Political Science Multiple Choice Questions (MCQ)

Political Science Multiple Choice Questions (MCQ)
1. Which country’s Political Party system has been described as ‘Empty Bottle’ by Bryce ?
(A) England (B) America
(C) Australia (D) Nigeria
Ans: (B)

2. In Democracy, source of Authority is vested in—
(A) The People (B) The Party
(C) Constitution (D) Law
Ans: (A)

3. The caucus or committee type of party has—
(A) Open Membership (B) Close Membership
(C) Small Membership (D) Secretive
Ans: (C)

4. The term “Bureaucratia” was first coined by—
(A) Weber (B) Gourney
(C) J. S. Mill (D) Michels
Ans: (B)

5. To Weber, bureaucracy is—
(A) Instrument of manipulation
(B) Inefficient and Corrupt
(C) An Administration of appointed officials
(D) Administrative organ in different types of authority
Ans: (C)

6. Who criticised the power and authority of Bureaucracy as ‘New Despotism’ ?
(A) Lord Hewart (B) Ramsay Muir
(C) Pfiffner (D) Presthus
Ans: (A)

7. A bureaucrat symbolises a man eminent for—
(A) Experience (B) Knowledge
(C) Responsibility (D) All of these
Ans: (D)

8. Who among the following opposed political rights of Civil Servants in India ?
(A) Second Pay Commission
(B) Committee on Petitions 1973
(C) Both (A) and (b)
(D) None of these
Ans: (C)

9. “Bureaucracy is the price of Parliamentary democracy”—The statement is made by—
(A) Simon (B) Morrison
(C) Parkinson (D) Gresham
Ans: (B)

10. Who said ‘Neutrality is’ one of the strongest bulworks of democracy ?
(A) F. M. Marx (B) Peter Self
(C) Ajay Baseli (D) O. P. Dwivedi
Ans: (C)

11. “All administration means domination” who said this ?
(A) Weber (B) Martin Albrow
(C) R. K. Merton (D) Talcot Parsons
Ans: (A)

12. Who criticised that Weberian Bureaucracy is not a modern phenomenon ?
(A) La Palombara (B) Peter Blau
(C) Creel and Spitzer (D) Parsons
Ans: (C)

13. “Bureaucracy, Bureaucratisation and De-Bureaucratisation” is written by—
(A) MacIver (B) Weber
(C) Gourney (D) Eisenstadt
Ans: (D)

14. “Bureaucracy and Modernization” is written by—
(A) Parsons (B) Weber
(C) Fainsod (D) Lipset
Ans: (C)

15. Royal Commission upon Decentralization recommended—
(A) Delegation of part of powers of the District Collector
(B) Consolidation and strengthening of the office of District Collector
(C) Decentralisation of powers of the District Collector
(D) All of these
Ans: (B)

16. The examples of Political Decentralisation is—
(A) Planning Commission (B) Political Parties
(C) Pressure Groups (D) Panchayati Raj Institution
Ans: (D)

17. Delegation is a part of—
(A) Centralisation (B) Decentralisation
(C) Both (A) and (b) (D) None of these
Ans: (C)

18. Central Social Welfare Board is an example of—
(A) Functional Decentralisation (B) Territorial Decentralisation
(C) Both (A) and (b) (D) None of these
Ans: (A)

19. ‘Planning from below’ is a part and parcel of—
(A) Consumer Choice at the top level
(B) Consumer Choice at the pressure group level
(C) Grassroot Democracy
(D) None of these
Ans: (C)

20. Territorial Unitary type of field Organisation is prevalent in—
(A) Prefectional System in Japan
(B) Prefectional System in India
(C) Prefectional System in France
(D) Prefectional System in Latin America
Ans: (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *