National Insurance Company Administrative Officer Previous Papers

National Insurance Company Administrative Officers Exam., 2012
(Held on 22-4-2012)
General Awareness : Solved Paper

1. Jawaharlal Nehru National Solar Mission or Solar India has been launched to create an installed capacity of 20,000 MW by the end of–
(A) 13th Plan (B) 14th Plan
(C) 15th Plan (D) 16th Plan
Ans : (A)

2. Bollywood actors who, on Feb. 2, 2010 rang bells in NASDAQ on Times Square, New York-an honour usually reserved for CEOs of major corporations, are–
(A) Amir Khan and Priyanka Chopra (B) Shah Rukh Khan and Kajol
(C) Abhishek Bachchan and Aswarya Roy (D) Saif Ali Khan and Kareena Kapoor
Ans : (B)

3. The term '16 yards hit' is associated with–
(A) Badminton (B) Baseball
(C) Polo (D) Hockey
Ans : (D)

4. The vital constituent of blood that helps in clotting is–
(A) Platelets (B) Haemoglobin
(C) Plasma (D) Serum
Ans : (A)

5. Which of the following animals can hear ultrasonic sound ?
(A) Cat (B) Rat
(C) Bat (D) Squirrel
Ans : (C)

6. The acid rain destroys vegetations because it contains–
(A) Sulphuric acid (B) Ozone
(C) Carbon monoxide (D) Nitric acid
Ans : (A)

7. Man Booker Prize winner Ms. Kiran Desai's novel, 'The inheritance of Loss' deals with–
(A) Telangana movement (B) Santhal movement
(C) Gorkhaland movement (D) Bodoland movement
Ans : (C)

8. GARC is the acroym for–
(A) Global Automotive Research Consortium (B) Global Atomic Research Consortium
(C) Global Automotive Research Centre (D) Global Advancement Research Centre
Ans : (C)

9. The largest fresh water lake, 'Lake Superior' is located in–
(A) Canada (B) Russia
(C) Tanzania (D) Argentina
Ans : (A)

10. In which State of India is the largest river island Majuli ?
(A) Assam (B) Manipur
(C) Odisha (D) Madhya Pradesh
Ans : (A)

11. Match the following–
(a) Berlin, Germany (b) Ankara, Turkey
(c) Bristol, U.K. (d) Budapest, Hungary
1. Danube 2. Kizil
3. Spree 4. Avon
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 4 3 1 2
(C) 1 4 2 3
(D) 3 2 4 1
Ans : (D)

12. Government's ambitious UID Project has been renamed–
(A) Parichaya (B) Pahchan
(C) Aadhar (D) Aanklan
Ans : (C)

13. Who is the author of the book 'Speaking for Myself ?
(A) Salman Rushdie (B) Cherie Blair
(C) Mohammad Hanif (D) Hillary Clinton
Ans : (B)

14. The name of India's first homebuilt stealth warship whose features reduce the probability of being detected at sea is–
(A) Sahyadri (B) Satpura
(C) Shivalik (D) Shivaji
Ans : (C)

15. Which country will host the 17th SAARC summit ?
(A) Bangladesh (B) Nepal
(C) Sri Lanka (D) Maldives
Ans : (B)

16. India's Prime Minister Manmohan Singh is seated at the spot in the leaders' list of 100 most influential persons of the world realeased by the famous Time Magazine recently.
(A) 15 (B) 19
(C) 23 (D) 27
Ans : (B)

17. The Islam was established in–
(A) 5th A.D. (B) 7th A.D.
(C) 3rd B.C. (D) 5th B.C.
Ans : (A)

18. Which part of the human body is highly affected by the nuclear radiation first ?
(A) Bone marrow (B) Skin
(C) Lungs (D) Eyes
Ans : (D)

19. Who invented the video-tape ?
(A) Charles Ginsberg (B) Georges-de-Mestral
(C) Richard James (D) P.T. Farnsworth
Ans : (A)

20. Match the following–
(a) NH-l (b) NH-3
(c) NH-5 (d) NH-7
1. Varanasi-Kanyakumari 2. Kolkata-Chennai
3. New Delhi-Amritsar 4. Agra-Mumbai
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 1 3 4 2
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *