Political Science Model Question Paper


Political Science Model Question Paper
1. Which one of the following Statements is correct with reference to the Government of India
Act, 1935 ?
(A) The federal executive was to consist of the Governor General and Counsellors
(B) The federal legislature was to consist of the Governor General, the Council of States
and the Federal Assembly
(C) There were twelve Governors’ provinces and six Chief Commissioners’ provinces
(D) The provincial legislature was to consist of the Governor and only the Lower house of
legislature
Ans: (B)


2. Which one of the following Articles of the Indian Constitution deal with Citizenship in
India?
(A) Articles 333 to 337 (B) Articles 17 to 20
(C) Articles 5 to 11 (D) Articles 1 to 4
Ans: (C)

3. The Boundary of a State in India can be altered through the procedure laid down in the Article—
(A) 368 (B) 130
(C) 70 (D) 3
Ans: (D)

4. The secession of a State from the Indian Union has been barred by the—
(A) Constitution (Sixteenth Amendment) Act, 1963
(B) Constitution (Twenty- Second Amendment) Act, 1969
(C) Constitution (Twenty-Ninth Amendment) Act, 1972
(D) Constitution (Thirty-Fifth Amendment) Act, 1974
Ans: (A)

5. The qualifications for the members of Finance Commission :
(A) are laid down in the Constitution of India
(B) can be prescribed by the Parliament of India
(C) can be prescribed by the President of India
(D) can be prescribed by Union Finance Minister
Ans: (B)

6. The issue of whether a commitment made by a Minister on the floor of the House has been
fulfilled or not is decided by the—
(A) Consultative Committee attached to the Ministry concerned
(B) Select Committee dealing with the Ministry concerned
(C) Political Affairs Committee of the Union Cabinet
(D) Committee on Public Assurances
Ans: (D)

7. Who among the following decides whether a Bill is a Money Bill or not ?
(A) The Finance Minister (B) The Chairman of the Rajya Sabha
(C) The President of India (D) The Speaker of the Lok Sabha
Ans: (D)

8. Who among the following appoints the District Judge in a State?
(A) The Governor of the State
(B) The President of India
(C) The Chief Minister of the State
(D) Chief Justice of the High Court of the State
Ans: (A)

9. The doctrine of ‘prospective overruling’ was adopted by the Supreme Court of India in the case of—
(A) Champakam Dorairajan Vs. State of Madras
(B) Golak Nath Vs. State of Punjab
(C) Kesavananda Bharati Vs. State of Kerala
(D) Kehar Singh Vs. Union of India
Ans: (B)

10. In which one of the following cases has the Supreme Court of India laid down that a Citizen can be compensated for loss or injury caused by arbitrary or capricious action by a public  uthority?
(A) Menaka Gandhi Vs. Union of India
(B) Indira Sawhney Vs. Union of India
(C) Common Cause Vs. Union of India
(D) Bandhua Mukti Morcha Vs. Union of India
Ans: (C)

11. The State Election Commissioner can be removed—
(A) by the Governor of the State
(B) by the State Assembly
(C) through an order issued by the Chief Minister
(D) through a procedure similar to that for removal of the judge of a High Court
Ans: (D)

12. The members of the Panchayat Samiti are—
(A) directly elected by the people
(B) indirectly elected by the members of the village panchayat
(C) nominated by the Block Development Officer
(D) nominated by the Party President
Ans: (A)

13. Which one of the following States was the first to introduce the Panchayat Raj System?
(A) Tamil Nadu (B) West Bengal
(C) Rajasthan (D) Uttar Pradesh
Ans: (C)

14. The 73rd Amendment Act emanates from the Article—
(A) 38 (B) 40
(C) 44 (D) 52
Ans: (B)

15. Which one of the Articles provide for the reservation of seats for the Schedule Castes and
Schedule Tribes in the Panchayats ?
(A) 243 A (B) 243 B
(C) 243 C (D) 243 D
Ans: (D)

16. The Panchayati Raj is included in the—
(A) Union List (B) State List
(C) Concurrent List (D) Power Residuary
Ans: (B)

17. The decisions of the Central Administrative Tribunals can be challenged in the Supreme  Court of India under the Article—
(A) 323 A (B) 329
(C) 243 C (D) 343
Ans: (A)

18. The main factor responsible for growth of Communalism in India is—
(A) presence of many religions
(B) past record of Communal Conflicts
(C) group based Political Mobilization
(D) discriminatory nature of the Constitution
Ans: (C)

19. The doctrine of natural rights is upheld by—
(A) All Liberals (B) Some liberals only
(C) John Locke only (D) John Stuart Mill only
Ans: (B)

20. Which one of the following parties dominated the Post War Japanese Politics ?
(A) Japan Socialist Party (B) The Democratic Socialist Party
(C) The Liberal Democratic Party (D) The Komeito Party
Ans: (C)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *