds majority
Ans: (C)

20. In the beginning the aim of A. O. Hume was to make Congress a—
(A) social organization (B) cultural organization
(C) political organization (D) all the above
Ans: (A)


Comments & Contact Form


Email *

Message *