Computer Awareness for Bank P.O.


Computer Awareness for Bank P.O.
1. Process of finding/ correcting program errors is—
(A) Bugs (B) Debugging
(C) Hacking (D) Cracking
Ans : (B)

2. Diagnostic routines is a—
(A) Programs used to print error messages
(B) Indicates system problems and improper program instructions.
(C) Both A & B are true
(D) None of these
Ans : (C)

3. The term DBMS is referred to—
(A) Data Base Management system
(B) The software used for the management, maintenance and retrieval of the data stored in a data base
(C) A & B both true
(D) None of these
Ans : (C)

4. The speed at which data is transferred from the main memory to another medium on which data are recorded is referred as—
(A) Data transfer rate (B) Byte
(C) Buds (D) None of these
Ans : (A)

5. The time period during which a computer is malfunctioning or not operating correctly due to machine failures is referred as—
(A) Downtime (B) Uptime
(C) Runtime (D) None of these
Ans : (A)

6. EBCDIC is—
(A) 6-bit coding system (B) 7-bit coding system
(C) 8-bit coding system (D) 9-bit coding system
Ans : (C)

7. A data communication facility on which data can be transmitted in two directions is referred as—
(A) Duplex (B) Simplex
(C) Triplex (D) None of these
Ans : (A)

8. Electronic Mail /Message System (EMMS) best suits to—
(A) Postal service (B) Telephone service
(C) Telegraph service (D) None of these
Ans : (A)

9. Digital Computer is a computer—
(A) that works with discrete quantities (B) that works with analog quantities
(C) Both A & B (D) None of these
Ans : (A)

10. The subdivision of fields—
(A) always done to give the programmer greater flexibility
(B) dependent on programming language used
(C) never accomplished on fields containing numeric data
(D) all the above
Ans : (B)

11. The primary memory of a personal computer consists—
(A) ROM only (B) RAM only
(C) Both ROM and RAM (D) memory module
Ans : (C)

12. Microsoft Excel is?
(A) financial planning package (B) electronic spreadsheet
(C) graphics package (D) data-base management package
Ans : (B)

13. All the keys on the IBM PC keyboard repeat as long as one holds them down. These keys are known as?
(A) typematic keys (B) functional keys
(C) automatic keys (D) alphabetic keys
Ans : (A)

14. Distributed data processing configuration where all activities passes through a centrally located computer is—
(A) ring network (B) spider network
(C) hierarchical network (D) data control network
Ans : (B)

15. Communications device, combines transmissions from several devices into on line is ?
(A) concentrator (B) modifier
(C) multiplexer (D) full-duplex line
Ans : (C)

16. Data communications involving telegraph lines uses—
(A) simplex lines (B) wideband channels
(C) narrowband channels (D) Dialed service
Ans : (C)

17. A semiconductor memory which allows the eraser of the information stared in it so that new information can be stared in it is referred as—
(A) EPROM (B) ROM
(C) RAM (D) None of these
Ans : (A)

18. Extended ASCII uses—
(A) 8 bits for coding (B) 9 bits for coding
(C) 10 bits for coding (D) 11 bits for coding
Ans : (A)

19. A device used for transmission of images scanned at a transmitting point and duplicated at a receiving point is—
(A) Facsimile (FAX) (B) Telephone
(C) Photocopier (D) None of these
Ans : (A)

20. A data transmission medium made of tiny threads of glass or plastic that can transmit huge amount of information at the speed of light is—
(A) Fiber optic cable (B) Copper cable
(C) Twisted wire cable (D) None of these
Ans : (A)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *