Political Science Question Paper

Political Science Question Paper
1. Who among the following explained the views of T.H. Green on State as “Human consciousness postulates liberty, liberty involves rights and rights demand the state”?
(A) H.J. Laski (B) R.M. MacIver
(C) E. Barker (D) S.M. Lipset
Ans: (C)

2. From which one of the following perspectives, has the notion of human rights been criticised?
(A) Universalism (B) Cultural identity
(C) Secularism (D) Individualism
Ans: (B)

3. Who among the following, beside the three leading contractualists, favoured the theory of natural rights and who denied it, respectively?
(A) J.S. Mill and J. Bentham (B) T. Paine and J. Bentham
(C) T. Paine and J.S. Mill (D) T.H. Green and J.S. Mill
Ans: (B)

4. The kind of equality that the rule of law enshrines, is—
(A) substantive (B) procedural
(C) distributive (D) patterned
Ans: (B)

5. The Rawlsian notion of justice is—
(A) socialist (B) utilitarian
(C) communitarian (D) liberal
Ans: (D)

6. Which one of the following has a close affinity to the rule of law?
(A) Material Law (B) Judicial Supremacy
(C) Constitutionalism (D) Separation of Powers
Ans: (C)

7. Hegel viewed Civil Society as an embodiment of—
(A) Particularity (B) Unity
(C) Universality (D) Community
Ans: (D)

8. Who among the following first put forward the concept of Swaraj?
(A) K.C. Bhattacharya (B) Jawaharlal Nehru
(C) M.K. Gandhi (D) B.G. Tilak
Ans: (D)

9. “Polity (in the modern sense of democracy) is more stable and given less occasion for revolution.” This statement is attributed to—
(A) Cicero (B) Plato
(C) Polibius (D) Aristotle
Ans: (D)

10. The understanding of democracy as a mode of distribution power widely, thereby preventing its concentration in few hands is termed as—
(A) Pluralist (B) Federalist
(C) Participatory (D) Representative
Ans: (A)

11. Who among the following favoured educational qualification as the basis for right to vote?
(A) J. Bentham (B) J.S. Mill
(C) T.H. Green (D) E. Barker
Ans: (B)

12. In the Lok Sabha elections, who among the following can order recount of the votes polled, if a candidate so demands?
(A) Chief Election Commissioner (B) Election Commission of India
(C) Chief Electoral Officer of the Constituency (D) Returning Officer of the Constituency
Ans: (D)

13. Participatory Democracy calls for?
(A) Greater involvement of the citizens in the business of legislature
(B) Active engagement of the representatives in the affairs of their constituencies
(C) Greater and active engagement of citizen in governance
(D) Increasing the voter turnout in elections
Ans: (C)

14. Which one of the following is NOT a mechanism to ensure political accountability?
(A) Periodic elections (B) Informed public opinion
(C) Free press (D) Pressure groups
Ans: (D)

15. Most favoured technique of Pressure groups, in the U.S.A, is—
(A) boycott and picketing (B) lobbying
(C) total strike (D) peaceful agitations
Ans: (B)

16. “Self is prior to its ends” and “Rights are prior to the good” are the principles upheld by—
(A) Immanuel Kant (B) F.W.G. Hegel
(C) Charles Taylor (D) Michael Walzer
Ans: (A)

17. Who among the following argued that the past circumstances or actions of people can  create differential entitlements?
(A) John Rawls (B) Charles Taylor
(C) F.A. Hayek (D) Robert Nozick
Ans: (D)

18. A close working relationship between interest groups and the administrative agencies, which
are centers of policy making and policy implementation, is known as—
(A) institutional interest group (B) associated interest group
(C) business interest group (D) clientele interest group
Ans: (A)

19. Indian Trade Union Congress is an example of an—
(A) associational pressure group (B) institutional pressure group
(C) ideological group (D) anomic pressure group
Ans: (A)

20. In which one of the following countries does a mixture of Parliamentary and Presidential
form of Governments exist?
(A) Switzerland (B) France
(C) United States of America
(D) Germany
Ans: (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *