Computer Awareness for Bank Exams


Computer Awareness for Bank Exams
1. POS data-entry system is used extensively by—
(A) banking industry (B) grocery industry
(C) railroad industry (D) word-processing industry
Ans : (B)

2. Primary advantage of key-to-tape data-entry systems—
(A) A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
(B) Key verification is easily performed
(C) The tape is reusable
(D) Keying errors can be detected as they occur
Ans : (C)

3. Maximum character EBCDIC can code?
(A) 8 (B) 16
(C) 64 (D) 256
Ans : (D)

4. The hexadecimal number system has a base of—
(A) 2 (B) 4
(C) 8 (D) 16
Ans : (D)

5. The use of parity bit is for—
(A) coding (B) indexing
(C) error-detection (D) none of these
Ans : (C)

6. ASCII-8 is—
(A) An extended version of ASCIl-7
(B) Is a 8-bit code (C) Both A & B true
(D) Both A & B false Ans : (A)

7. ASCII File is—
(A) document file in the universally recognized text format
(B) Word processor
(C) System file
(D) None of these
Ans : (A)

8. A program that translates mnemonic statements into executable instructions is referred as—
(A) Software (B) Assembler
(C) Translator (D) None of these
Ans : (B)

9. An assembler is a—
(A) Translator (B) Hardware
(C) Assembly language (D) None of these
Ans : (A)

10. In a disk system time required for a read/ write head to move to the track where the record to be read or written is stored is—
(A) Access time (B) Random time
(C) Response time (D) Seek time
Ans : (D)

11. Following is true for Bubble Memory—
(A) A compact data storage device made of thin wafers of garnet (a semiconductor material) in a magnetic field.
(B) Nonvolatile memory
(C) Data contained in them is not lost when the power turned off
(D) All are true
Ans : (D)

12. Buffer is device/ storage area—
(A) Where data are temporarily stored
(B) Where data is permanently stored
(C) Where data error occurs
(D) None of these
Ans : (A)

13. A network geometric arrangement in which a single connecting line is shared by a number of nodes is called—
(A) Car Topology (B) Bus Topology
(C) Truck Topology (D) None of these
Ans : (B)

14. An error in a computer program is referred as—
(A) bug (B) Bit
(C) Virus (D) None of these
Ans : (A)

15. Circuits that provide a communication path between two or more devices of a digital computer system is—
(A) Car (B) Bus
(C) Truck (D) None of these
Ans : (B)

16. One of the early coding systems, based on the idea of converting each digit of a decimal number into its binary equivalent rather than converting the entire decimal value into a pure binary form is—
(A) ASCII code (B) BCD
(C) ASCIl-8 (D) None of these
Ans : (B)

17. In Batch processing—
(A) Several computer programs runs one after another without human interaction to run each program individually.
(B) Several computer programs runs one after another with human interaction to run each program individually
(C) Selected computer programs runs one after another with human interaction to run each program individually
(D) None is true
Ans : (A)

18. BISYNC is—
(A) Binary synchronous
(B) A process of transmitting data
(C) A half-duplex, character-oriented, synchronous data communications transmission method
(D) All the above
Ans : (D)

19. A device that is used to transmit data from one location to another is referred as—
(A) Storage (B) Memory
(C) Carrier (D) None of these
Ans : (A)

20. Programs developed by an outside supplier and provided to the user in a machine readable form is known as—
(A) Canned Programs (B) Beta program
(C) Alpha program (D) None of these
Ans : (A)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *