Political Science Objective Questions

Political Science Objective Questions
1. Theoretically, Political Science is concerned with—
(A) Political parties (B) Nature and origin of state
(C) Constitutional government (D) None of the above
Ans: (B)

2. The term ‘Politics’ was first employed by—
(A) Socrates (B) Plato
(C) Aristotle (D) Max Weber
Ans: (C)

3. The Functionalist view of Politics was professed by—
(A) David Apter (B) David Easton and Almond
(C) Talcott-Parsons (D) Both (B) and (C)
Ans: (D)

4. The Statement that “A man without society is either a beast or a God” is attributed to—
(A) Hegel (B) Hobbes
(C) Aristotle (D) Plato
Ans: (C)

5. The founders of Totalitarian States were inspired by—
(A) Legal notion (B) Ethical notion
(C) Welfare notion (D) Organic unit
Ans: (B)

6. Pluralists do not argue that—
(A) the state is not supreme or unlimited
(B) sovereignty is possessed by many associations
(C) the state is an unique organization
(D) other associations are also sovereign as the state
Ans: (C)

7. Who said, “Force made the first slaves, and their cowardice perpetuated their Slavery”.
(A) Marx (B) Rousseau
(C) Abraham Lincoln (D) Aristotle
Ans: (B)

8. The Statement “If we look at the facts, it is clear enough that the theory of Sovereign States as broken down”, is attributed to—
(A) J. N. Figgis (B) H. J. Laski
(C) Leo Duguit (D) A. D. Lindsay
Ans: (D)

9. Which of the following is not a characteristics of Political System ?
(A) Universality of Political System (B) Multi functionality of Political Structure
(C) Universality of Political Cultures (D) Universality of Political Functions
Ans: (C)

10. A foreigner can acquire Indian Citizenship through—
(A) Registration (B) Naturalisation
(C) Descent (D) All of these
Ans: (B)

11. All rights must be compatible with—
(A) Religion (B) Common good
(C) Customs (D) Community
Ans: (B)

12. Isaiah Berlin held the view that—
(A) absence of coercion is the basis of liberty
(B) liberty is a social requirement of social man
(C) liberty is not the absence of restraints
(D) none of the above
Ans: (A)

13. Which of the following is not recognized as political liberty ?
(A) Right to move the court for the enforcement of rights
(B) Right to Criticize the Government
(C) Right to Contest Elections
(D) Right to Vote
Ans: (A)

14. According to Marx, freedom is based on—
(A) free will (B) relations of production
(C) systems of government (D) knowledge of necessity
Ans: (D)

15. Who termed Negative Liberty as an ‘Opportunity Concept’ ?
(A) Gerald MacCallum (B) Charles Taylor
(C) Macpherson (D) Jefferson
Ans: (B)

16. The book ‘Freedom, Power and Democratic Planning’ is written by—
(A) Proudhon (B) Mannheim
(C) Beneditto Crose (D) Lamennas
Ans: (B)

17. Marxian ideas on justice can be seen in—
(A) Communist Manifesto (B) German Ideology
(C) Poverty of Philosophy (D) Critique of Godha Programme
Ans: (D)

18. Who said, “Nature and Aims of a perfectly just society is the fundamental part of the Theory
of Justice” ?
(A) J. Rawls (B) C. Ake
(C) J.W. Chapman (D) Tawneg
Ans: (A)

19. According to Dicey, Rule of Law means—
(A) the absolute supremacy of law
(B) equality before law
(C) the consequences of the rights of individuals, as defined and enforced by the courts
(D) all the above
Ans: (D)

20. In Britain the Constitution grants—
(A) only a few rights (B) rights to the citizens
(C) does not confer specific rights on the citizens (D) none of these
Ans: (C)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *