MP Police Sub-Inspector Exam Paper (GK Fully Solved)

Madhya Pradesh Sub-Inspector Police Exam., 2012
(Held on 16-9-2012)

General Knowledge : Solved Paper

1. Rana Kumbha constructed the 'Kirtistambha' at Chittor to commemorate his victory against–
(A) Ahmadshah of Gujarat (B) Mahmud Khilji of Malwa
(C) Khan of Nagpur (D) Rao Jodha of Marwar (Ans : B)

2. The First War of Panipat was fought in A.D. 1526 between–
(A) Ibrahim Lodi and Rana sanga (B) Mahmud Lodi and Babur
(C) Babur and Rana Sanga (D) Babur and Ibrahim Lodi (Ans : D)

3. Which Moghul emperor first granted the English the licence to trade and to establish factories in India ?
(A) Akbar (B) Jahangir (C) Shahjahan (D) Aurangzeb (Ans : B)

4. The 'swadeshi Movement' and 'Boycott of Foreign Things' were started by the Congress in 1905 to protest–
(A) Curtailment of the rights of representation granted under the Indian Councils Act, 1892
(B) Partition of Bengal
(C) Restrictions imposed on the entry of Indians into Canada
(D) Lord Curzon's efforts to establish control over the universities (Ans : B)

5. The Lucknow Congress of 1916 was important, because at this session the party–
(A) Repudiated political militancy of the 'garam dal'
(B) Signed a pact with the Muslim League
(C) Opposed participation of India in the First World War
(D) Rejected separate electorates for Muslims and Dalits (Ans : B)

6. In 1932, a compromise, known as the 'Poona Pact', was worked out on the question of separate electorates. Who were the two main leaders involved ?
(A) Gandhiji and Lord Irwin (B) Gandhiji and Dr. B. R. Ambedkar
(C) Gandhiji and Muhammad Ali Jinnah (D) Gandhiji and Aga Khan (Ans : B)

7. What is the time taken by the Earth to complete one rotation on its imaginary axis ?
(A) 24 hr 37 min 23 sec (B) 24 hr
(C) 23 hr 56 min 4 sec (D) 23 hr 52 min (Ans : C)

8. In which atmospheric layer is the ozone layer situated ?
(A) Troposphere (B) Stratosphere (C) Mesosphere (D) Ionosphere (Ans : C)

9. The Finance Commission makes its recommendations to–
(A) The Finance Minister (B) The Planning Commission
(C) The Parliament (D) The President (Ans : D)

10. The Chief Minister of Maharashtra is–
(A) Ashok Chauhan (B) Sushil Kumar Shinde
(C) Sanjay Nirupam (D) Devendra Fadnavis (Ans : D)

11. The author of the book, Gulliver's Travels is–
(A) Jonathan Swift (B) Charles Dickens
(C) Charles Lamb (D) T. S. Eliot (Ans : A)

12. Red soil is commonly found in the States of–
(A) Punjab and Rajasthan (B) Himachal Pradesh and Haryana
(C) Rajasthan and Himachal Pradesh (D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh (Ans : D)

13. When did the Reserve Bank of India become a State-owned institution ?
(A) 1956 (B) 1952 (C) 1950 (D) 1949 (Ans : D)

14. Who was the President of the Constituent Assembly which was constituted to frame the Constitution of India ?
(A) Pt. Jawaharlal Nehru (B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Dr. Bhimrao Ambedkar (Ans : C)

15. Which part of our Constitution primarily reflects Mahatma Gandhi's principles ?
(A) The Preamble (B) Part III-Fundamental Rights
(C) Part IV-Directive Principles of State Policy (D) Part IV A-Fundamental Duties (Ans : C)

16. Which of the following is a Fundamental Right as provided under Part III of the Constitution ?
(A) Promotion of educational and economic interests of the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections
(B) Right to reside and settle in any part of India
(C) Right of workers to participate in the management of industries
(D) None of the above (Ans : B)

17. 1n case of conflict between the Central and State law on a subject in the Concurrent List–
(A) The law which was passed first prevails (B) The law of State prevails
(C) The law of Centre prevails (D) Both laws stand nullified (Ans : C)

18. Part IV A of the Constitution lays down the Fundamental Duties of the citizens. Which of the following is not a duty included among Fundamental Duties ?
(A) To profess and propagate one's own religion
(B) To develop the scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
(C) To safeguard public property and to abjure violence
(D) To value and preserve the rich heritage of our composite culture (Ans : A)

19. Taxes on income, other than on agricultural income, are–
(A) Levied and collected by the Central Government and appropriated by it
(B) Levied and collected by the Central Government but assigned to States within which they are leviable
(C) Levied and collected by the Central Government but distributed between the States and the Centre
(D) Levied by the Central Government but collected and appropriated by the State
Governments (Ans : C)

20. A, 5-point formula was proposed by India to define relations between sovereign States, which was known as 'Panchsheel' formula. India signed the first 'Panchsheel Agreement' in 1954. Which was the country with which this agreement was signed ?
(A) China (B) Pakistan (C) Bhutan (D) Sri Lanka (Ans : A)

21. Which one of the following Amendments has been described as Mini Constitution ?
(A) 42nd (B) 43rd (C) 52nd (D) 59th (Ans : A)

22. Which of the following organs of the United Nations Organization elects / elect judges of the International Court of Justice ?
(A) The Economic and Social Council
(B) The Security Council and the General Assembly
(C) The Trusteeship Council and the Economic and Social Council
(D) The Security Council (Ans : B)

23. In blogging, the blogger, with the help of his computer and the Internet–
(A) Puts out his ideas, information, photos, etc., on the Internet, which can be accessed by any other person
(B) Visits the Web site of another person and makes changes in the information posted thereon
(C) Accesses another person's computer and steals secret information stored therein
(D) Accesses another computer and continuously exchanges information with it
Ans : (A)

24. Power from powerhouses is often transmitted as alternating current at 33000 volts or more. Why is power transmitted as such high voltage ?
(A) Transmission is faster at high voltages
(B) Transmission loss is lower at high voltages
(C) It is difficult to generate electricity at lower voltage
(D) None of the above (Ans : B)

25. When a patient's blood pressure is taken, the pressure exerted by blood on the walls of the blood vessels is measured. At what stage is this pressure measured ?
(A) When the heart sends out oxygenated blood to the body parts
(B) When deoxygenated blood goes into the heart
(C) At both the stages
(D) At the in-between stage (Ans : C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *