Good Political Science Questions


Good Political Science Questions
1. Which one of the following books was known as the ‘Bible of Modern Bengalee Patriotism’ ?
(A) Gora (B) Anand Math
(C) Wreck (D) Dev Das
Ans: (B)

2. The ‘Loyal Mohammedans of India’ was a journal started by—
(A) Shah Nawaj Khan (B) Maulana Azad
(C) M. A. Jinnah (D) Sir Sayed Ahmad Khan
Ans: (D)

3. Who for the first time framed the draft of Indian Constitution ?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Motilal Nehru
Ans: (D)

4. The Drafting Committee was appointed by the Constituent Assembly on—
(A) 29th August, 1947 (B) 25th November, 1947
(C) 26th December 1947 (D) 15th August, 1948
Ans: (A)

5. If the States fail to carry out directives of the Union Government, the President can—
(A) send reserve police to the state
(B) impose President’s rule on the state
(C) direct the Governor to dismiss the State Council of Ministers
(D) send army for their implementation
Ans: (B)

6. The most essential feature of a federal government is—
(A) Supremacy of parliament
(B) Supremacy of judiciary
(C) Division of powers between the Federal and State governments
(D) Single citizenship
Ans: (C)

7. What is true about Fundamental Rights ?
(A) They are restrictions imposed upon the State
(B) They are justiciable
(C) They have a Legal Sanction behind them
(D) All the above
Ans: (D)

8. What is the present position of the Right to Property ?
(A) There is no right to property at all
(B) Property can be taken away without any compensation by the State, though it is still a  Fundamental Right
(C) Right to Property has been deleted from the Constitution
(D) It is a legal right and not a Fundamental Right
Ans: (D)

9. Who among the following Presidents was elected unanimously ?
(A) R. Venkataraman (B) N. Sanjeeva Reddy
(C) V. V. Giri (D) Radhakrishnan
Ans: (B)

10. Under which Article of the Constitution do we find the provisions relating to the election of
the President ?
(A) Article 54 (B) Article 55
(C) Article 56 (D) Article 57
Ans: (A)

11. The Council of Ministers includes—
(A) the Cabinet Ministers (B) the State Minister
(C) the Deputy Ministers (D) all the above
Ans: (D)

12. Under Article 83(2) the term of Lok Sabha can be extended by a Parliamentary law during emergency for a period not exceeding—
(A) four years at a time (B) one year at a time
(C) five years at a time (D) six months at a time
Ans: (B)

13. The Sessions Judge in the district is above the—
(A) Criminal Courts (B) Revenue Courts
(C) Civil Courts (D) all of these
Ans: (D)

14. Under which Article is it possible to appoint the same person as the Governor of two or more States?
(A) Article 135 (B) Article 152
(C) Article 173 (D) Article 153
Ans: (D)

15. ‘Param’ is a—
(A) 64-NODEC supercomputer
(B) 40 MW reactor
(C) Zero energy experimental thermal reactor
(D) 100 MW high power nuclear research reactor
Ans: (A)

16. The Narora Atomic Power Station is situated in the state of—
(A) Rajasthan (B) Tamil Nadu
(C) Uttar Pradesh (D) Karnataka
Ans: (C)

17. Which of the following Statements is correct ?
(A) the urban local government depends for the funds on the State Government only
(B) the local government depends for the finances on the Centre only
(C) the local government raises its funds largely locally
(D) None of the above
Ans: (C)

18. Patronage Bureaucracy is also known as—
(A) Civil Service (B) Elitist Bureaucracy
(C) Spoils System (D) Career Bureaucracy
Ans: (C)

19. Which one of the following is not a cause responsible for communalism in India?
(A) Social Legacy (B) Colonial Legacy
(C) Religious Fanaticism (D) Institutions with Communal prefixes
Ans: (A)

20. Which of the following can play a vital role in removing regional disparity?
(A) Bureaucracy (B) State
(C) Civil servants (D) Judiciary
Ans: (B)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *